Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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None
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Handwritten
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Table of handwritten notes
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1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
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(cliij)
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de
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">
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cliij
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0209
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209
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ſachen/ Das ſechßt bůch.
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von der räße vnd ſcherpffe. </
s
>
<
s
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echoid-s5121
"
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="
preserve
">doch ligend auch die ſchlangen vn{der} dem ſchlan
<
lb
/>
genkraut verborgen/ die meerzwibeln vnd zwibelen ſeind vnſchedlich/ die
<
lb
/>
ruten geſunder vnd nutzlich. </
s
>
<
s
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echoid-s5122
"
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="
preserve
">Man ſol einen jeden ſaamen wann der Mon
<
lb
/>
wachſet vnd warme tag ſeind/ ſeyen. </
s
>
<
s
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echoid-s5123
"
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="
preserve
">Wañ du aber zů der kriechbäum vnd
<
lb
/>
kirßbäum wurtzel/ vyl mehr zů den ſetzlingen räben/ die nießwurtz/ oder
<
lb
/>
lange krumen cucumeren/ oder ſcamonien ſetzet/ werden ihre frücht pur-
<
lb
/>
gierẽ/ wie auch Cato gelernet hatt. </
s
>
<
s
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echoid-s5124
"
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="
preserve
">alſo beſchicht auch wañ man diſe zů dem
<
lb
/>
köl oder mangolt ſetzet.</
s
>
<
s
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echoid-s5125
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s5126
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">Die bäum tödtet man/ wann man ſie in den hundstagen mit einem bo-
<
lb
/>
<
handwritten
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hd-0209-1
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hd-0209-1a
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11
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rer biß auff das marck boret// vnd demnach petroleum mit ſch wäbel hin-
<
lb
/>
ein thůt. </
s
>
<
s
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echoid-s5127
"
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="
preserve
">dañ alle gewächs verderbend vyl ehe wann man ſie in der hitz ver
<
lb
/>
wundet. </
s
>
<
s
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echoid-s5128
"
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="
preserve
">deßhalben wañ man ihnẽ die runden vmhauwet/ verderben auch
<
lb
/>
andere alle zů der ſelbigen zeit/ dañ es iſt gewüß daß das leben entweders in
<
lb
/>
den runden/ oder im marck ſtecket/ als wir in den heimlichkeiten angezeigt
<
lb
/>
habend. </
s
>
<
s
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echoid-s5129
"
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">diſe beid ſeind im ſtock/ äſten vnd wurtzlen. </
s
>
<
s
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echoid-s5130
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">Wañ du nun zů diſen
<
lb
/>
zeiten das onnutz kraut außgehauwen/ demnach mitt ſchwebel vnd äſchen
<
lb
/>
beſprengt haſt/ ſo ſterben ſie. </
s
>
<
s
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echoid-s5131
"
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="
preserve
">Alſo habend wir angezeigt wie die gewechs mö
<
lb
/>
gend erhalten werden/ welches auch auß einem vngezweifelten grund har-
<
lb
/>
kom̃et. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5132
"
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="
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">Man ſagt auch von einem anderen/ nam̃lich wañ man die ſaamẽ in
<
lb
/>
krautwürmen blůt naß machet/ oder aber in der großen haußwurtzẽ ſafft.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s5133
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="
preserve
">Vnd welches noch mehr man vermeint/ wañ man diſen/ weil er noch grün
<
lb
/>
iſt/ in die ſchnecken heüßlin behaltet.</
s
>
<
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echoid-s5134
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n
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32
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echoid-head41
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">Von wein vnd eſſig/ Das xxiiij. Capitel.</
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>
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">DEr wein iſt der aller beſt/ an ihm ſelbs/ oder auß dem gebrauch/
<
lb
/>
oder an der ſeltzamkeit. </
s
>
<
s
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">Zů vnſerer zeit aber iſt der Monobaſi-
<
lb
/>
ter/ welchen man gemeinlich den Maluaſier nennet/ der aller
<
lb
/>
edleſt/ vor zeiten war der Falernum/ wie auch die Merſiter re-
<
lb
/>
ben am hübſcheſten ſeind. </
s
>
<
s
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echoid-s5137
"
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="
preserve
">aber der Trözeniſch wein machet et-
<
lb
/>
wan vnfruchtbar/ vnd der Achaiſch mißburten/ dañ der ein iſt entweders
<
lb
/>
bitter/ oder abdäuwiſch/ der an{der} aber gar zůfeücht. </
s
>
<
s
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echoid-s5138
"
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="
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">ſolliches mag der wein
<
lb
/>
leichtlich zůwegen bringen/ dieweil er in täglichem gebrauch/ vnd einer ſtar
<
lb
/>
cken natur. </
s
>
<
s
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echoid-s5139
"
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="
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">Wañ man aber diſem ſein nateürliche feüchte nimmet/ wirt er
<
lb
/>
zů eſſig/ darumb ſpeiſet der eſſig gar nicht. </
s
>
<
s
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echoid-s5140
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">er wirt auch ſo vyl ſcherpffer/ ſo
<
lb
/>
vyl vnd der wein ſtercker geweſen. </
s
>
<
s
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echoid-s5141
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="
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">deßhalben wirt der wein durch dz feüwr
<
lb
/>
zů eſſig/ weil der feißter theil verzeret iſt.</
s
>
<
s
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="
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"/>
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p
>
<
p
>
<
s
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="
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">Diſes aber iſt des gegenwertigen bůchs ordnung mit dem bůch von den
<
lb
/>
<
note
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="
right
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note-0209-01
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="
note-0209-01a
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="
preserve
">wie ſich diſes
<
lb
/>
lůth mit dem
<
lb
/>
werck der
<
lb
/>
Subtiliteten
<
lb
/>
halte.</
note
>
ſubtiliteten/ alſo das die ding/ ſo doſelbſten mit kurtzem gehãdlet/ hie weit
<
lb
/>
läuffiger/ vnd wie man pfligt zůſagen/ gar in die hend geben werden. </
s
>
<
s
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echoid-s5144
"
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="
preserve
">Was
<
lb
/>
aber doſelbſten weitläuffig/ on eroffnung der vrſachẽ/ das wirt hie mit an-
<
lb
/>
zeigung der vrſachen/ auff dz kürtzeſt außgelegt. </
s
>
<
s
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echoid-s5145
"
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="
preserve
">Dieweil dañ der eſſig kein
<
lb
/>
feißte feüchtigkeit in jm hatt/ löſchet er am mehrſten das feüwr auß. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5146
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="
preserve
">Dann
<
lb
/>
über dieſs dz er die feüchte feißtigkeit nit laßt an ghan/ wie auch dz waſſer/
<
lb
/>
võ wegẽ ſeiner kälte/ verderbt er auch daſſelbig durch ſein ſcherpffe/ darũb
<
lb
/>
ſeind etlich geſatz für den eſſig gemachet/ das feüwr vñ brunſt mit zůlöſchẽ.</
s
>
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="
echoid-s5147
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"/>
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p
>
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p
>
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="
echoid-s5148
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xml:space
="
preserve
">Es wirt aber ein jeder wein zů eſſig/ vnd die beid werden auß allen din-
<
lb
/>
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s
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p
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echo
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