Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(clvi)
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de
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32
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clvi
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0212
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212
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Von mancherlei wunderbaren
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deßhalben wañ der faulende theil abgeſündertiſt/ faulet diſes ſo noch übe
<
lb
/>
rig/ nitt mehr. </
s
>
<
s
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echoid-s5216
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preserve
">weil aber der faulend theil durch das feüwr verzeeret wirt/
<
lb
/>
vnnd das überig etwas dicker iſt/ mag es nit gar verzert werden. </
s
>
<
s
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echoid-s5217
"
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="
preserve
">Darumb
<
lb
/>
ſeind die ding ſo alſo zůbereitet werden bitter/ wie der bier vnnd auch der
<
lb
/>
Hala. </
s
>
<
s
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echoid-s5218
"
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preserve
">Es iſt aber der Hala wölchen man in Engelland vnd Schottẽ ma-
<
lb
/>
chet/ vyl ſüſſer dann der bier/ alſo das mir noch wol eingedenck wie ich von
<
lb
/>
Schotten reyſet/ daß ich ihn getrunckẽ/ ſo dem weiſſen moſt hettmögẽ ver-
<
lb
/>
glichen werden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5219
"
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="
preserve
">man mocht auch kein vnderſcheid vermercken/ dañ das er
<
lb
/>
zůletſt etwas bitterkeit vnd einen vnlieblichen geſchmack gehabt.</
s
>
<
s
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echoid-s5220
"
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preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s5221
"
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preserve
">Man tröcknet die gerſten wölche ſchon im waſſer gelegen inn heüfflinen
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0212-01
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note-0212-01a
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">Hala ein
<
lb
/>
tranck.</
note
>
auff die xxxvj. </
s
>
<
s
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echoid-s5222
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">ſtund am ſchatten. </
s
>
<
s
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echoid-s5223
"
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">wañ er warm wirt/ vnd anfacht herfür
<
lb
/>
ſproſſen/ zerſpreitet man ihn. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5224
"
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="
preserve
">wann er auffgehört hatt/ ſamlet man ihn wi
<
lb
/>
der auff. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5225
"
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">alſo bereitet man ihn eins vmb das ander fünffzehen tag lang/
<
lb
/>
biß er gar außgeſproſſen iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s5226
"
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="
preserve
">demnach dörret man ihn ſechs ſtund lang auff
<
lb
/>
den kolen/ wann man ihn auff die hurdten gelegt hatt. </
s
>
<
s
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echoid-s5227
"
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">wann er nun wol
<
lb
/>
gedörret/ ſo malet man ihn. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5228
"
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="
preserve
">wann man das tranck nit ſtarck machen will/
<
lb
/>
geüßt man vyl waſſer darüber/ wañ du es aber ſtarck begereſt/ geüßt man
<
lb
/>
wenig daran. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5229
"
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="
preserve
">Nach zwölff ſtunden ſechet man ihn durch/ vnd ſeüdet ihn
<
lb
/>
wol/ wann er ſtarck ſein ſoll/ aber wann er nitt ſtarck ſoll ſein/ ſeüdet man
<
lb
/>
ihn nit lang. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5230
"
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="
preserve
">wann er nun in einem geſcbirr auffgehöret ſiedẽ/ ſchüttet man
<
lb
/>
den in ein ander geſchirr. </
s
>
<
s
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echoid-s5231
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">domit man ihn auch behalten möge/ thůt man ei-
<
lb
/>
nes anderen Hala ſo alt/ vnd nun faſt verthon iſt/ ſchaum darzů. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5232
"
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="
preserve
">er hatt ei
<
lb
/>
nen rauhen vnd ſauren geſchmack/ mit etwas ſüße vermiſchet/ ſo kület/ iſt
<
lb
/>
auch denen ſo ſeinen gewohnet ein angenem tranck. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5233
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="
preserve
">Welche aber etwas bit-
<
lb
/>
terer/ ſeind nit alſo vngeſund/ dann ſie ſeind entweders zů vyl geſotten/ o{der}
<
lb
/>
durch die feülung vnd alte gerſten alſo worden.</
s
>
<
s
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echoid-s5234
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"/>
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p
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s
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echoid-s5235
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preserve
">Es ſeind ettliche ſo eben auß dem ſelbigen mäl zů dem anderen mal ein
<
lb
/>
Hala machen/ wölche vngeſchmackter/ kelter/ ſchwerer/ vnnd zů der feü-
<
lb
/>
lung geneigter iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s5236
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">dann ſie kommet von der erſten/ vnnd mag lange jar be-
<
lb
/>
leiben. </
s
>
<
s
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echoid-s5237
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="
preserve
">Man ſoll ſie drey oder vier ſtund ſieden/ vnd wirt darbey erkeñet/
<
lb
/>
wann ſie nitt mehr ſo kleberechtig iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s5238
"
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="
preserve
">dann es iſt hie das widerſpyl/ dann
<
lb
/>
dem honig vnd zucker begegnet/ welche ab der kochund zäher werden. </
s
>
<
s
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echoid-s5239
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="
preserve
">vnd
<
lb
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auff das aller mehrſt můß man ihn ſechs ſtund ſieden laſſen. </
s
>
<
s
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echoid-s5240
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">wann man jn
<
lb
/>
aber gar wenig ſieden will/ mag man es inn einer ſtund außrichten.</
s
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s
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"/>
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>
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p
>
<
s
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="
echoid-s5242
"
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="
preserve
">Er durchtringet vnd machet ſubteil/ weil er eſſelet/ vnd zeücht zůſam̃en
<
lb
/>
weil er rauch iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s5243
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preserve
">weil er auch ein ſüſſe art hatt/ ſpeyſet er/ wiewol wenig. </
s
>
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s
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echoid-s5244
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="
preserve
">er
<
lb
/>
hatt von dem bier den vnderſcheid/ das kein hopffen darbey ſeind. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5245
"
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="
preserve
">er ſeü-
<
lb
/>
det zwen tag von ihm ſelbs/ auff das lengſt drey tag. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5246
"
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preserve
">demnach hatt er nit
<
lb
/>
mehr des moſts geſtalt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5247
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="
preserve
">doch iſt wunderbar/ daß er an der farb/ ſubſtãtz/
<
lb
/>
krefften/ geruch vnd geſchmack/ dem weiſſen wein alſo gleich iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5248
"
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="
preserve
">Ein theil
<
lb
/>
mag lang beſthen/ vnd diſes von wegen der kochung/ bereitung/ vnd wañ
<
lb
/>
man etliche beſondere gewürtz darein thůt/ auch zůgewiſſer zeit des jars ge
<
lb
/>
machet wirt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5249
"
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="
preserve
">es vermag auch hie vyl des waſſers natur/ welches mã durch
<
lb
/>
ſechtet/ oder welches mit dem durchſechtẽ vermiſchet wirt/ das beleibt len-
<
lb
/>
ger. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5250
"
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="
preserve
">Ich finden auch das die Pictier im brauch gehabt ein lieblich vnd ge-
<
lb
/>
ſund tranck auß der cytiſen oder geißklee blůmen zůmachen/ welches mitt
<
lb
/>
ſampt dem volck zůgrund gangen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5251
"
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="
preserve
">dañ deſſen zůbereitung war zimlich bey
<
lb
/>
jnen/ villeicht von wegen des zolls/ dann es iſt vngläublich/ wie groß der
<
lb
/>
</
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>