Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(lxxxvij)
of 997
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echo
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="
1.0RC
">
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text
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="
de
"
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="
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">
<
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="
echoid-div135
"
type
="
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"
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="
1
"
n
="
22
">
<
p
>
<
s
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="
echoid-s3094
"
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="
preserve
">
<
pb
o
="
lxxxvij
"
file
="
0143
"
n
="
143
"
rhead
="
ſachen/ Das dritt bůch.
"/>
anfahend/ entſthond ettliche geſchmack in dem feüchten/ etliche in dem tro
<
lb
/>
ckenen/ etliche in dem getemperierten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3095
"
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="
preserve
">Deßhalben wöllend wir diſes zůhan
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0143-01
"
xlink:href
="
note-0143-01a
"
xml:space
="
preserve
">vrſach des
<
lb
/>
vngeſchma-
<
lb
/>
ckten.</
note
>
den nem̃en ſo gantz offenbar/ nam̃lich daß dz kalt ding kein geſchmack brin
<
lb
/>
get. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3096
"
xml:space
="
preserve
">darum̃ hatt we{der} dz waſſer noch die erden eynerley geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3097
"
xml:space
="
preserve
">man ſagt
<
lb
/>
diſer habe kein geſchmack/ ſo gar vngeſchmackt iſt/ darum̃b zeiget der vnge
<
lb
/>
ſchmack an daß die kelte übertreffe/ vnnd daß deſſen ſubſtantz/ ſie ſeye wäſſe
<
lb
/>
rig oder jrdiſch/ dick ſeye. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3098
"
xml:space
="
preserve
">dañ es hatt kein werme etwas bey dem gewürcket.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s3099
"
xml:space
="
preserve
">Deßhalben weil alle element kalt/ ſind ſie auch on einen geſchmack/ nam̃lich
<
lb
/>
der lufft/ das waſſer/ vñ die erden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s3100
"
xml:space
="
preserve
">Diſe ding ſtim̃en fein mitt vnſeren grün
<
lb
/>
den. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3101
"
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="
preserve
">auß den vermiſcheten aber ſeind alle ding vngeſchmackt/ in wölche die
<
lb
/>
werme nitt gewircket/ oder in wölche die Elementen gewürcket habend/ als
<
lb
/>
die weiſſe Endiuien/ weil mã die mit erdẽ überſchüttet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3102
"
xml:space
="
preserve
">darum̃ ſind die ding
<
lb
/>
alle kalt vñ dick. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3103
"
xml:space
="
preserve
">alſo iſt in denen kein treffenliche entpfindtligkeytt/ dañ die
<
lb
/>
kelte hatt nicht gewürcket/ võ wegen jrer dickẽ ſubſtãtz. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3104
"
xml:space
="
preserve
">doch ſeind alle diſſe
<
lb
/>
ding faſt kalt vñ tödẽ aber nitt/ dañ ſie ſind einer dickẽ ſubſtãtz. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3105
"
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="
preserve
">Es ſind a-
<
lb
/>
ber alle/ in welche ein treffenliche werme gewürcket/ auß not halbẽ ſubteyl. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3106
"
xml:space
="
preserve
">
<
lb
/>
dañ die grobẽ ding mögẽn nitt bey einer groſſen werme beſthon/ weil die wer
<
lb
/>
me ſubteil machet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3107
"
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="
preserve
">Darum̃ ſeind alle räſſe ding/ eintweders feücht/ als der
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0143-02
"
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="
note-0143-02a
"
xml:space
="
preserve
">Räſſen ge-
<
lb
/>
ſchmacks vr
<
lb
/>
ſach.</
note
>
zwibel/ o{der} trocken als der pfeffer/ die Caſsia/ vnnd der mehrentheil/ ſo wol
<
lb
/>
ſchmeckend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3108
"
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="
preserve
">alſo ſeind alle ſcharpffe/ oder räſſe ding ſubteiler gſtalt/ vñ tref
<
lb
/>
fenlichẽ warm. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3109
"
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="
preserve
">Darum̃ iſt keines auß diſen gar feücht. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3110
"
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="
preserve
">dañ die mechtige wer-
<
lb
/>
me wurde geminderet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3111
"
xml:space
="
preserve
">weil aber die vngeſchmackte nicht bey {der} zungen wirck
<
lb
/>
et/ wirt ſie nitt geurteilet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3112
"
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="
preserve
">Die räſſe thůt die zungen von einanderen/ vnd
<
lb
/>
ſpreittet ſie auß/ von wegen vnmäſſiger hitz/ darumb iſt die vnder allen ge-
<
lb
/>
ſchmacken die aller vnanmüetigeſte/ nitt von wegẽ des geſchmacks/ ſon{der} võ
<
lb
/>
wegẽ {der} qualitet/ ſo deren angehenckt iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3113
"
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="
preserve
">Wañ aber die zungen faſt zůſam̃en
<
lb
/>
zogen wirt/ zerthůt ſie ſich auch vñ entſthet ein ſchmertz/ doch nit ſo groß als
<
lb
/>
von {der} ſcherpffe vñd räſſe/ dañ die acerbiter vñ herbe entſthet von {der} kälte. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3114
"
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="
preserve
">es
<
lb
/>
thůt aber die kelte nitt ſo vyl zů leyd als die werme/ wie wir in dẽ büecherẽ {der}
<
lb
/>
ſubtiliteten angezeigt habend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3115
"
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="
preserve
">Darum̃ entſthet ein herber geſchmack von
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0143-03
"
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="
note-0143-03a
"
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="
preserve
">Rauch vnd
<
lb
/>
härb.</
note
>
einer treffenlichen kelte/ wie die räſſe von {der} werme. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3116
"
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="
preserve
">vñ plagend die zungen
<
lb
/>
beyd/ doch nitt einerley geſtalt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3117
"
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="
preserve
">Aber in einer dickẽ ſubſtãtz mag er nitt ſein.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s3118
"
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="
preserve
">dañ {der} herbe geſchmack wurde vngeſchmackt/ vñ nit ſo faſt in dẽ ſubteilẽ wie
<
lb
/>
auch die treffenliche werme in dẽ groben nitt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3119
"
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="
preserve
">deßhalbẽ bleibt es/ dz der in ei
<
lb
/>
ner zimmlichen ſeye. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3120
"
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="
preserve
">Es iſt aber diſer geſchmack auch in einer feiſten feüchte
<
lb
/>
nitt/ dañ ſolliches iſt warm vñ nitt treffenlichen kalt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3121
"
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="
preserve
">Vnd alſo auch nitt in
<
lb
/>
einer lauteren feüchte/ ſonder die mitt dem jrdiſchen vermiſchet iſt vñ mitt
<
lb
/>
dem getemperierten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3122
"
xml:space
="
preserve
">darnm̃ werden die herbe rauche ding mitt der zeytt {der}
<
lb
/>
mehrentheil von inen ſelbs ſüeß/ als die zůſam̃en geleſenẽ neſplẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3123
"
xml:space
="
preserve
">Wan aber
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0143-04
"
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="
note-0143-04a
"
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="
preserve
">Saur.</
note
>
die ſubſtantz faſt ſubteil/ wirt ein ſaurer vñ eſſiger geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3124
"
xml:space
="
preserve
">alles das ſub-
<
lb
/>
teil iſt/ wirt von einer ſubteilen werme/ alſo auch das einer zim̃lichen ſub-
<
lb
/>
ſtantz iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3125
"
xml:space
="
preserve
">darum̃ hatt die werme in die herbe vñ ſaure ſchon gewürcket. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3126
"
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="
preserve
">vñ da
<
lb
/>
rũb ſeind die ſaure kälter dañ die herbẽ/ als ettliche kirſẽ vñ die pomerãtzẽ/
<
lb
/>
die Limonẽ noch mehr. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3127
"
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="
preserve
">Deßhalbẽ wirt {der} wein vñ die milch auß {der} ſüeſſe bald
<
lb
/>
ſaur võ {der} auſſerlichẽ werme/ wañ jr iñerliche verrochẽ iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3128
"
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="
preserve
">dañn ſie leidẽ võ {der}
<
lb
/>
kelte. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3129
"
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="
preserve
">vñ weil die einer ſubteilẽ vñd dünnen ſubſtãtz/ ſo werdẽ ſie ſaur vñ nit
<
lb
/>
herb võ wegẽ {der} mittelmeſſigẽ ſubſtãtz. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3130
"
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="
preserve
">darum̃ entpfindt die zũgẽ des ſaurẽ ge
<
lb
/>
ſchmacks baß dañ des herbẽ/ vñ iſt alſo dẽ räſſen mehr zů wi{der}. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3131
"
xml:space
="
preserve
">dañ die wider
<
lb
/>
</
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>