Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

Table of handwritten notes

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              <pb o="ccccxxxviij" file="0494" n="494" rhead="Von mancherlei wunderbaren"/>
            ſo diſes nit wüſſen/ daß man es für ein wunder zeichen halten/ vnnd ſich die
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            leüt darab verwunderẽ/ vermeinende es ſeye das feüwr von himmel gefal-
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            len. </s>
            <s xml:id="echoid-s14142" xml:space="preserve">deßhalben wir wol mögen glauben daß von der Cloſter frauwen vnnd
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            noñen das feüwr an der alten mauren angangẽ/ ob ſie wol kein feüwr/ ſon-
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            der allein heiße äſchen gehabt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14143" xml:space="preserve">es mehret auch die ſchnelle bewegung/ vnnd
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            deß feüwrs zůnemmung/ bey den vn wüßenden/ die verwunderung. </s>
            <s xml:id="echoid-s14144" xml:space="preserve">Man
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            mag auch ein feüwr bekommen auß dem Attagen holtz (iſt ein art des eb-
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            heüw) vnd einem ſpitzigen holtz von lorbaumen wie ein borer/ wann man
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            es in ſchneller eil vmbtreibt/ vnnd ſchwebel darzů thůt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14145" xml:space="preserve">doch habend wir
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            von diſem zů anderen zeyten geredt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14146" xml:space="preserve">Man ſoll auch diſes acht nemmen/ wie
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            vyl waſſer das feüwr erſtecket/ die narung verderbt vnnd gar außleſchet/
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            alſo zündet wenig waſſer daſſelbig vmb zweyer vrſach willen erſt an/ dann
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            es machet ein blaſt/ vnnd bringet ein bewegung/ darzů zeücht ſich die wer-
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            me zůſammen/ alſo daß auch das außgeloſchen/ oder ſo nit recht angangen
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            an hebt zů brennn. </s>
            <s xml:id="echoid-s14147" xml:space="preserve">deßhalben nit genůgſam bekant/ wann vnnd wie man
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            das waſſer brauchen ſoll.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14149" xml:space="preserve">Es zeigt Olaus an man möge groß felßen nit ehe zerſpalten/ dann wann
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              <note position="left" xlink:label="note-0494-01" xlink:href="note-0494-01a" xml:space="preserve">Felſen zů ſp@l
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              ten.</note>
            man ſpäck dariñen brẽnet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14150" xml:space="preserve">welches wol gleüblich/ die weil ein feißte feüchtig
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            keit vnnd ſaltz beyeinanderen vermiſchet iſt/ darũb beleibt das feüwr lang/
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            vnnd iſt gar ſtreng.</s>
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          <head xml:id="echoid-head74" xml:space="preserve">Von diſtillierung vnd kochung/
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          das l Capitel.</head>
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            <s xml:id="echoid-s14152" xml:space="preserve">ES hatt das diſtillierenn ſo große vnnd manigfaltige nutzbar-
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              <note position="left" xlink:label="note-0494-02" xlink:href="note-0494-02a" xml:space="preserve">Diſtillierung
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              autzbarkeit.</note>
            keit/ daß vnder allen menſchlichen dingẽ/ ſchier nicht beſſers in
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            der welt erfunden wirt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14153" xml:space="preserve">dann es theilet die vngeleiche ding von
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            einanderen/ vnnd lediget daß beſſer von allem dem das im hin
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            dernuß bringt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14154" xml:space="preserve">was aber vnuollkom̃en/ machet es ſubteyl vnnd
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            vollkommen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14155" xml:space="preserve">widerumb was zertheilet/ füget es zůſam̃en in krefften vnnd
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            würckungen auch in vnuermiſcheten ſachen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14156" xml:space="preserve">Es machet die menſchen den
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            götteren geleich/ vnd die arbeitſeligen land den aller glückhafftigeſtẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s14157" xml:space="preserve">Ich
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            weiß noch wol als ich in Schottland geweſen/ daß ich ein Hiberniſch bier
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            vnnd tranck geſehen/ ſo ſtercker dann brenten wein geweſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14158" xml:space="preserve">Man machet
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            es auß gemeinem bier/ thůt gewürtz dazů/ vñ deſtilliert es harnoch. </s>
            <s xml:id="echoid-s14159" xml:space="preserve">Man
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            mag an allen orthẽ mit Imber/ oder weintrůßen/ oder waſſer pfeffer/ oder
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            reckholter beer/ oder Meyeran/ oder quendel/ mit haberen ein tranck mach
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            en/ daß dem brenten wein vergleichen mag/ vnd Elizyr genennet wirt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14160" xml:space="preserve">die
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            weil diſes Hiberniſch ein kleinẽ vnderſcheid von dẽ hat/ ab welchẽ daſſelbig
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            volck ein großẽ luſt entpfacht/ wañ der wein faſt theür iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14161" xml:space="preserve">Auff wie vyl weg
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            aber die diſtillierung beſchehen mag/ hab ich an anderen orthen angezeigt.
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            <s xml:id="echoid-s14162" xml:space="preserve">Doch will ich zů mehrer vnderrichtung alles fleyßiger erwegen/ vnd an tag
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            thůn. </s>
            <s xml:id="echoid-s14163" xml:space="preserve">Doch will ich zů erſt von dem reden/ wie man von drucknen dingen/
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            den geſchmack/ geruch/ vnd krafft mag zů waßer bringen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14165" xml:space="preserve">Zü erſten vnnd ohn alle werme beſchicht es mit zerſtoßung/ als wañ mã
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              <note position="left" xlink:label="note-0494-03" xlink:href="note-0494-03a" xml:space="preserve">On werme di
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              ſtillieren.</note>
            den Cimmat oder Imber/ oder ſonſt ein ander wol reichend ding zerſtoſt/
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            vnnd in wein durch einander miſchet/ ſo nim̃et er in einẽ tag den geſchmack
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            vnd geruch an ſich. </s>
            <s xml:id="echoid-s14166" xml:space="preserve">Wannn du aber diſes ſchon wol zerſtoßeſt (dañ man ſoll
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