Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dlxxxv)
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641
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ſachen/ Das dreizehend bůch.
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echoid-s18622
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">Man mag ein geſotten honig/ ſo angenem vñ ſenffte ſtůlgeng bringt/ in
<
lb
/>
<
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note-0641-01
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note-0641-01a
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preserve
">Geſotten ho-
<
lb
/>
nig.</
note
>
einem ſauberen geſchirr gantz lauter alſo zůbereiten. </
s
>
<
s
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echoid-s18623
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">man rüret jn für vnd
<
lb
/>
für mit einem holtz. </
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echoid-s18624
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">wann er zäch vnd dick worden/ ſo zeücht man den in ei-
<
lb
/>
nem eyſen oder holtz/ ſo mit öl geſalbet/ zů ring vm̃ wie den dreyten zucker/
<
lb
/>
ſo auch alſo geſotten vund gerüret worden. </
s
>
<
s
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echoid-s18625
"
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preserve
">dann nimmet man diſen herab
<
lb
/>
vnd zettet jn auff ein ſtein ſo vorhin mit mäl beſprẽget/ etlich thůnd zůletſt
<
lb
/>
pfeffer/ oder eniß/ oder zim̃et darzů. </
s
>
<
s
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echoid-s18626
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">ich hielt den weiſſen imber am beſten.
<
lb
/>
</
s
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echoid-s18627
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">doch ſoll man ſein wenig brauchen. </
s
>
<
s
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echoid-s18628
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preserve
">Es gebört auch hiezů was man behal-
<
lb
/>
ret/ ſo ein gůten geruch/ oder am geſchmack/ oder anzůſchauwen angenem
<
lb
/>
ſeind. </
s
>
<
s
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echoid-s18629
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">nimb ein exempel an den früchten/ welche wir an anderen orthen ge-
<
lb
/>
lernet einbeiſſen in honig/ oder in zucker. </
s
>
<
s
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echoid-s18630
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preserve
">Deßhalbë behaltet man die pfer-
<
lb
/>
ſig oder Pomerantzen/ oder kriechen vnd anders der geleichen/ vorab in hi
<
lb
/>
tzigen landen/ weil die gantz wol erzeittiget/ oder ehe mögen dürr dann faul
<
lb
/>
werden. </
s
>
<
s
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echoid-s18631
"
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">vnd darumb auch im ſom̃er/ wañ man ſie an einem trocknen vnnd
<
lb
/>
heiſſen ſommertag an die Sonnen zerſchnitten legt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18632
"
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="
preserve
">dañ beſtreicht man ſie
<
lb
/>
allgemach mit einem Iuleb/ das iſt geſotten vñ geleüttretẽ zucker mit waſ-
<
lb
/>
ſer/ biß der geſthet/ vnd an der Sonnen trocknet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18633
"
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="
preserve
">dann beſtreicht man diſe
<
lb
/>
wider/ biß das ein herte rinden darumb wirt/ vnd die wäſſerige feüchte ſich
<
lb
/>
gar verzeert/ darzů auch des zuckers ſubſtantz allenthalben darumb ghet. </
s
>
<
s
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echoid-s18634
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preserve
">
<
lb
/>
diſes erhaltet/ vnd am geſchmack gar lieblich machet. </
s
>
<
s
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echoid-s18635
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">man nennet diſe can-
<
lb
/>
dida oder weiß. </
s
>
<
s
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echoid-s18636
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">ſie ſeind auch hert/ vnd der mertheil/ wann man recht mitt
<
lb
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vmb geth/ häl vnd durch ſichtig.</
s
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echoid-s18638
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">Der Keyſer Galienus iſt in aller ſeiner regierũg ein exempel deß wolluſt
<
lb
/>
<
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right
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note-0641-02
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">G@lieni wol-
<
lb
/>
luſt.</
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>
geweſen/ ja den ſelbigen biß zů der verachtung mißbraucht. </
s
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">dann alſo ſagt
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/>
Treuelius von jm. </
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">In dem ſommer hatt ein gemach võ roſen bereitet/ auß
<
lb
/>
apfflen ſchlöſſer gemachet/ die trauben drey jar behalten/ in dem kaltẽ win
<
lb
/>
ter Melonen dargeſetzet/ angezeigt wie man den moſt ein gantz jar behal
<
lb
/>
ten/ darzů grün feygen/ vnd friſche apffel auch auff andere tiſch geben. </
s
>
<
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preserve
">Er
<
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hatt allwegen die diſch mit guldenen diſchtücherenn bedecket/ hatt geſchirr
<
lb
/>
von edlem geſtein gemachet. </
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">Alſo hatt man auch etwas in dem ſchantlichen
<
lb
/>
überfluß das loblich geweſen. </
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<
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">dañ ich lob ſein hohen verſtãd/ aber der über
<
lb
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fluß vnnd ſein vrtheil gefallet mir nit. </
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">es iſt gar fein geweſen/ ſolliche ding
<
lb
/>
mögen behalten vnd darſtellen/ aber vnloplich diſe brauchen/ vorab einem
<
lb
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ſollichen Fürſten/ ſo ſeinen vatter in Perſien in gefangenſchafft gehabt.</
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p
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echoid-s18646
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">Man machet an geruch vnd farb einen lieblichen Iuleb/ wann man an
<
lb
/>
ſtatt der waſſeren/ blůmen die in der Sonnen gedörret vñ mit zucker geleü-
<
lb
/>
tert darein thůt. </
s
>
<
s
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echoid-s18647
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">Man machet auch auß beyderley kirſen wein/ die ein liep-
<
lb
/>
lichen geſchmack habend/ aber nit langwerend ſeind.</
s
>
<
s
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"/>
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p
>
<
s
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">Man hatt die gemaalte fäl oder leder ſo an die wend geſpannen/ auch für
<
lb
/>
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="
note-0641-03a
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">Leder zůüer-
<
lb
/>
gülden.</
note
>
ein wolluſt/ es iſt auch nicht luſtiger. </
s
>
<
s
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">Man mag ſie mitt einer beſtendigen
<
lb
/>
goldfarb alſo zůbereiten. </
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">nim̃ leinöl/ ſandarach oder bergröte ſo in ertzgrů-
<
lb
/>
ben fundẽ/ bech/ vnd ſaffran. </
s
>
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">alſo daß des öls dreymal als vyl wie des bech
<
lb
/>
vnd ſandarachs ſeye/ aber deß ſaffran der zwey vnnd ſiebenzigſt theil. </
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>
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echoid-s18653
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="
preserve
">diſes
<
lb
/>
ſeüd durcheinander/ vnd thůn als vyl aloes wie des bechs iſt/ darun{der}/ lůg
<
lb
/>
aber daß du es nit anbrenneſt. </
s
>
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">Wann du an ſtatt des ſaffran der gilgen ſaa-
<
lb
/>
men/ ſo in allem blůſt iſt/ darzů thůſt/ iſt es noch beſſer. </
s
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preserve
">dann kleibt man
<
lb
/>
mit dem weiſſen von eyeren/ die ſilber oder bleyblatt an/ vnd ſchüttet vor-
<
lb
/>
gemelte zůſammenmiſchung darüber/ vnd thůt es an die Sonnen.</
s
>
<
s
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="
echoid-s18656
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"/>
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echo
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