Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dccc)
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de
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117
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">
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o
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dccc
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0856
"
n
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856
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Außzug von allen
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darumb daß die werme nitt in deß waſſers ſubſtantz iſt/ oder auch in einem
<
lb
/>
anderen ſo trocken iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s25323
"
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">ſolliches anzeigung iſt/ daß das ſiedend waſſer wie ein
<
lb
/>
feüwr erhitziget. </
s
>
<
s
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echoid-s25324
"
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="
preserve
">es iſt auch genůgſamm bekanndt/ daß die werme nitt inn
<
lb
/>
deß waſſers ſubſtantz iſt/ weil es vonn ihm ſelbs kalt wirt/ wann das feüwr
<
lb
/>
hinweg gethon. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25325
"
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="
preserve
">Wann aber die werme in einer feüchtigkeit iſt/ gebiret ſie/
<
lb
/>
als wann man fleiſch an die Sonnen legt/ werdend würm darinnen/ alſo
<
lb
/>
werden auch würm in dem miſt/ vnd wann man in Egypten die eyer in den
<
lb
/>
miſt legt/ ſchlieffen junge hůnlin darauß. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25326
"
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="
preserve
">Man ſagt auch dz vor zeyten Li-
<
lb
/>
uia Auguſta ein ey im bůßen außgebrůttet/ wie zwo junckfrauwẽ eins vmb
<
lb
/>
dz an{der} ſolches vollbracht/ vnd alſo ein hanẽ mit einẽ kam̃en harfürbracht.</
s
>
<
s
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echoid-s25327
"
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preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s25328
"
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="
preserve
">Es iſt auch die faulende werme einer feüwrigen arth. </
s
>
<
s
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echoid-s25329
"
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="
preserve
">dann ſie iſt trocken.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s25330
"
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preserve
">doch iſt ſie der nateürlichen geleich/ weil ein geburt darbey erfunden. </
s
>
<
s
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echoid-s25331
"
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="
preserve
">Von
<
lb
/>
dem feüwrigen iſt ſie alſo vnderſcheiden daß kein offenbare bewegung dar-
<
lb
/>
bey. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25332
"
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="
preserve
">die feüwrige aber hatt ein bewegung/ deßhalben entſthet offt eine von
<
lb
/>
der anderen/ dann ein zimliche feüwrige werme machet auch zů faulen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25333
"
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="
preserve
">wañ
<
lb
/>
die feülung gemehret/ brennet ſie/ vnnd zündet an. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25334
"
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="
preserve
">darumb iſt ſo mechtige
<
lb
/>
hitz bey den faulenden feberen.</
s
>
<
s
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echoid-s25335
"
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s25336
"
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="
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">Was brennet můß ſubteyl vnd wol außgekochet ſein/ als dz ſtrauw/ brẽt
<
lb
/>
wein/ büchſenbulffer. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25337
"
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">es iſt aber bey dem bulffer etwas ſalpeter/ darũb gibt
<
lb
/>
es ein ſolchen klapff. </
s
>
<
s
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echoid-s25338
"
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">deßhalben jren vyl vnderſtanden bulffer zůbereitẽ on
<
lb
/>
ſalpeter/ damit ſie ein ſchutz on den klapff vollbringen möchtẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s25339
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">Wann man
<
lb
/>
<
note
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left
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="
note-0856-01
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="
note-0856-01a
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="
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">Schieſſen on
<
lb
/>
ein klapff.</
note
>
diſe nitt ſtarck/ ſonder ſchwach will haben/ mag es wol ſein.</
s
>
<
s
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echoid-s25340
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p
>
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echoid-s25341
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="
preserve
">Es zeiget auch Braſauolus an/ wie der Hertzog von Ferrar ein ſolches er
<
lb
/>
funden/ doch wzkein krafft darhinder/ vnnd gieng der ſchutz allein zwölff
<
lb
/>
ſchritt weit. </
s
>
<
s
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echoid-s25342
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="
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">Wann aber der ſchutz ſtarck ſoll ſein/ iſt es vnmüglich. </
s
>
<
s
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echoid-s25343
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="
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">dann ob
<
lb
/>
wol {der} ſtein hinauß on ein klapff fart/ wañ kein ſalpeter dariñen iſt/ iſt doch
<
lb
/>
gewüß daß der trib geminderet/ noch dem der klapff kleiner iſt.</
s
>
<
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echoid-s25344
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p
>
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preserve
">Deßhalben wirt das feüwr noch der matery geenderet/ alſo daß das feür
<
lb
/>
vonn den koolen oder hertem holtz/ als von eich beümen/ ſteinen/ oder me-
<
lb
/>
tallen demm geſicht faſt ſchedlich iſt/ ſo doch das von dem weyden holtz vñ
<
lb
/>
ſtrouw gar nicht ſchadet. </
s
>
<
s
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">dañ je ſteyffer die matery/ je dicker das feüwr wirt.
<
lb
/>
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s
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">dann ein jede werme iſt der narung geleich. </
s
>
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echoid-s25348
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">deßhalben machend deß feüwrs
<
lb
/>
ſteyffere narung/ ein größere werme. </
s
>
<
s
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echoid-s25349
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">Auß diſem kommet auch ein größe-
<
lb
/>
rer vnnd lebhaffter ſchein/ wölcher die läblichen geiſter in den augen ſchwe
<
lb
/>
chet/ vnnd alſo die ſubteyle feüchtigkeit/ in wölcher deß geſicht krafft ſthet
<
lb
/>
außtrocknet vnnd verzeeret. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25350
"
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="
preserve
">Alſo wann die metall (wölliches wol zů ver-
<
lb
/>
wunderen) mitt weichem holtz geſchmeltzet/ werdend ſie vyl zächer vnd wei
<
lb
/>
cher/ mitt ſtarckem holtz aber hert vnnd zerbrüchlich/ alſo vyl thůt der ma-
<
lb
/>
tery enderung.</
s
>
<
s
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echoid-s25351
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="
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"/>
</
p
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p
>
<
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echoid-s25352
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="
preserve
">Was trockenn iſt wirt nitt faul/ was aber ein wäſſerige feüchtigkeit hatt
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0856-02
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="
note-0856-02a
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="
preserve
">Feüwr dẽ ge-
<
lb
/>
ſicht ſched-
<
lb
/>
lich.</
note
>
faulet gar bald. </
s
>
<
s
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echoid-s25353
"
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="
preserve
">was feißt iſt/ hatt ein mittelmeſſige natur darzů/ als der
<
lb
/>
ſpeck/ öl/ nuß/ mandelkernen/ vnnd würm. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25354
"
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="
preserve
">was alſo faulet/ überkom-
<
lb
/>
met ein böſenn geſchmack/ werdend aber geeſſenn/ vorab vonn diſenn
<
lb
/>
leüthen ſo nitt faſt ſchleckerhafftig ſeind. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25355
"
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="
preserve
">Alſo iſt es auch mitt den geſaltze-
<
lb
/>
nen fiſchen.</
s
>
<
s
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echoid-s25356
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s25357
"
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="
preserve
">Es iſt aber hie ein frag warü die wäſſerig ding faulẽ/ weil kein werme bey
<
lb
/>
jnẽ/ vñ aber diſe ſtuck nit/ ſo ein werme habẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s25358
"
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="
preserve
">dañ es entſtet alle feülũg von
<
lb
/>
der werme? </
s
>
<
s
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="
echoid-s25359
"
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="
preserve
">Weilaber die feülung von der werme kom̃et/ ſo der nateürlichen
<
lb
/>
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s
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p
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div
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echo
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