Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dcccxliii)
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de
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120
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">
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pb
o
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dcccxliii
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0899
"
n
="
899
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rhead
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Subteilen ſachen.
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wein auff dem waſſer ſchwimmen/ ſo du das brot hinweg thůſt/ alſo daß di
<
lb
/>
ſe gantz vnd gar einander vermiſchet ſeind.</
s
>
<
s
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echoid-s26706
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s26707
"
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="
preserve
">Zů gleicher weiß mag man auch dem wein kein milch wermiſchet wer-
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0899-01
"
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="
note-0899-01a
"
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="
preserve
">wie man abg@
<
lb
/>
falnen wein
<
lb
/>
widerbringt.</
note
>
den. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26708
"
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="
preserve
">Dann man nimbt den abgefallen wein/ vnnd laßt diſen inn ein ſau-
<
lb
/>
ber faß/ thůt allgemach den zehenden theil milch darzů. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26709
"
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="
preserve
">über acht tag ver
<
lb
/>
kaufft man ihn bey der maß/ weil er noch lauter vnnd gůt iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26710
"
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="
preserve
">wann er aber
<
lb
/>
lang im becher/ oder geſchirr bleibt/ falt er widerumb ab. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26711
"
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="
preserve
">Es bleibt auch
<
lb
/>
auff dem bort des bechers/ ein feißte des buters/ darbey man den be-
<
lb
/>
trug erkennet.</
s
>
<
s
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="
echoid-s26712
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s26713
"
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="
preserve
">So mann aber denn wein verhieten will/ daß er nitt ab falle eb er trüb
<
lb
/>
werde/ ſo thůn den zehenden theil brants weins darunder. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26714
"
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="
preserve
">vyl beſſer were
<
lb
/>
ſchwebel/ aber der geſchmack verrath den betrug/ dann ich hab deſſen trun
<
lb
/>
cken. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26715
"
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="
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">ſolliches thůt auch der alat. </
s
>
<
s
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">aber ſie ſeind beyde ſchädlich.</
s
>
<
s
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echoid-s26717
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s26718
"
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">Es iſt aber inn gemein zůwiſſen/ daß alle ding die do ſchwer vnnd zäch
<
lb
/>
ſeind/ oder leimig/ den wein ſchön vnnd lauter machend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26719
"
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="
preserve
">Zäch vnd ſchlei-
<
lb
/>
mig als milch/ vnnd das weyß vonn dem ey. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26720
"
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="
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">Dannether werden alle ſafft
<
lb
/>
ſo mitt ihm vermiſchet/ gereiniget. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26721
"
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="
preserve
">Aber was ſchwer iſt/ begert vnder-
<
lb
/>
ſich/ als die bachſtein/ geſotten vnnd darnach geſpalten/ vnd zů puluer ge
<
lb
/>
ſtoßen/ darnach darunder gemiſchet/ ziehent ſie (dieweil ſie trocken ſeind)
<
lb
/>
alles an ſich was leymig iſt/ darumb wirt er trüb. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26722
"
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="
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">wann ſie aber an ſich ge-
<
lb
/>
zogen habend/ als dann farend ſie zů boden/ vnnd reinigent alſo den wein.</
s
>
<
s
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echoid-s26723
"
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s26724
"
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="
preserve
">Saltz möchte ſolliches auch wolthůn/ aber es wirt an dem geſchmack er-
<
lb
/>
kennet/ vnnd macht ein vnlieblichen wein.</
s
>
<
s
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"/>
</
p
>
<
p
>
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s
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="
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">Man mag auch leichtlich allen gefelſcheten wein inn metalliſchen erken-
<
lb
/>
<
note
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="
right
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="
note-0899-02
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="
note-0899-02a
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="
preserve
">wie man gefel
<
lb
/>
ſcheten wein
<
lb
/>
erkennen.</
note
>
nen. </
s
>
<
s
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="
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">dann wann ſie vier vnd zwentzig ſtund in dem becher ſthond/ vnd das
<
lb
/>
metalliſch zů boden begert/ von wegẽ ſeiner ſchwere/ verleürt der wein ſein
<
lb
/>
farb/ vnd wirt wüſt.</
s
>
<
s
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>
<
p
>
<
s
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">Wañ aber der wein mit honnig gefelſchet iſt/ merckt man es geſchwind/
<
lb
/>
ſo man auff ein glüend eyſen kleine tröpfflein ſpritzet/ dann ſo der wein ver
<
lb
/>
zeert iſt/ bleibt das honig. </
s
>
<
s
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">dann die ſubſtantz des weins iſt dünner weder
<
lb
/>
des honigs.</
s
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s
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</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s26732
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">Zůgleicher weiß/ wann das honig gefelſchet (als mit hirßmeel)/ darnach
<
lb
/>
<
note
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="
right
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="
note-0899-03
"
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="
note-0899-03a
"
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="
preserve
">wie man ge-
<
lb
/>
felſchet ho-
<
lb
/>
nig erkennen.</
note
>
kocht vnnd verſchaumpt/ vnd in ein glaß gethan wirt/ bleibt das trieb o-
<
lb
/>
ben. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26733
"
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="
preserve
">Alſo hab ich in dem vorigẽ jar/ ein Driackers krämer ergriffen zů Pap-
<
lb
/>
phey. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26734
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="
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">Wann etwan ein ſchwer puluer darunder iſt/ ſetzt es ſich zů vndereſt/
<
lb
/>
vnnd wirt dunckel von dicke.</
s
>
<
s
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<
p
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">Daß Oel erzeigt ſein falſch inn dem brennen. </
s
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">dann eintweders es kracht
<
lb
/>
<
note
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="
right
"
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="
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="
note-0899-04a
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="
preserve
">wie das gefel
<
lb
/>
ſchet öl erken
<
lb
/>
net werde.</
note
>
vnnd rauſchet/ oder es kirrt/ oder aber der öltrůſen wirt vyl mehr dann es
<
lb
/>
werden ſolte. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26738
"
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">Du ſprichſt aber/ warumb beſſert den wein die milch? </
s
>
<
s
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echoid-s26739
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="
preserve
">Ich
<
lb
/>
ſprich/ darumb/ wann ſie vndereinanderen vermiſchet ſeind/ ſitzt daß feißt
<
lb
/>
vnderſich/ vnnd was trüb inn der milch iſt/ zeücht es mit ſich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26740
"
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="
preserve
">alſo bleibt
<
lb
/>
darnach das wäſſerig inn dem wein/ welches jm hilfft vnnd beſſert. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26741
"
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="
preserve
">Da-
<
lb
/>
rumb ein klein theil weins/ erzeigt den trug/ dann weil er ſchwach vnnd
<
lb
/>
leicht iſt/ falt er leichtlich vom lufft widerumb ab. </
s
>
<
s
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="
echoid-s26742
"
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="
preserve
">Aber dem wein bringt
<
lb
/>
ſein geſchmack widerumb/ Nägelin/ inn ein Pomerantzen geſteckt/ vnd in
<
lb
/>
ein geſchirr gehenckt/ alſo/ daß es den wein nit berür.</
s
>
<
s
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="
echoid-s26743
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preserve
"/>
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p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s26744
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">Deßhalben ſag ich/ welche von natur nit gleich ſeind/ mögend nit recht
<
lb
/>
</
s
>
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p
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div
>
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text
>
</
echo
>