Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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              <pb o="cxxxi" file="0187" n="187" rhead="ſachen/ Das ſechſt bůch."/>
            ſo ein gůten geruch als die weyſſen/ wölche aber purpur farb die ſchmeckẽd
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            am aller beſten. </s>
            <s xml:id="echoid-s4428" xml:space="preserve">die gälen ſtincken mechtig. </s>
            <s xml:id="echoid-s4429" xml:space="preserve">wie ghet diſes zů? </s>
            <s xml:id="echoid-s4430" xml:space="preserve">die roten ſind
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            vyl zů trocken. </s>
            <s xml:id="echoid-s4431" xml:space="preserve">es begibt ſich aber daß in einer ſubteylen ſubſtantz/ was tro-
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            cken iſt/ bald verreücht/ wie auch in den wilden roſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s4432" xml:space="preserve">dieweil aber die weyſ
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            ſen zů vyl feücht ſeind/ ſchmecken ſie nitt wol/ vnnd behalten den geruch lẽ-
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            ger. </s>
            <s xml:id="echoid-s4433" xml:space="preserve">vnnd weil die purpurfarb getemperiert/ ſchmeckend ſie gar wol/ vnnd
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            behalten den geruch lang.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4435" xml:space="preserve">Die gele farb wirt an den gewechſen/ wañ die natürliche werme verſchwũ
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            den. </s>
            <s xml:id="echoid-s4436" xml:space="preserve">doch nitt alſo gel wie der ſaffran/ ſonder wie die roſen gewon ſeind/ o-
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            der der ſtrauwhalm/ oder der dürren bletteren/ darumb überkommen ſie
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            ein böſen geruch. </s>
            <s xml:id="echoid-s4437" xml:space="preserve">Deßhalben ſchmecket kein blům/ ſo diſer farb/ recht wol.
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            <s xml:id="echoid-s4438" xml:space="preserve">Es iſt aber bey vns ein geler öpffel/ ſo wol ſchmecket/ namlich von Man-
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            dragora/ aber nitt zů faſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4440" xml:space="preserve">Ich hab einẽ anderen geſehen/ ſo dem geleichet/ der übelſchmecket/ vnd
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            auch nitt zů vyl. </s>
            <s xml:id="echoid-s4441" xml:space="preserve">Ich hab das gewechs nitt geſehen/ vnnd ob wol diſes eines
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            kalten temperaments/ iſt es doch nitt ein art der Nachtſchatten. </s>
            <s xml:id="echoid-s4442" xml:space="preserve">dann de-
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            ren frucht ſeind rund/ eben/ an geſtalt vnnd gröſſe wie die blůtöpffel/ ſo
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            den pfebenen gleichend/ vnd ein klein mitt tieffen känneleinen vnderſchei-
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            den. </s>
            <s xml:id="echoid-s4443" xml:space="preserve">Wir habend auch in diſem jar zů erſt in vnſer ſtatt die Comaren geſe-
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            hen/ wölche an geſtalt vnd geſchmack den erdbeeren geleichend/ doch ſeind
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            ſie vyl gröſſer/ vnd werden ſpäter zeittig. </s>
            <s xml:id="echoid-s4444" xml:space="preserve">ſie ſeind auch lieblicher von der
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            gröſſe vnnd ſeltzamkeytt wegen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4446" xml:space="preserve">Bey vns iſt auch ein rote art bliti des vngeſchmacktẽ binetz oder Maiers
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            wie der purper. </s>
            <s xml:id="echoid-s4447" xml:space="preserve">ich hab den ſtam̃en vnnd die bletter zertheilet/ do iſt es alles
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            innwendig gleich rot. </s>
            <s xml:id="echoid-s4448" xml:space="preserve">es wachſet an den dürren orten/ man glaubet auch es
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            ſeye der binetz/ wölcher auß des orths eigenſchafft võ ſeiner natur kom̃en.
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            <s xml:id="echoid-s4449" xml:space="preserve">das ſchellkraut hatt ein gel ſafft/ die wolffs milch ein weyſſen/ vnnd iſt doch
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            der ſtengel vnnd bletter recht gruen. </s>
            <s xml:id="echoid-s4450" xml:space="preserve">aber der blitum oder vngeſchmack bi-
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            netz iſt rot/ wie gemeldet. </s>
            <s xml:id="echoid-s4451" xml:space="preserve">die vrſach iſt/ weil der minder theil in inen recht
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            gekochet. </s>
            <s xml:id="echoid-s4452" xml:space="preserve">Deßhalben was von im ſelbs fleüſſet/ als ſo von dem geeder nitt
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            recht außgeteilet/ das behaltet ein andere farb dann der ſafft. </s>
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            rum verenderet ſich gar/ von wegen der dünnen vnnd leidlichen ſubſtantz. </s>
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            darumb iſt auch offenbar daß diſes köl nit gar kalt vnnd feücht iſt/ wiewol
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            es faſt vngeſchmackt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4456" xml:space="preserve">Dann jnn einer art ſeind vyl vnderſcheid/ als der langen/ breitten/ rau-
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            hen/ vnnd miltten bletteren. </s>
            <s xml:id="echoid-s4457" xml:space="preserve">wie der rätig/ ye milter diſer bletter hatt/ ye
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            minder auch die wurtzel ſcharpff iſt/ dann ſie iſt minder trocken. </s>
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            kleiner/ die ſeind auch ſcherpffer/ vnnd deßhalben in den getemperierten
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            vnnd vngeſchmackten beſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s4459" xml:space="preserve">in den anderen aber böſer/ wölche knöpffech-
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            tig vnnd rauch ſeind/ die verdeüwet man leichtlicher/ dann ſie laſſend ſich
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            zerreiben.</s>
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            ten/ vnder wölchen ein art vorhanden/ ſo alſo zů ſchlaffen machet/ das
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            ſie allen ſchmertzen ſtillen mag/ deßhalben ich ſie auch vyl im brauch hab.</s>
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            <s xml:id="echoid-s4463" xml:space="preserve">Es habend auch die Schotten diſes krautt vnder den wein gethon/
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            vnnd die Dennmarcker mitt jrem fürſten Stenon alſo gefüllet/ vnnd zů
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            ſchlaffen gemachet daß ſie jren gantzen hauffen vnnd zeüg auff den boden
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            gar außgetilcket. </s>
            <s xml:id="echoid-s4464" xml:space="preserve">Der Boethius zweyfflet ob diſes vyllicht der art ſeye/
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