Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dlxxxi)
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0637
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637
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ſachen/ Das dreizehend bůch.
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ten/ die großen vor den kleinen/ vnnd wann man die zeytt jm jar/ das orth/
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lb
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vnnd andere vnderſcheid bedencket. </
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echoid-s18492
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">zů dem dritten nach dem vnnd ſie zů be
<
lb
/>
reittet werden/ als gebrotẽ/ geſotten/ gebachen/ geröſtet/ bey einem gro-
<
lb
/>
ßen oder kleinen feüwr/ lang oder kurtz/ mit dem eingeweid/ als die feiſten
<
lb
/>
wachtlen. </
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echoid-s18493
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">zů dem vierten von zů gethonen gewürtzen/ ſpecereyẽ/ kreüterẽ/
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lb
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wein/ geſottẽ moſt/ öl/ vnd ſafften. </
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echoid-s18494
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">fürnemmlich aber ein baſteten ſo man
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cherley zů mal hatt. </
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echoid-s18495
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">man kochet die im bachoffen/ ſchlecht ein teig darumb/
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lb
/>
thůt gewürtz vnnd feiſte darzů.</
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echoid-s18496
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echoid-s18497
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">Wann man auch beſondere theil an einem thier außlißet/ als der hennen
<
lb
/>
leber/ deß trutta kopff/ der fiſchen/ ſo lebendig geboren/ zungen/ der Ma-
<
lb
/>
ien rogen/ der Stören magen vnd eingeweid/ welche auch die Götter ſelbs
<
lb
/>
nit verwerffen wurden/ wie man ſagt. </
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echoid-s18498
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">diſes gehört zů dem anderen puncten
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lb
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von der erwellung. </
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echoid-s18499
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">Damit man aber ein vollkommene lieplichkeit befinde/
<
lb
/>
gehört auch ein ordnung hie zů/ wann du diſe vmkeereſt/ richteſt du nicht
<
lb
/>
auß. </
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echoid-s18500
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">Man ſoll auch der zeytt achten wie lang man gemeinlich diſe zů bereit
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lb
/>
ten ſoll/ vnnd demnach wann ſie bereittet/ daß ſie nit verderben. </
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echoid-s18501
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preserve
">Man ſoll
<
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/>
auch die frücht/ obs/ vnnd käß/ nach eines yeden art ordenlich/ vnnd zů ſei
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lb
/>
ner zeytt für tragen. </
s
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echoid-s18502
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">auß diſen wenig gebotten beſthett die gantze narung/
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lb
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vnnd freßerey. </
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echoid-s18503
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">doch hab ich allein in kurtzem diſes angezogen/ vnnd offt
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meldung gethon/ es ſeye mehr darhinder verborgen/ wie ich dann auch die
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lb
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baſteten für die beſten gehalten. </
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>
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echoid-s18504
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">dann die feißte feüchtigkeit würt in diſen
<
lb
/>
gebraten/ verbrent nit vnnd verreücht nit/ dann ſie iſt allethalben mit ei-
<
lb
/>
ner feüchten decken überzogen/ darumb mag man auch ſpecereyen darzů-
<
lb
/>
thůn/ welche nit verbrennen/ wie jnen dann leichtlich ſonſt beſchicht. </
s
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echoid-s18505
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">Deß
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halben wo kein bößer geſchmack vorhanden/ ſo iſt nicht beſſers/ als in et-
<
lb
/>
lichen/ da der ſtarck geſchmack vorhin verriechen ſoll. </
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echoid-s18506
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">deßhalben mag man
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die iungen färlein nit ſo wol füllen.</
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echoid-s18508
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">Es dienet auch treffenlich wol zů einem angenemmen geſchmack/ vnnd
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lb
/>
daß die ſubſtantz ſteyff bey einanderen beleibe/ daß man ein ding nit ehe in
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lb
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daß waßer lege/ dann es ſiedende ſeye/ doch würt die breyen vngeſchmackt.
<
lb
/>
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echoid-s18509
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">alſo ſoll man dem fleiſch/ fiſchen/ krebſen/ ſchnecken/ lattich/ kölkraut vnd
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lb
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anders der geleichen thůn/ dann ſie behalten jren geſchmack vnnd geruch/
<
lb
/>
laßend ſich zerreyben/ doch werden ſie nit ſo weycb/ vnd die brü nit als güt. </
s
>
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echoid-s18510
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">
<
lb
/>
Vnder den angenem̃en waſſeren iſt keines beßer dann das lauter geſotten
<
lb
/>
wirt/ demnach daß allein von dem pfeffer bereitet/ zů dem dritten daß von
<
lb
/>
melonen ſaamen vnnd meertreüblen geordnet/ wañman harnach achtkrie
<
lb
/>
chen darein legt/ vnd laßt es ein klein ſieden. </
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echoid-s18511
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">man ſoll ein quintlein der Me
<
lb
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lonen ſaamẽ/ vnd ſechs quintlein meertreübel zů viertzig vntz waſſer nem
<
lb
/>
men. </
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echoid-s18512
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">dann wann man diſes drey oder vier malen durch ſechtet/ wirt es faſt
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deß wein farb bekom̃en/ ein ſüßen geſchmack haben/ darzů etwas ſaurlecht.</
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echoid-s18514
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">Vnder diſe ding ſo ein woluſt vnd nutzbarkeit bringẽd/ gehöret daß wir
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lb
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note-0637-01
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">Gemach zů be
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reiten.</
note
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jm ſommer on hitz/ vnd jm winter on froſt wonen mögend. </
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echoid-s18515
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">es iſt aber nicht
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beßers wider die kelte/ dann ein klein hültzen gemach ſo allethalben wol be-
<
lb
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ſchloßen/ alſo daß nienen kein ſpalt ſeye. </
s
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echoid-s18516
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">es iſt aber vyl kommlicher/ daß di
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ſes auß bretteren zů gerüſtet/ welche die werme lang behaltẽ. </
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echoid-s18517
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">darũb müßen
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lb
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diſe auß ſteyffem holtz ſein/ ſo ein feißte warme feüchtigkeit an im hatt/ wie
<
lb
/>
vylicht das reckholder holtz iſt/ auß welchem das gummen fleüßet/ welches
<
lb
/>
wir Sandarachen neñen. </
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echoid-s18518
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preserve
">vylicht iſt diſes beßer/ an welchẽ Anacardẽ ſeind.</
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