Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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              <pb o="ccccliij" file="0509" n="509" rhead="ſachen/ Das zehendt bůch."/>
            auch iſt ſchwartz/ dieweil es ein matery der ſchwartzen ſchreib dinten iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14653" xml:space="preserve">es
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            iſt aber ein yedes ſchwartz ding/ vorab was von Metall iſt/ verbrent. </s>
            <s xml:id="echoid-s14654" xml:space="preserve">wz ver
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            brẽt iſt ſcharpff. </s>
            <s xml:id="echoid-s14655" xml:space="preserve">dañ wie Galenus ſagt/ iſt der ſcharff vnd reß geſchmack am
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            aller hitzigeſten. </s>
            <s xml:id="echoid-s14656" xml:space="preserve">es mag aber nitt ſo gar ſcharpff ſein/ es ſeye dañ der ſubtey
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            ler theil von der erden mitt dem öl vermiſchet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14657" xml:space="preserve">vnd iſt diſes darum̃ am me-
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            hrſten verbrennet/ weil ſie ſubteyl iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14658" xml:space="preserve">es beſchicht aber durch dẽ brentẽ wein
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            das diſes nitt hinauff ſteige/ auch nit mehr durch dẽ brand gederret werde/
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            daß hinauff faret. </s>
            <s xml:id="echoid-s14659" xml:space="preserve">deßhalben hilffet der brent wein in zwen weg/ daß das öl
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            nitt alſo ſtarck ſeye. </s>
            <s xml:id="echoid-s14660" xml:space="preserve">Weil dañ diſem alſo/ můß mã das öl nit alles ſo wol da-
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            rauß ziehen/ ſonder als bald man anfahet des verbrentzeleten entpfinden/
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            ſtill ſtellen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14661" xml:space="preserve">dann alſo wirt alles/ ſo dar von geſagt/ war ſein vnnd ſonſt nit.
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            <s xml:id="echoid-s14662" xml:space="preserve">Dann wann man die die diſtillierung bey zeytten ſtellet/ faret allein diſes
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            hinauff ſo am feißten iſt/ vnnd nitt vyl erden bey im vermiſchet hatt/ vnd
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            deßhalben auch minder verbrennet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14663" xml:space="preserve">Doch iſt diſes für ſich ſelbs ietz bekant. </s>
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            Nun wöllen wir diſes eroffnen/ warumb die wermung in dem blinden ge-
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            ſchirr/ oder in zweyen geſchirren durch Mariẽ bad/ oder ſand oder äſchen/
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            oder ander der geleichen werme/ ein liebligkeytt bringe/ ſo es doch mehr
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            den ſcharpffenn geſchmack mehren ſolte. </s>
            <s xml:id="echoid-s14665" xml:space="preserve">dann der ſcharpff geſchmack kom-
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            met von der werme. </s>
            <s xml:id="echoid-s14666" xml:space="preserve">Alſo iſt zů erſten bekant/ daß alles in vergleichung ge-
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            redt wirt/ alſo daß diſe werme billich möchte ein kelte genennet werden.
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            <s xml:id="echoid-s14667" xml:space="preserve">dañ wir habend angezeigt/ daß man des ſommers werme/ auch diſe ſo von
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            einem kleinen feüwr kom̃et/ ſolle ein kelte neñen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14668" xml:space="preserve">es hat auch deſſen krafft/
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            weil alle metall vnnd ettliche metalliſche ding/ ſo von einer groſſen werme
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            weich worden/ daran wider zůſam̃en gefroren. </s>
            <s xml:id="echoid-s14669" xml:space="preserve">Dieweil dañ diſe werme ein
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            platz vñ krafft der kelte durch ein vergleichung hatt/ zerſtöret ſie die eigen-
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            ſchafft ſo diſes durch ein treffenliche hitz bekom̃en/ vñ hiemit auch den ſchar
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            pffen geſchmack/ ſo es daruon bekommen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14671" xml:space="preserve">Diſes iſt die gemein vrſach/ aber nach nit die beſondere. </s>
            <s xml:id="echoid-s14672" xml:space="preserve">darũb wöllẽ wir
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            ſolche auch eroffnen/ damit man der ſach ein verſtand bekom̃e. </s>
            <s xml:id="echoid-s14673" xml:space="preserve">dann es iſt
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            ein handel/ an wölchem nit wenig gelegen/ dieweil wir etwan ſonſt angezei-
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            get/ der lufft werde alſo bereittet/ daß er die fünfft eſſentz oder ein waſſer {der}
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            vntödtlichkeit möge genennet werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14674" xml:space="preserve">Diſes iſt aber der menſchen neetar
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            vnnd götter tranck/ wiewol etliche vermeinend man mache es auß dem be-
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            kanndten kraut Daneta/ als wir vorhin habend angezeigt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14675" xml:space="preserve">wie dañ diſe ge-
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            ringe werme alle ſcharpffe ding auff löſet/ vnnd von einanderen treibt/ al-
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            ſo verzeert ſie auch den weſſerigen theil. </s>
            <s xml:id="echoid-s14676" xml:space="preserve">Dañ diſes iſt eroffnet/ daß die feiß-
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            te feüchtigkeit/ wann ſie bey dem weſſerigen iſt/ nitt von einanderen kom-
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            met/ biß die weſſerigkeit gar verzeert iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14677" xml:space="preserve">Was aber feißt/ wirt alles von der
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            zimlichen werme wol gekochet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14678" xml:space="preserve">vnnd darumb iſt beſſer man brauche ein lau
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            we werme/ vnd am aller mehrſten bey dem end. </s>
            <s xml:id="echoid-s14679" xml:space="preserve">Darũb wann man ſolches
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            auch in der oliuen trůſen thet/ wurden ſie vyl baß/ dañ an der Sonnen ge-
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            leütteret/ dieweil ſie faſt vngeleich beſchicht. </s>
            <s xml:id="echoid-s14680" xml:space="preserve">Alſo bringt diſe inſolatiõ/ wer
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            mung/ vnd temperatur drey nutzbarkeit. </s>
            <s xml:id="echoid-s14681" xml:space="preserve">die weſſerige feüchte wirt reſolui-
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            ert/ auch ein theil deß verbroñens/ vnd wirt die feißte wol gekochet/ darũb
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            wirt die ſubſtantz gar ſubteyl. </s>
            <s xml:id="echoid-s14682" xml:space="preserve">Dañ die kochung machet alles dicker. </s>
            <s xml:id="echoid-s14683" xml:space="preserve">die theil
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            aber auß wölchẽ/ es vermiſchet/ ſeind ſubteyler. </s>
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            vnd darũb faſt dick. </s>
            <s xml:id="echoid-s14685" xml:space="preserve">doch iſt dz ſelbig auß ſubteylẽ theilen züſamẽ geordnet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14687" xml:space="preserve">Man ſoll aber in gemein in allen diſtillierungen acht haben/ an </s>
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