Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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          <pb o="dcccxlviii" file="0924" n="924" rhead="Außzug von allen"/>
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            <s xml:id="echoid-s27507" xml:space="preserve">Darumb brauchend die Moſcowiter waſſer ſo auß haberen gediſtilliert
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            wirt/ weil ſie kein wein haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s27508" xml:space="preserve">es wermbt vñ macht trunckẽ vnd voll/ gleich
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            wie der wein. </s>
            <s xml:id="echoid-s27509" xml:space="preserve">Dañ dieweil {der} haberen einer dickeren ſubſtãtz/ wirt er auß der
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            deſtillation erwerm̃et/ dünnert vnd geſcherpfft/ der maſſen dz er dem bran
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            ten wein zůuergleichẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s27510" xml:space="preserve">Alſo hanff bletter zů mäl gemacht/ vnd in dz tranck
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            gethan/ machen den trinckendẽ leib voll/ weil ſie überſich zům haupt riechẽ.
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            <s xml:id="echoid-s27511" xml:space="preserve">Zů gleicher weiß bletter vnd ſaamen/ des hanffs geſottẽ/ vnnd daß waſſer
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            auff die erden geſchüttet/ zeücht die würm auß der erden herauff/ weil ſie
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            entweders den geruch lieben oder haſſen/ vnd darumb vnderſthand zů flie
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            hen. </s>
            <s xml:id="echoid-s27512" xml:space="preserve">diſes brauchen die fiſcher.</s>
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            <s xml:id="echoid-s27514" xml:space="preserve">Alſo wann die hüner den hanff ſaamen eſſen/ macht es ſie fruchtbar vnd
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            zůlegen im winter/ dann er wermbt vnd dünnert. </s>
            <s xml:id="echoid-s27515" xml:space="preserve">Man ſagt daß bey den
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            Tartaren das waſſer auß gediſtillierter milch voll mache. </s>
            <s xml:id="echoid-s27516" xml:space="preserve">darumb můß die
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            milch dicker vñ lang bey dem feüwr geweſen ſein. </s>
            <s xml:id="echoid-s27517" xml:space="preserve">Es wirt aber vyleicht auß
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            roßmilch gemacht.</s>
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            <s xml:id="echoid-s27519" xml:space="preserve">Auß hopffen ſaamen vñ gerſten/ Rocken oder weyſſen macht man Zetũ
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              <note position="left" xlink:label="note-0924-01" xlink:href="note-0924-01a" xml:space="preserve">Bier zůberei-
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              ten.</note>
            o{der} dz Bier/ auff diſe weiß als Nicolaus Poll/ des Keyſers artzet geſchribẽ
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            hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s27520" xml:space="preserve">Die gerſtẽ leg in waſſer ſo lãg biß ſie breche vñ auff ghet/ darnach gedör
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            ret/ düñ geribẽ/ ja vnder die mül gelegt/ deſſelbigẽ nim̃ zwey theil/ waſſers
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            ſiebẽ theil/ ſeüd es miteinander biß auff den dritten theyl/ nimb den halbẽ
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            theil des waſſers/ vñ thůn den viertzigſten theil hopffen ſaamen/ vñ ſo vyl
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            gerſten als vor darzů/ ſeüd es alles drey oder vier ſtund. </s>
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            anderen halbẽ theil waſſers geſechtet/ vermiſch jn mit dem erſten/ vnd ſeü-
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            de es noch ein mal/ biß auff dz halb ein. </s>
            <s xml:id="echoid-s27522" xml:space="preserve">zůletſt thůt man es in ein faß/ oder
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            höltzen geſchirr/ vnd mit wenig hebel oder ſaurteig/ zertheilt man es. </s>
            <s xml:id="echoid-s27523" xml:space="preserve">Wie
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            aber die jhenigen/ ſo gegen Mitnacht whonend/ zů der noturfft/ bier von
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            gerſten vnd weyſſen machẽ/ alſo diſe ſo gegẽ Mittag gelegen/ auß Reiß. </s>
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            weil jnen in jrem geſatz weinzůtrinckẽ verbottẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s27525" xml:space="preserve">ſolliche tranck machend alle
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            vol. </s>
            <s xml:id="echoid-s27526" xml:space="preserve">doch iſt dz bier auß Reiß gemacht/ etwas milter/ nit darũb daß die ger
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            ſten hitziger ſeye dann der reiß/ oder der reiß kelter dañ die gerſten/ ſonder
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            darumb dz die ſelbigen bier kein hopffen haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s27527" xml:space="preserve">dañ welche mit hopffen be
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            reitet/ die ſeind hitzig vn faſt trocken. </s>
            <s xml:id="echoid-s27528" xml:space="preserve">Darumb iſt der wolluſt des trancks
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            keinem abgeſchlagen/ dann man fmdet allenchalben reiß. </s>
            <s xml:id="echoid-s27529" xml:space="preserve">Es iſt auch diſes
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            tranck vyl lieblicher vnd geſünder/ dann das ander bier.</s>
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            <s xml:id="echoid-s27531" xml:space="preserve">Daß alt Oximel iſt geſunder weder alles bier/ wiewol es etwas theürer
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              reuen.</note>
            were/ dann es wirt gemacht auß dreyſſig pfund honigs/ xxv pfund eſſig/
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            xix pfund waſſers/ drey pfund ſaltz/ etlich thünd Thymbren oder garten-
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            hyſſop darzů/ vnd mehrend daß waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s27532" xml:space="preserve">Diſes ſoll alles miteinander zehen
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            mal geſotten/ darnach von einẽ geſchirr in dz ander geſchüttet werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s27533" xml:space="preserve">vnd
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            alſo laßt man es veralten. </s>
            <s xml:id="echoid-s27534" xml:space="preserve">Dieweil aber vyl waſſer/ von wegẽ der lieblicheit
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            darein ghet (dann man trinckt es mit friſchem waſſer gemiſchet/ gleich wie
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            den wein) wirt es ein wenig geringer dann bier/ aber vyl geſünder.</s>
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            <s xml:id="echoid-s27536" xml:space="preserve">Die Moren (ich glaub daß die wein bey jnen nit mögẽ behalten werden/
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            dann ſonſt verehrend ſie Chriſtum) nemmend die meertreübel/ vnd legẽ ſie
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            ein tag in waſſer/ dörrent ſie ein wenig/ vnd truckend ſie dañ auß. </s>
            <s xml:id="echoid-s27537" xml:space="preserve">Diß trãck
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            iſt vmb ſo vyl beſſer/ daß es nit vaſt lieblich iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s27538" xml:space="preserve">es hatt kein ſtercke/ vnd iſt
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            nichts böß darbey/ als im wein/ dann des weins lieblicheit/ dienet zů der
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            menſchen verderbnuß/ vnnd zů der trunckenheit.</s>
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