Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dlxxviij)
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0634
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634
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Von mancherlei wunderbaren
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beßer/ daß es auch im winter grün iſt. </
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echoid-s18401
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">dieweil aber die zeit vnd orth ſolliche
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lb
/>
enderet/ iſt gemeinlich an diſen der geruch vnd geſchmack lieblich/ ſo nutz-
<
lb
/>
lich vnd allwegen grün ſeind/ ab welchẽ man auch nit leichtlich ein verdruß
<
lb
/>
hatt. </
s
>
<
s
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echoid-s18402
"
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">dann was hatt doch ein minderen geruch oder geſchmack/ dann das
<
lb
/>
brot/ vnd überkommet man doch niemer mehr ein verdruß darab?</
s
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echoid-s18403
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"/>
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p
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echoid-s18404
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">Es dienẽd die koſtlichen beltz auch zů freüden vnd woluſtẽ. </
s
>
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echoid-s18405
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">doch ſeind die
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lb
/>
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left
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note-0634-01
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note-0634-01a
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">Gůt beltz.</
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>
wolff beltz am allergeſündeſtẽ. </
s
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<
s
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echoid-s18406
"
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preserve
">Man hatt an den Sabellẽ ein wolgefallẽ an
<
lb
/>
der vyle/ lenge/ vnd ſchwartzen haaren/ vnd wann ſie zů rechter zeit gefan
<
lb
/>
gen worden. </
s
>
<
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echoid-s18407
"
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preserve
">man erkennet ſie auch bey diſem/ wann ſie ettlicher haarẽ man
<
lb
/>
glen. </
s
>
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echoid-s18408
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">deßhalben die verkäuffer/ damit allenthalben ein betrug ſeye/ die ſel-
<
lb
/>
bigen außziehen. </
s
>
<
s
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echoid-s18409
"
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preserve
">dann welche ſchon daſſelbig haar habend/ denen fallet es
<
unsure
/>
<
lb
/>
auß/ vnd iſt gar ſchwach. </
s
>
<
s
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echoid-s18410
"
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preserve
">Die Xhutener haltẽ die Aſpreolẽ fel am köſtlich-
<
lb
/>
ſten/ auff die der ſchwartzen füchſen/ darnach der Sabellen/ dañ der bibe-
<
lb
/>
ren/ auff die übrigen halten ſie gar nicht.</
s
>
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s
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echoid-s18411
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p
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echoid-s18412
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">Die vnſeren habend luchs fäl ſo gar ſchön ſeind. </
s
>
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echoid-s18413
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preserve
">Die marder fäl habend
<
lb
/>
ein kleinen vnderſcheid von Aſpreolen/ doch ſeind ſie bey vns nit ſo koſtlich
<
lb
/>
als die Sabellen/ dann es ſeind deren gar vyl/ weil ſie auch an anderẽ orthẽ
<
lb
/>
wachſen/ vnd dieweil die marder von Aſpreolẽ vnderſcheiden/ welches auch
<
lb
/>
waar iſt/ vñ am meiſtẽ von Rutheniſchẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s18414
"
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">Ich hab diſe gattung all geſehen/
<
lb
/>
außgenom̃en kein Rutheniſche Aſpreolen/ vñ ſchwartz füchſen. </
s
>
<
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echoid-s18415
"
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">dañ {der} füchs
<
lb
/>
fel werden von der werme wegen ſchwartz/ wañ ſie die werme/ von wegẽ des
<
lb
/>
kalten eüſſerlichen lufft/ hinein ziehen. </
s
>
<
s
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echoid-s18416
"
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="
preserve
">dz aber der bärẽ heüt bey dem waſſer
<
lb
/>
Duuina/ ſo auſſerthalben den Schwaben vñ Nouogradẽ gegen Mitnacht
<
lb
/>
ligt/ weyß ſeind/ beſchicht nit allein von kelte/ ſonder weil faſt diſes thier
<
lb
/>
auß mãgel des fůters můß in dem meer leben/ darumb werdẽ die haar von
<
lb
/>
dem meerwaſſer weyß. </
s
>
<
s
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echoid-s18417
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">doch kommet diſes auch von der fiſchſpeyß/ wie den
<
lb
/>
menſchen beſchicht. </
s
>
<
s
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echoid-s18418
"
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="
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">Es werdẽ aber der haſen heüt allein auß kelte weiß/ wie
<
lb
/>
auch der meüſen/ dieweil diſes thierlein ein kleine werme/ aber die bärẽ vnd
<
lb
/>
füchs ein gar ſtarcke habend. </
s
>
<
s
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echoid-s18419
"
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">doch hatt es mitt den bären doſelbſt zwo vrſa-
<
lb
/>
chen. </
s
>
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s
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echoid-s18420
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">ſie ſeind aber gar ſeltzam/ dann man mag ſie auß reüche des lands we-
<
lb
/>
gen nit bald fahen. </
s
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echoid-s18421
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">deßhalben ſagt Sigiſmũdus der Freyherr/ er habe zwen
<
lb
/>
daſelbſten geſehen/ welches er für ein wunderzeichẽ achtet. </
s
>
<
s
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echoid-s18422
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">ſie ſeind gar köſt
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lb
/>
lich/ wie alle andere ſeltzame ding/ ſo mit großer arbeit zůwegenn gebracht
<
lb
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werden. </
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echoid-s18423
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">Es iſt gewüß daß in Schotten/ inn dem land Gallouidien/ bey des
<
lb
/>
ſtatt Dunfreis an dem waſſer Nid/ gar ſchöne/ weyſſe vnd ſubteyle wullen
<
lb
/>
wachſet/ wölche darũb zů den Engellenderẽ/ Frantzoſen/ vnd Teütſchen ge
<
lb
/>
fürt wirt. </
s
>
<
s
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echoid-s18424
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preserve
">Vnder den geruchen iſt der biſem vnd zibethus der aller lieb
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0634-02
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="
note-0634-02a
"
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="
preserve
">Beſt geruch.</
note
>
licheſt/ auch von etlichen blůmen/ doch vergeth der ſelbig gar bald. </
s
>
<
s
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echoid-s18425
"
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="
preserve
">Man
<
lb
/>
mag den zerſtoßenen biſem die lenge in einem waſſer zerlaßen/ welches dañ
<
lb
/>
auch den ſelbigen geſchmack bekom̃et. </
s
>
<
s
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echoid-s18426
"
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">man můß es für vnd für zertreiben/
<
lb
/>
an dem morgen vnd zů abent/ vnd allgemach waſſer darüber gieſſen. </
s
>
<
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echoid-s18427
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preserve
">Dañ
<
lb
/>
welcher gerecht/ iſt alſo feißt/ dz er das waſſer zů öl endert/ von von dem öl
<
lb
/>
gar außgetröcknet wirt. </
s
>
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s
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echoid-s18428
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preserve
">diſes můß man ſo lang thůn/ biß er als dick wie ein
<
lb
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honig wirt/ darnach thůt man den vierdten theil zibeth daran. </
s
>
<
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echoid-s18429
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">alſo erhaltẽ
<
lb
/>
ſie einander/ vnd haben ein lieblichen geruch/ wañ man die gerüch zim̃lich
<
lb
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durcheinander miſchet. </
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echoid-s18430
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">Sie überkom̃en aber mehr des waſſers geruch vnd
<
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dampff/ dañ ſubſtantz/ als Guilhelmus Balinus anzeigt. </
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echoid-s18431
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">dañ des biſems
<
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/>
ſubſtantz iſt alſo trocken/ dz er nit bald flieſſen mag. </
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echoid-s18432
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">Deßhalben dörret </
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echo
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