Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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None
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Handwritten
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Table of handwritten notes
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1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
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1 - 30
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(ccccxlix)
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de
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ccccxlix
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0505
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505
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ſachen/ Das zehendtbůch.
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beſchicht/ außgenommen gold vnd ſilber) geben diſes öl.</
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echoid-s14501
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p
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echoid-s14502
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">Alſo ghet es auch mit etlichẽ ſteinen zů/ mit corallen/ berlinen/ cryſtall/
<
lb
/>
<
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21
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<
handwritten
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hd-0505-1
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hd-0505-1a
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22
"/>
ſmaragd/ darzů hyacinth/ aber gar wenig. </
s
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<
s
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echoid-s14503
"
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preserve
">wz aber feürige natur hat/ gibt
<
lb
/>
auch etwas golds vnd ſilber/ vorab ſilber/ wölches etwas zartter iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14504
"
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preserve
">vnd ſol
<
lb
/>
liches vyl mehr wann es zů bulffer gemachet/ wie geſagt iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14505
"
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preserve
">deßhalben wol
<
lb
/>
müglich/ dz etwas wenigs mit großer kũſt vnd langẽ fleyß abgezogẽ werde/
<
lb
/>
wölches vmb ſo vyl köſtlicher/ nach dem vnd es ſchwerer vnd ſeltzamer. </
s
>
<
s
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echoid-s14506
"
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preserve
">Die
<
lb
/>
weil dann die zerlaſſung entſthet/ eintweders von der ſubteylen ſubſtantz/
<
lb
/>
ſo von der ſtettigen diſtillierung beſchicht/ oder dz die außfreſſende quali-
<
lb
/>
tet faſt überhand genommen/ ſo in dem ſcharpffen vnd gewaltigen eſſig ſte
<
lb
/>
cket/ můß man zů letſt zů ſollichem gewalt kommen/ daß auch die weichere
<
lb
/>
ſtein/ vnder wölchen der corall iſt/ durch ein offt gediſtillierten eſſig zerlaſ-
<
lb
/>
ſen werden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14507
"
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="
preserve
">dann diſes ſeind die aller weicheſte vnder den köſtlichen geſtei-
<
lb
/>
nen/ wie auch die Berlin. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14508
"
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="
preserve
">deßhalbẽ beſchicht es nit mit allen/ auch nit von
<
lb
/>
allem ding/ vnnd nit allemal/ ſonder in diſem da ein große enderung/ ſo ü-
<
lb
/>
berhand genommen/ erforderet wirt.</
s
>
<
s
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echoid-s14509
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"/>
</
p
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<
p
>
<
s
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echoid-s14510
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">Damit ich aber wider zů dem handel kom̃e/ was einer ſubteylẽ ſubſtantz
<
lb
/>
iſt/ vnd ſo bald brennen/ bedörffen eines kleinen feüwrs/ als ſeind kreüter/
<
lb
/>
blůmen/ vnd wolriechende ding. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14511
"
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="
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">Man ſchetzet vnd erkeñet dz feüwr/ nach
<
lb
/>
dem vnd die tropffen ſtreng nach einanderen fallen.</
s
>
<
s
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echoid-s14512
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"/>
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p
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s
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echoid-s14513
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">Es zeigt Conrad Geßner an/ dz gemeinlich ſo vyl zeyt von einem tropf-
<
lb
/>
<
note
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right
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note-0505-01a
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preserve
">Köſtlich gůt@
<
lb
/>
woſſer.</
note
>
fen zů dem anderen iſt/ daß man möge zechne zellen/ diſes ſeye auch die lieb-
<
lb
/>
liche diſtillierung. </
s
>
<
s
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echoid-s14514
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">Auß diſen ſagt er von einer/ durch wölliche man ſage/ es
<
lb
/>
hab M. </
s
>
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echoid-s14515
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">Gallus/ Keiſers Caroliartzet cxxiiij jar gelebt. </
s
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echoid-s14516
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">Sy haltet cubebẽ/
<
lb
/>
zim̃et/ galangẽ/ negelin/ muſcatnüßlin/ vnd imber/ yedes geleich vyl/ vñ
<
lb
/>
<
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handwritten
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22
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ſalbey viermal ſo vyl/ diſes ſoltu in brenten wein ſo ſechßmalen auß gůttem
<
lb
/>
wein gediſtillieret worden/ legen/ der als ſchwer/ als das ander alles ſeye/
<
lb
/>
vnd demnach diſtillieren. </
s
>
<
s
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echoid-s14517
"
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">Diſes hat in die matery ſein würckung/ vnd gibt
<
lb
/>
auch diſe krafft in die geiſter. </
s
>
<
s
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echoid-s14518
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">er zerlaſſet/ von wegen ſeiner treffenlichẽ wer-
<
lb
/>
me/ vnd erhitziget doch die glider nit/ von wegen der ſubteylen ſubſtantz/
<
lb
/>
als etwan vor mehr von dem brenten wein geſagt worden. </
s
>
<
s
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echoid-s14519
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">Etlich wöllen lie-
<
lb
/>
ber athamaſien dann die ſalbey haben/ von wegen deß lieblichen namẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s14520
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preserve
">vyl
<
lb
/>
meinen diſes ſeye daneden/ die anderen fanaceten/ ia etliche haltend es für
<
lb
/>
Ambroſien/ die darumb alſo genennet/ daß ſie der menſchen lebẽ lang auff-
<
lb
/>
halte/ vnd den götteren geleich mache. </
s
>
<
s
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echoid-s14521
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">doch iſt ſie etwas ſeltzamer.</
s
>
<
s
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echoid-s14522
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"/>
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p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s14523
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="
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">Man gibt auch mit dem geſchmack vnd geruch allen dingen die farb/ vñ
<
lb
/>
diſes vyl beſſer/ leichter/ vnd nutzlicher dañ ſonſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14524
"
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="
preserve
">dañ deß brenten weins ge
<
lb
/>
ruch vñ geſchmack verduncklet anderer geruch vnd geſchmack vyl mehr/ ſo
<
lb
/>
doch die farb võ keinem verletzet wirt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14525
"
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="
preserve
">dañ deß brentẽ weins farb iſt weyß/
<
lb
/>
darumb legt man die gedörrete kreüter vnd die beſten darein/ mit ſampt an
<
lb
/>
derem das ferben mag. </
s
>
<
s
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echoid-s14526
"
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preserve
">Es wöllen aber die Poetẽ nit allein nutzlich ſein/ ſon
<
lb
/>
der auch beluſtigen/ darumb ſoll es nit on beſonderen nutz beſchehen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14527
"
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="
preserve
">Man
<
lb
/>
ferbet ſonſt andere feüchtigkeiten auch/ als den eſſig vnd waſſer. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14528
"
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preserve
">man tün-
<
lb
/>
cket auch die wolriechenden waſſer mit anderen geruchen/ doch mit den für
<
lb
/>
nembſten/ als roſen/ biſem/ zibeten/ vnd ambren. </
s
>
<
s
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echoid-s14529
"
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preserve
">man laſſet ſie in einẽ gle-
<
lb
/>
ſenen geſchirr ein wenig warm werden/ wañ ſie wider kalt worden/ braucht
<
lb
/>
man ſie nach zweyẽ tagẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s14530
"
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="
preserve
">hiezwiſchen můß man dz geſchirr wol zů beſchloſſen
<
lb
/>
haltẽ/ damit es nit verrieche. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14531
"
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="
preserve
">diſes beſchicht aber võ wegẽ {der} ſubteylẽ ſubſtãtz.</
s
>
<
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echoid-s14532
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"/>
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echo
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