Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(cccclv)
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1.0RC
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de
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1
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58
">
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>
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echoid-s14721
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">
<
pb
o
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cccclv
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0511
"
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511
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ſachen/ Das zehendt bůch.
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nutzlich. </
s
>
<
s
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echoid-s14722
"
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">alſo mag man jm auch zů dem anderen vnd dritten mal thůn.</
s
>
<
s
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echoid-s14723
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14724
"
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="
preserve
">Es iſt auch ein großer vnderſcheid in den ölen nach dem vnnd ſie bereit-
<
lb
/>
tet werden. </
s
>
<
s
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echoid-s14725
"
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">dann von dem füechtenbaum hartz machet man öl/ wann man
<
lb
/>
<
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hd-0511-1
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hd-0511-1a
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36
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etwas darüber geüſſet. </
s
>
<
s
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echoid-s14726
"
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="
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">man zeücht es auch mitt deß feüwrs krafft harauß/
<
lb
/>
wölliches als weytt von dem anderen/ als himmel vnnd erdterich iſt/ alſo
<
lb
/>
zů reden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14727
"
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="
preserve
">Auß dem gälen im ey trucket man auch harauß/ wann ſie hert wor
<
lb
/>
den/ wölches faſt die halb ſchwere hat. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14728
"
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="
preserve
">alſo auch mit diſtillierung. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14729
"
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="
preserve
">es iſt auch
<
lb
/>
nit allein der vnderſcheid/ daß diſes ſo außgetrucket/ vmb ſo vyl krefftiger
<
lb
/>
iſt/ dann das ſo an der Sonnen werme bereittet/ ſchwecher/ dañ diſes ſo ge
<
lb
/>
diſtilliert worden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14730
"
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="
preserve
">Man bereittet aber die blůmen alſo in der werme. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14731
"
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="
preserve
">ſie ver-
<
lb
/>
enderen ſich auch von jnen ſelbs/ wann man ſie in gleſenen geſchirren vn{der}
<
lb
/>
die erdẽ vergrabt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14732
"
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="
preserve
">etwan auch wañ man es zůſamen thůt/ als in mandelker
<
lb
/>
nen öl. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14733
"
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="
preserve
">diſes iſt {der} mittelweg zwiſchen der werme vnd außtruckũg/ ſo vyl vñ
<
lb
/>
die krefft belanget. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14734
"
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="
preserve
">Man machet auch etliche/ als von dem ſchirrling ſamen
<
lb
/>
vnd anderen/ die mit waſſer genetzet/ an der Sonnen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14735
"
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="
preserve
">vnd thůt diſes offt/
<
lb
/>
darnach trottet man ſie auß. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14736
"
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="
preserve
">diſes iſt ſchier einer faulung geleich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14737
"
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="
preserve
">es iſt auch
<
lb
/>
nach den nateürlichen krefften am nechſten bey dem/ ſo durch ein ſtarcke in
<
lb
/>
ſolation vnd werme bereittet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14738
"
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="
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">vñ nach vyl mehr in külen vnd feüchtẽ/ wañ
<
lb
/>
es mit waſſer gemachet wirt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14739
"
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="
preserve
">Was auch durch diſtillierung bereittet/ iſt ſub
<
lb
/>
teyler vñ langwiriger. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14740
"
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="
preserve
">was von jm ſelbs außgetrucket/ oder mit waſſer/ o{der}
<
lb
/>
einem anderen ding/ ſo öl haltet/ das verdirbt bald. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14741
"
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="
preserve
">was aber durch ein wer
<
lb
/>
me gemachet/ iſt an der ſubteyle vnd langwirigkeit dem ſo gediſtilliert am
<
lb
/>
nechſten/ mehr dann andere gattung/ ſo auch etwas dicker ſeind.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14742
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14743
"
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="
preserve
">Es ſeind etliche ding ſo in jrer krafft nachlaſſen/ vñ nit allein die öl/ ſon
<
lb
/>
<
note
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right
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="
note-0511-01
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note-0511-01a
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">Kun
<
gap
/>
<
lb
/>
wein.</
note
>
{der} auch andere füchtigkeit. </
s
>
<
s
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echoid-s14744
"
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="
preserve
">darũ ghet es auch alſo mit dẽ weinẽ ſo Hippocras
<
lb
/>
geneñet/ vñ anderẽ {der} gleichẽ zů. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14745
"
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="
preserve
">wölcher allerſamẽ (als gemeldet) ein vrſach
<
lb
/>
iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14746
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">nãlich die werme/ zerſtoſſung/ vñ verzug. </
s
>
<
s
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echoid-s14747
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">die werme kom̃et auff zwẽ weg.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s14748
"
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="
preserve
">võ auſſen har/ als võ feür/ o{der} nateürlich/ als wañ {der} moſt giſet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14749
"
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="
preserve
">alſo machet
<
lb
/>
man auch angeneme vnd gſunde zů deß magen blödigkeit auß dẽ wermůtt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14750
"
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="
preserve
">
<
lb
/>
wi{der} die bläſt vnd melancholey auß {der} rutẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14751
"
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="
preserve
">wider der läber mangel/ auß weg
<
lb
/>
weyſſen vñ o{der}menig. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14752
"
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="
preserve
">wider deß miltz geſchwulſt/ auß tamariſcẽ vnd cappa-
<
lb
/>
ren. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14753
"
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="
preserve
">zů freüdẽ/ auß ſaffran/ eppich vnnd Meliſſen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14754
"
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="
preserve
">die nateürlich werme zů
<
lb
/>
ſterckẽ/ auß laßur ſafft. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14755
"
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="
preserve
">wi{der} die feülũg/ auß dẽ ſtyrax ſo calamiten geneñet/
<
lb
/>
vnd Paradeyß holtz. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14756
"
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="
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">wider die frantzoſen/ auß dẽ holtz Guaiaco. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14757
"
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="
preserve
">wider die
<
lb
/>
dunckle der augen/ auß fenchel vnd augentroſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14758
"
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="
preserve
">zů dẽ hirn vnd hertzẽ/ auß
<
lb
/>
bißem vnd ambra. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14759
"
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="
preserve
">zů den nieren/ auß Iuden kirßen/ betonica/ wildergal-
<
lb
/>
gan/ berwurtzẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14760
"
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="
preserve
">diſe ſeind auch der blaſen gůt/ doch magſt du zů diſen auch
<
lb
/>
quendel brauchen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14761
"
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="
preserve
">Die matery aber zů einem lieblichen geruch vnnd ge-
<
lb
/>
ſchmack ſeind zů erſtenn ſubteyle negelin/ gůtter zimmet/ zucker/ vnnd
<
lb
/>
rein honig. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14762
"
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="
preserve
">demnach imber/ muſcatnuß/ ſaffran/ pfäffer/ etwan war Amo
<
lb
/>
mum das beſt/ beide cardamomlin/ cyperenn ſo man galangenn nennet/
<
lb
/>
vnnd macis.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14763
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14764
"
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="
preserve
">Die cubeben aber vnnd Indiſche ſpicen/ ſeind mehr ein artzney dann ge-
<
lb
/>
würtz/ wie auch der weyrauch. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14765
"
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="
preserve
">das Paradeyß holtz iſt nitt vnangenem/ al-
<
lb
/>
ſo auch der biſem vnnd laſerſafft/ doch ſoll man deſſen wenig nemmen.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14766
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14767
"
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="
preserve
">Man machet auch wein ſo purgierend inn geleicher geſtalt/ wie auß ru-
<
lb
/>
then vnd wermůth/ fürnemlichen aber auß Engelſüß/ ſenetbletterẽ/ Rha
<
lb
/>
barbaro vñ Agarico. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14768
"
xml:space
="
preserve
">Der wein auß feigẽ hat deß mäts krafft/ dañ er </
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>