Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(clvij)
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clvij
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213
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ſachen/ Das ſechßt bůch.
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zoll von diſem wüſten tranck in denen landen/ ſo kein wein haben/ wachſe.</
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">Nun möchteſt du ſagen/ wann das geleütert waſſer nit mehr faulet/ war
<
lb
/>
umb faulet dann der bier? </
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>
<
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echoid-s5254
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">diſes beſchicht darumb daß er nach nitt geleüte-
<
lb
/>
ret iſt/ demnach weil daß ſaamen wäſſerige füchte widerũb vermiſchet wirt.</
s
>
<
s
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echoid-s5255
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"/>
</
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">Damitt wir aber wider auff den wein kommen/ weil die erpſelen mitt der
<
lb
/>
zeytt verderben/ verdirbt auch {der} wein. </
s
>
<
s
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">doch pfligt man öl darauff zů thůn.
<
lb
/>
</
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<
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">wañ man ſie ſeüdet/ beleiben ſie lenger. </
s
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<
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echoid-s5259
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">es werden aber deren weniger/ man
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lb
/>
behaltet ſie auch an den kalten vnd trocknen orthen. </
s
>
<
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echoid-s5260
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">dañ es iſt faſt kein füch
<
lb
/>
te aller dingen ſo kalt. </
s
>
<
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echoid-s5261
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preserve
">Man hatt auch in dem brauch wein auß erd beeren/
<
lb
/>
rocellen/ myrten vnnd wilden kriechen zů machen/ aber nitt aus den pfer-
<
lb
/>
ſingen oder Pomerantzen von gemeldeter vrſachen/ doch bleibt vß den erd
<
lb
/>
beeren der wein nitt lang. </
s
>
<
s
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echoid-s5262
"
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">Man mag keinen baß haben dann auß den reck-
<
lb
/>
holder beeren/ doch auß vil beeren allein wenig/ wölcher auch gſund für ein
<
lb
/>
artzney iſt.</
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>
<
s
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p
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">Weil auch der brent wein eines yeden natur bald an ſich zücht/ iſt er auch
<
lb
/>
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right
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note-0213-01
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note-0213-01a
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">weins erhal-
<
lb
/>
tung.</
note
>
dem wein auß wölchem er kommet/ etwas geleich. </
s
>
<
s
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echoid-s5265
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">darũb thůt man den vier
<
lb
/>
zehenden theil in wein/ wölcher im einen geruch/ aber kein gſchmack gibt/
<
lb
/>
dann er verleürt ſich inn dem brentnen wein. </
s
>
<
s
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echoid-s5266
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">der gſchmack iſt auch nit mehr
<
lb
/>
vorhanden/ weil das ander übertriffet. </
s
>
<
s
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echoid-s5267
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">darumb nim̃et es auch dem wein ſei
<
lb
/>
nen eſſigen geſchmack/ wann man rauwen honig in einẽ wächſenen geſchirr
<
lb
/>
darein hencket. </
s
>
<
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">Es macht aber die räben ründe/ daß der wein nit verdirbt/
<
lb
/>
von wegen ſeiner gleich förmigkeit/ vñ weil ſie etwas außtröcknet. </
s
>
<
s
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">alſo thůt
<
lb
/>
im auch der alaun/ wañ der wein nach neüw vnd nitt veriäſen iſt/ ſo man in
<
lb
/>
darunder thůt. </
s
>
<
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">Dergleichen ſeind auch die ſchwertelwurtzen nutzlich. </
s
>
<
s
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">Wañ
<
lb
/>
aber der wein treffenlich eſſelet/ ſoll man weyßen ſo leng inn waſſer ſieden/
<
lb
/>
biß er zeſerechtig wirt/ demnach wann er kalt worden/ in wein thůn/ vnnd
<
lb
/>
das faß wol vermachen. </
s
>
<
s
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">Mein vatter Facius Cardanus bekennet er hab es
<
lb
/>
erfaren/ doch werde {der} wein faſt ſchwartz/ man můß den hunderteſten theil
<
lb
/>
nemmen. </
s
>
<
s
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">Ich acht auch es ſeye waar/ was Cato geſchriben/ deß weins ge-
<
lb
/>
ruchs zů verbeſſern/ namlich der geſtalt/ man ſoll ein dick vnd ſauber zie-
<
lb
/>
gel ſtuck in dem feüwr wermen/ demnach verbichen/ an ein hocken binden
<
lb
/>
vnd in das faß laſſen/ darnach das faß wol zů thůn/ alſo wirt man in zwey-
<
lb
/>
en tagen vernemmen/ ob ſich der wein gebeſſert habe/ wo nitt můß man im
<
lb
/>
wider alſo thůn/ ſo lãg als man ſein bedarff. </
s
>
<
s
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">Es iſt auch kein wunder daß er
<
lb
/>
von diſem geruch vnnd zwifachen werme/ vorab wañ man es zů mehrmalẽ
<
lb
/>
thůt/ verbeſſeret wirt. </
s
>
<
s
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">Vnder denen dingen ſo den wein angenem machen/
<
lb
/>
werdend auch der Myrtus vnnd roſen gezellet/ man leget die myrten beer
<
lb
/>
dürr vnd zerſtoſſen zehen tag lang darein/ wölche nitt allein den wein wol-
<
lb
/>
geſchmacket/ ſonder auch der geſundtheit dienende/ machend. </
s
>
<
s
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echoid-s5276
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">Man macht
<
lb
/>
auch den roſwein on roſen/ mitt den grünen pomerantzen bletteren/ wölli-
<
lb
/>
che in einem palmenen körblin inn den wein gelaſſen werden/ ehe dann der
<
lb
/>
moſt gißt vnnd ſeüdet. </
s
>
<
s
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">wann man auch diſe nach vierzehen tagen harauß
<
lb
/>
nimmet (dann alſo lang ſoll man ſie darinnen ligen laſſen) thůt man honig
<
lb
/>
darzů. </
s
>
<
s
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">dann es iſt billich daß er nit allein am geruch/ ſonder auch gſchmack
<
lb
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probiert werde.</
s
>
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p
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p
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">Wann du wilt verſůchen ob der wein beſtendig oder nitt ſeye/ ſo behalt
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">Beſtendigenn
<
lb
/>
wein zů erken
<
lb
/>
nen.</
note
>
deß Cato lehr/ wölcher alſo ſpricht. </
s
>
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">Nim ein ſextarium o{der} große halb maß
<
lb
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wein/ wölche faſt bey xx. </
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">vntzen haltet/ dann es iſt mancherley gewicht/
<
lb
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</
echo
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