Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of handwritten notes
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1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
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1 - 30
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(clv)
of 997
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clv
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0211
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211
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ſachen/ Das ſechßt bůch.
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bend ein ſtarcken geruch/ oder ſonſt ein beſondere krafft. </
s
>
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s
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echoid-s5181
"
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preserve
">Etliche ding ha
<
lb
/>
bend ihr krafft inn der feülung/ als der ſauwrteig/ welcher den wein zů eſ-
<
lb
/>
ſig machet/ wie man auch von dem bertram ſagt. </
s
>
<
s
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echoid-s5182
"
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="
preserve
">ſolliches hatt ihr offenba-
<
lb
/>
re drſach. </
s
>
<
s
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echoid-s5183
"
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preserve
">daß man aber auch etwas von der Mangolt wurtzlen ſagt/ hab
<
lb
/>
ich nit erfaren. </
s
>
<
s
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echoid-s5184
"
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preserve
">Die weinſtein werden on zweyfel in zweyen tagen trocken/
<
lb
/>
wann man ſie an die Sonnen legt/ welche nateürlichen den moſt zů eſſig
<
lb
/>
mögen machen. </
s
>
<
s
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echoid-s5185
"
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preserve
">alſo auch die alten graß wurtzlen/ vnnd bromber ſtanden/
<
lb
/>
auch die eichelen rinden/ vnd ſolliches vmb zweyerley vrſach willen/ nam̃-
<
lb
/>
lich daß ſie in dem zůtrucken außtruckẽ/ vnd daß ſie faſt wie die eſſig trůſen
<
lb
/>
ein geſchmack haben. </
s
>
<
s
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echoid-s5186
"
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="
preserve
">Man ſagt es ſolle die gebratne gerſten/ alte feygen/
<
lb
/>
vnd das innertheil an den Citronen/ wann man ſie in ein blateren legt/ ſo
<
lb
/>
voll faul waſſer iſt/ eſſig machen. </
s
>
<
s
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echoid-s5187
"
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="
preserve
">Der geleichen wañ man gypß in dem meer
<
lb
/>
waſſer ſeüdet/ vnd demnach brunnwaſſer darüber thůt.</
s
>
<
s
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echoid-s5188
"
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="
preserve
"/>
</
p
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<
p
>
<
s
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echoid-s5189
"
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="
preserve
">Daß aber des lauchs ſaamen wann man ibn vnder den wein thůt/ in kur
<
lb
/>
tzem ſolle eſſig machen/ hatt ein heitere vrſach. </
s
>
<
s
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echoid-s5190
"
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="
preserve
">Solliches aber vnd alles an
<
lb
/>
ders der gleichen/ ſoll man nach lands arth/ vnd aller dingen enderũg ver
<
lb
/>
ſthan. </
s
>
<
s
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echoid-s5191
"
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="
preserve
">Wie man aber die wein an jren krefften behalten mög/ iſt mir wol zů
<
lb
/>
wiſſen/ daß ich ſolliches an andern orthen in gemein angezeigt hab.</
s
>
<
s
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echoid-s5192
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p
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echoid-s5193
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">Es wirt aber der wein auß biren oder öpffel inn Neüſtria/ welches land
<
lb
/>
von wegen der kälte kein reben hatt/ gemachet/ wañ man die frucht vorhin
<
lb
/>
etwas ertrocknen laßt. </
s
>
<
s
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echoid-s5194
"
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="
preserve
">dann die wäſſerige feüchte verreücht/ demnach wañ
<
lb
/>
man ihn ſeüdet/ verzeert ſie ſich auch/ vnd wirt alſo behalten.</
s
>
<
s
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echoid-s5195
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<
p
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echoid-s5196
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">Bedenck doch wie die natur alles ſo wol fürſehen hatt. </
s
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<
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echoid-s5197
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="
preserve
">die kelte des him-
<
lb
/>
mels laßt doſelbſten kein treübel für kommen/ ſie erhaltet aber auch diſen
<
lb
/>
ihren wein/ welcher in vnſeren landen nit bleiben möcht. </
s
>
<
s
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echoid-s5198
"
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">Er iſt ſaur/ dann
<
lb
/>
man macbet ihn auß den früchten/ ſo noch nit gar zeitig ſeind/ darumb iſt
<
lb
/>
er auch (wie der gmein lauff) etwas bitter/ man behaltetihn doſelbſten ü-
<
lb
/>
ber das jar/ er iſt ſuſſer vnd lieblicher dañ der bier/ aber nit als gůt wie der
<
lb
/>
wein/ ſo von treübelen kommet.</
s
>
<
s
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echoid-s5199
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p
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echoid-s5200
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preserve
">Man machet wein auß allen früchten/ ſo nit bald faulen/ vnnd vyl ſafft
<
lb
/>
habend/ nam̃lich auß den öpfflen/ byren/ küttenen/ granat öpfflen/ maul
<
lb
/>
beeren/ erpſelẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s5201
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">auß den kirſen machet man keinen/ dañ ſie werdẽ bald faul.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s5202
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">demnach machet man nit auß den Mandelkernẽ/ nuſſen/ haſelnuſſen/ dañ
<
lb
/>
kernen/ vnd dergeleichen/ dañ ſie haben ölin jnen. </
s
>
<
s
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echoid-s5203
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">deßhalben bereitet man
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lb
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jn leichtlicher auß den körnerẽ/ fürnemlich auß dem reyß. </
s
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s
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echoid-s5204
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">dañ jr mittel ſub
<
lb
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ſtantz ſteth zwiſchen den zergencklichen früchten/ vnd den ölgebendẽ. </
s
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<
s
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echoid-s5205
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preserve
">Man
<
lb
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machet jn auch auß den palmnuſſen vnd Coccẽ kerner. </
s
>
<
s
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echoid-s5206
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">dañ die palmnuß ge
<
lb
/>
hören etwz mehr zů den früchtẽ die bald verderbẽ/ vnd iſt {der} coccenkernen in
<
lb
/>
ſeinẽ marck mehr zů dẽ ölbringendẽ früchtẽ geneigt/ doch wirt er am ſelbigẽ
<
lb
/>
theil nit wein. </
s
>
<
s
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echoid-s5207
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="
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">võ diſen dingẽ ſo man wein auß truckẽ mag/ wirt auch leürẽ/
<
lb
/>
wañ man waſſer darzů thůt. </
s
>
<
s
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echoid-s5208
"
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">dañ man ſagt dz diſes waſſer/ welches ein malẽ
<
lb
/>
gefaulet/ vñ wider geleütert worden/ nit mehr faule. </
s
>
<
s
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echoid-s5209
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">dannenhar hatt man
<
lb
/>
auch anlaß genommen den bier zůmachen vnnd zůbehalten/ dann weil
<
lb
/>
die faulnng ſchon beſchehen/ behaltet man ihn offt inn den kernen/ etwan
<
lb
/>
im waſſer. </
s
>
<
s
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echoid-s5210
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">Wir wellen aber beſichtigen wie daſſelbig zů gange.</
s
>
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echoid-s5211
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p
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<
p
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<
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echoid-s5212
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">In einem jeden das do faulet/ iſt ein theil welchen wir faulende neñen.
<
lb
/>
</
s
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echoid-s5213
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">
<
note
position
="
right
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="
note-0211-01
"
xlink:href
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note-0211-01a
"
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">Bier z@behal
<
lb
/>
ten.</
note
>
der ander theil bleibt wölcher nit faulẽ mag. </
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echoid-s5214
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preserve
">vnd zwar in den vermiſcheten
<
lb
/>
die erden/ aber in dem waſſer der ſubteyler theil/ welchẽ wir lufftig beiſſen.
<
lb
/>
</
s
>
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echoid-s5215
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"/>
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echo
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