Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dccccvi)
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dccccvi
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962
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Außzug von allen
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gemachet. </
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">Es mag auch der moſt behalten werdenn/ wann man weiſſen
<
lb
/>
ſenff darzů thůt.</
s
>
<
s
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echoid-s28650
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"/>
</
p
>
<
p
>
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s
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">Wann die wein trüeb werden/ ehe dann ſie gar verderben/ ſo thůn jm al-
<
lb
/>
<
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left
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note-0962-01
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note-0962-01a
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">Trüebe wein
<
lb
/>
zů leüteren.</
note
>
ſo. </
s
>
<
s
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echoid-s28652
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">So der wein rot iſt/ nimb zwey oder mehr eyer dotter/ wann er aber weiß
<
lb
/>
iſt/ ſo nimb dz klar allein/ darzů nimb auch bach ſtein gebülfferet den drit-
<
lb
/>
ten theil/ gůt rein ſaltz zwen theil/ laß es alſo drey tag mit einander vermi-
<
lb
/>
ſchet bleiben/ rür es alle tag fünff oder ſechs mal/ man můß aber zůuor den
<
lb
/>
wein inn ein ander ſauber faß laſſen/ das wirt ihm wider helffen/ wo er an-
<
lb
/>
dereſt noch wider zů bringen iſt. </
s
>
<
s
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">Es wirt beſſer wañ man ſo vyl honigs/ als
<
lb
/>
ſaltz darzů thůt. </
s
>
<
s
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echoid-s28654
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">dann diſe drey ding/ honig/ eyer vnnd ſaltz/ reinigen alle
<
lb
/>
ſafft/ der ſtein aber hilffet jm niderſich ziehen.</
s
>
<
s
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s28656
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">Wann du zweyerley ſchoß zweyeſt oder einſetzeſt die in der mitten vonn
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0962-02
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="
note-0962-02a
"
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">Frücht zů
<
lb
/>
zweygen.</
note
>
einander geſchnitten ſeyen/ alſo daß das marck beleibe/ vnd ſie dann zůſam
<
lb
/>
men fügeſt/ ſo wirſt du auß einem baum/ vnd auß einem aſt/ zweyerley far
<
lb
/>
ben frücht haben. </
s
>
<
s
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echoid-s28657
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">das geſchicht aller meiſt inn den treüblen/ alſo das rot/
<
lb
/>
weiß/ vnd grün an einem ſtammen wachſen.</
s
>
<
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p
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p
>
<
s
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echoid-s28659
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">Es werden auch die frücht der beümen/ nit allein von dem einſetzen ver-
<
lb
/>
enderet/ ſonder wann der ſtammen abgeſchnitten/ vnnd darauff andere
<
lb
/>
zweyg geſetzet werden/ wirt der baum vyl andere frucht dann vor bringen.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s28660
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">dann vonn demm pflantzen vnnd zweygen wirt ein jeder baum zam vnnd
<
lb
/>
weich gemachet.</
s
>
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p
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">Warumb habend aber die roſen dörn? </
s
>
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echoid-s28663
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">Darumb daß ſie wol vnnd ſtarck
<
lb
/>
ſchmecken ſollend/ vnnd darbey nit hitzig/ aber lieblich ſein. </
s
>
<
s
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echoid-s28664
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">Die kalten ge-
<
lb
/>
rüch erquickend auch daß gemüt vnnd leblichen geiſter baß/ dann das hirn
<
lb
/>
wirt durch vyl hitz/ von wegen ſeiner beweglich heit überladen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s28665
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="
preserve
">Darumb
<
lb
/>
hat die roſen ein jrrdiſche ſubſtantz ſo hitzig vnnd dünn iſt/ ſonſt were ſie nit
<
lb
/>
wolgeſchmackt. </
s
>
<
s
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echoid-s28666
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">Damit aber die matery vnd geruch niergent zerſtröuwt vñ
<
lb
/>
außhin keme/ hat ſie ein dicke dornechtige rinden überkommen.</
s
>
<
s
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p
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">Wie ghet es aber zů/ daß etliche beüm/ die allezeytt grüen ſeind/ durch
<
lb
/>
das gantz jar blüend/ als die nägelin/ daßgleichen findet man an den frucht
<
lb
/>
baren die frucht? </
s
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<
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">Den blůſt mag man haben wann die beüm in einem war-
<
lb
/>
men orth verwachſend/ alſo daß ſie fein grůnend/ vnnd zů herpſt zeytten
<
lb
/>
ſehend als wann ſie erſt wüchſend. </
s
>
<
s
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echoid-s28670
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">Dann ein jedes erdgewechs blüet in ſei-
<
lb
/>
nem grůnenden alter/ ob es geleich den winter antrifft.</
s
>
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s
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p
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">Die rüeben wachſend inn Italia mechtig groß/ alſo daß etlich auff die
<
lb
/>
<
note
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="
left
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note-0962-03
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="
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">Groſs rübeu.</
note
>
hundert pfund gewegen. </
s
>
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s
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echoid-s28673
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">Sie haben aber der feißten feüchtigkeit vyl/ dann
<
lb
/>
auß ihrem ſaamen/ wie anderſtwo geſagt/ zeücht man vyl öl/ vnnd fürnem
<
lb
/>
lich auß den langen rüeben.</
s
>
<
s
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<
p
>
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">Die feüchteren frücht/ als da ſeind die granatöpffel/ byren/ treübel/ mö
<
lb
/>
gend ſich halten wann ſie an einer ſchönen vnnd luſtigen zeyt abgeſchnitten
<
lb
/>
werdend/ vnnd die faulen beer hinweg gerupffet/ ſo es treübel ſeind. </
s
>
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echoid-s28676
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preserve
">Den
<
lb
/>
ſtil aber ſoll man inn heiſſem bäch oder wein dörren/ darnoch zwen tag an
<
lb
/>
die Sonnen gehencket/ vnnd alſo inn die ſpreüwer oder ſtrauwe geleget/
<
lb
/>
daß keiner den anderen anrüere. </
s
>
<
s
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="
echoid-s28677
"
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">dann dieweil alle feülung vonn der weſ-
<
lb
/>
ſerigen feüchtigkeit kommet/ vnnd diſe alſo verzeeret wirt/ ſo könnend ſie
<
lb
/>
nitt faulen. </
s
>
<
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">Sie wirt aber aller meiſt inn dem ſtil verzeeret/ durch wölchen
<
lb
/>
ſie auch hinein kommet.</
s
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<
p
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">Wölche frücht mã alſo gãtz einmacht/ die nim̃et mã ab ehe ſie gar zeytigẽ/
<
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echo
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