Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of handwritten notes
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1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
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(cccix)
of 997
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1.0RC
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de
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pb
o
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cccix
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0365
"
n
="
365
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rhead
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ſachen/ Das ſiebend bůch.
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Conſtantinopel Blatten nennet/ ſonſt möchte man die wolriechende klau-
<
lb
/>
wen nennen. </
s
>
<
s
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echoid-s10050
"
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preserve
">Sy riechend nitt als wol/ wann man ſie in das feüwr legt/ ſon
<
lb
/>
der der mehrtheil übel. </
s
>
<
s
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echoid-s10051
"
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preserve
">Doch riechend etlich wol/ als die purpur teckel/ vnd
<
lb
/>
habend deß bdellium vnnd wolriechenden gummi geſchmack/ wölches dañ
<
lb
/>
vonn wegen deß ſubteylen luffts deß ſelbigen lands beſchicht. </
s
>
<
s
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echoid-s10052
"
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preserve
">dann ſie wer-
<
lb
/>
dend auß India gebracht/ vnnd eſſend vyllicht wol geſchmackte ding. </
s
>
<
s
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echoid-s10053
"
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preserve
">Alſo
<
lb
/>
nennen wir auch der großen waalfiſchen ſchaum Ambren oder biſem võ we
<
lb
/>
gen der ſubteylen ſubſtantz/ vnd der treffenlichen angebornen werme/ ſo di
<
lb
/>
ſes thier hatt. </
s
>
<
s
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echoid-s10054
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preserve
">Es iſt nit faſt ſeltzam daß ſie ein klein wolriechend. </
s
>
<
s
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echoid-s10055
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preserve
">dz ſie aber
<
lb
/>
ein ſtarcken gůtten geruch haben/ iſt faſt ſchwerlich. </
s
>
<
s
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echoid-s10056
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">Alſo mag wol ein theil
<
lb
/>
ſein/ wie die fiſchſchoren an den Aeſchen vnd eperlanen. </
s
>
<
s
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echoid-s10057
"
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="
preserve
">Die Themalen o{der}
<
lb
/>
äſchen ſchmecken wie der thymus/ dannenhar ſie auch den namẽ bekom̃en.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s10058
"
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="
preserve
">Man findet diſen gar offt in dẽ flüſſen Abduẽ vnd Ambren/ ſo ein ſchön l
<
gap
/>
<
lb
/>
ter waſſer hand. </
s
>
<
s
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echoid-s10059
"
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preserve
">Er heiſſet Ambra von eines durchſcheinendẽ gum̃i namẽs
<
lb
/>
har. </
s
>
<
s
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echoid-s10060
"
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">es iſt kein fluß ſonſt necher bey vnſerer ſtatt. </
s
>
<
s
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echoid-s10061
"
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preserve
">Deß Eperlanẽ o{der} Epela-
<
lb
/>
nen (dañ man ſchreibt den in beid weg) fiſchſchoren ſchmeckẽ wie die violen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10062
"
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="
preserve
">
<
lb
/>
Biß hiehar habẽ wir võ {der} flüſſen fiſchen geredt/ ſo einanderen gleich ſeind/
<
lb
/>
aber die meerfiſch riechen baß. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10063
"
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="
preserve
">dañ wie ich zů mehrmalen angezeigt/ dz me@@
<
lb
/>
waſſer iſt wermer/ feißter vnd dicker. </
s
>
<
s
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echoid-s10064
"
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="
preserve
">Der Eperlanus iſt alſo durchſichtig/
<
lb
/>
daß man die ſteinlin/ ſo auff dem genick ligen/ in dem fiſch ſicht/ ehe man ſie
<
lb
/>
harauß nimmet. </
s
>
<
s
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">doch iſt diſes vonn der durchſichtigkeit gar kein wunder. </
s
>
<
s
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preserve
">
<
lb
/>
Dañ der Atherina/ wöllichen die Venediger ein Anguellen nennen/ iſt ein
<
lb
/>
kleiner/ vnd vm̃ {der} vyle wegen ein ſchlechter fiſch/ wöllichen man gar durch
<
lb
/>
ſicht/ wañ er an {der} Sonnen ligt. </
s
>
<
s
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echoid-s10067
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="
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">doch iſt offenbar dz diſe müſſend klein ſein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10068
"
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preserve
">
<
lb
/>
dañ ob wol das waſſer an jhm ſelbs gar lautter/ mag man doch in aller tief-
<
lb
/>
fe nitt dardurch ſehen/ vnd alſo zů nidereſt die ſteinlin nitt vermercken. </
s
>
<
s
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echoid-s10069
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="
preserve
">wie
<
lb
/>
vyl minder mag ſolliches in dem fiſch beſchehen/ in wöllichem ſo vyl glider
<
lb
/>
von nöten/ als die fiſchſchoren/ hirn/ eingeweid/ haut/ gredt/ vnnd blůt? </
s
>
<
s
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="
echoid-s10070
"
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="
preserve
">
<
lb
/>
Wann dann nun der Eperlanus ſoll alſo ein durchſichtiger fiſch ſein/ weil
<
lb
/>
er auch treffenlich groß (dann wie gemeldet/ iſt er auß der Trutten arth)
<
lb
/>
můß er auch der jrrdiſchen ſubſtantz wenig an jhm haben/ dañ die erden iſt
<
lb
/>
dunckel. </
s
>
<
s
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echoid-s10071
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">deßhalben gefreürt die wäſſerige feüchte/ vnd wirt wie ein Cryſtall
<
lb
/>
oder weyß durchſichtig edelgeſtein. </
s
>
<
s
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">darumb iſt jhr fleiſch kalt vnnd feücht/
<
lb
/>
doch nit gar ſehr/ weil die feüchte außgetrocknet. </
s
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<
s
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echoid-s10073
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">diſes beſchicht wañ die weſ-
<
lb
/>
ſerige feüchte mit der lufftigen/ an ſtatt der erden/ zůſamen gefreürt.</
s
>
<
s
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p
>
<
p
>
<
s
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preserve
">Es habend alle Trutten gemein (domitt ich wider zů diſem fiſch kom̃e)
<
lb
/>
<
note
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right
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note-0365-01
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="
note-0365-01a
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preserve
">Trutten groſs
<
lb
/>
ſee forenen.</
note
>
dz waſſer hinauff zů faren. </
s
>
<
s
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echoid-s10076
"
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preserve
">darum̃ iſt auch jhr fleiſch anmüttiger vnd geſün
<
lb
/>
der. </
s
>
<
s
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echoid-s10077
"
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">ſie ſeind auch an geſtalt geleich/ weil ſie ſechs zän an der zungen haben/
<
lb
/>
ſo in gewüſſer ordnung ſthand/ namlich zwen da vornen/ zwen in der mitte
<
lb
/>
beſeytz/ vnd die anderen zů nidereſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10078
"
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preserve
">dañ ſie freſſen Phryganien vnd würm/
<
lb
/>
von wölchen vor geſagt iſt/ darzů maßechtig heüwſchrecken/ von wölchẽ wir
<
lb
/>
harnach etwas handlen wöllend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10079
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preserve
">darumb habend die Trutten diſer zänen/
<
lb
/>
vnd die vylfaltigen ordnung bedörffen in dẽ rachen/ domitt jhnen die ſpeyß
<
lb
/>
nitt entruñe. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10080
"
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="
preserve
">dañ die fiſch haben nitt händ wölche ſie mögen zů dẽ maul brin
<
lb
/>
gen/ auch kein füß mit klauwen/ wie die vögel/ ſo ſie an ſtatt der händen ge-
<
lb
/>
brauchend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10081
"
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="
preserve
">ſie mögend auch die kinbacken nitt vmbwenden/ wie die vierfüſ
<
lb
/>
ſigenn thier. </
s
>
<
s
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echoid-s10082
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preserve
">dann ſonſt (wie vor geſagt) bedörfftend ſie ſtarcker muſculenn
<
lb
/>
vnnd meüſenn/ auch vyl mehr blůts. </
s
>
<
s
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="
echoid-s10083
"
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="
preserve
">Es iſt auch die natur diſem werck
<
lb
/>
</
s
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p
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div
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text
>
</
echo
>