Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(lxxxviij)
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de
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">
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"
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1
"
n
="
22
">
<
p
>
<
s
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echoid-s3131
"
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="
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">
<
pb
o
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lxxxviij
"
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0144
"
n
="
144
"
rhead
="
Von mancherlei wunderbaren
"/>
wertigẽ ding/ ſind bey einẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3132
"
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="
preserve
">Alſo ſind {der} beſchribenẽ kälte ſchõ drey geſchmack.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s3133
"
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="
preserve
">dañ weil diſe in ein grobe ſubſtantz würcket/ wirt ſie vngeſchmack/ in ein ſub
<
lb
/>
teile/ ſaur/ in ein mittelmäſſige härb. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3134
"
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="
preserve
">dañ es mögẽd nitt mehr ſein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3135
"
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="
preserve
">Es kom
<
lb
/>
met auch kein geſchmack (wie vor gemeldet) võ {der} einigẽ kälte/ wie auch kein
<
lb
/>
geruch võ {der} feüchte. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3136
"
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="
preserve
">Es wirt aber dẽ ſauren etwz ſchörpffe o{der} räſſe von wegẽ
<
lb
/>
der feüle vermiſchet/ die weil von der feüle die ſaure entſthet/ vñ alſo wirt
<
lb
/>
des eſſigs geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3137
"
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="
preserve
">Wölcher deßhalbẽ nitt faſt kältet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3138
"
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="
preserve
">In {der} ampfferẽ aber
<
lb
/>
vñ Limonẽ/ weil die võ natur alſo werden/ findet man einẽ lauteren ſaurẽ
<
lb
/>
geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3139
"
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="
preserve
">der gleichẽ weil in dẽ wein ein wermer theil iſt/ machet {der} ſüeß ge-
<
lb
/>
ſchmack/ ſo vn{der} dem herben vermiſchet/ ein reüche. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3140
"
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="
preserve
">Darum̃ kälten die rau-
<
lb
/>
che ding nitt faſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3141
"
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="
preserve
">Es hatt auch {der} Galenus diſe nitt dürffen als ein ſtuck des
<
lb
/>
geſchmacks zellẽ/ vñ bezeügt mã finde die allein bey dẽ wein dieweil es doch
<
lb
/>
wunderbar were/ dz man ein theil des geſchmacks allein ſolte in einẽ ding
<
lb
/>
findẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3142
"
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="
preserve
">Die ſeüre zeücht die zungẽ zůſam̃en von wegen {der} kelte/ aber die zarte-
<
lb
/>
re theil/ dañ mitt jrer ſubteile kom̃en ſie tieff in die zungẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3143
"
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="
preserve
">darũb thůt {der} ſaur
<
lb
/>
geſchmack faſt wehe in dẽ magẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3144
"
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="
preserve
">dañ mitt ſeiner ſubteile durchtringet er vnd
<
lb
/>
erkeltet die äderige ſubſtãtz/ ſo kein blůt hatt/ gar faſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3145
"
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="
preserve
">Es mag aber die wer
<
lb
/>
me in einer dicken ſubſtantz nitt wircken in einer ſubteilen vñ mäſſigen/ ma
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
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="
note-0144-01
"
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="
note-0144-01a
"
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="
preserve
">
<
gap
/>
</
note
>
chet ſie einen ſueſſen geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3146
"
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="
preserve
">Diſe feiſte feüchtigkeytt mag nitt bey einer
<
lb
/>
meſſigen werme ſein/ weil ſie von einer zim̃lichen entſtandẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3147
"
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="
preserve
">darũb iſt ſie ſub
<
lb
/>
teil/ wie {der} ſüeß wein/ vñ behalt deßhalben die ſüeſſe küm̃erlich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3148
"
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="
preserve
">vñd wañ die
<
lb
/>
verſch weinẽ/ ſo wirt die ſüeſſe in ein rauhe verkeert. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3149
"
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="
preserve
">Dañ {der} mehrteil wein ha
<
lb
/>
bẽd ſchon von inẽ ſelbs etwz bitterkeytt/ aber doch geminderet/ ſo wir ein a-
<
lb
/>
ſtrictiõ o{der} zůſam̃en ziechũg neñend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3150
"
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="
preserve
">deßhalbẽ ſind ſie einer mittlẽ ſubſtantz
<
lb
/>
zwiſchẽ {der} ſeüre vñ zůſam̃enziechung. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3151
"
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="
preserve
">Dañ wañ der dick iſt/ in wölchẽ die käl-
<
lb
/>
te nicht wirckẽ mag/ werdẽ wir in zů hinderſt ſetzen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3152
"
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="
preserve
">Den dickẽ herbẽ aber/ in
<
lb
/>
wölche die kälte nitt würcket/ zů auſſereſt/ vñ dẽ ſubteilẽ in dz ander auſſerſt
<
lb
/>
theil/ vñ dẽ ſaurẽ in die mitte. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3153
"
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="
preserve
">es ſol auch nach ein an{der} zeil beſtim̃et werdẽ/ {der}
<
lb
/>
mittelmäſſigẽ ſubſtãtz/ in wölche die kelte wircket. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3154
"
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="
preserve
">vñ wirt ein aſtringieren-
<
lb
/>
der o{der} zůſam̃en ziehender geſchmack ſin. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3155
"
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="
preserve
">Darũb wirt {der} ſüeß/ ſo zwiſchen di-
<
lb
/>
ſen iſt/ wañ die werme überhãd nim̃et/ verſaltzẽ/ wz ſubteil iſt/ (wie geſagt)
<
lb
/>
ſaur. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3156
"
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="
preserve
">Wañ aber die kälte überhand nim̃et/ werden die beid. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3157
"
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="
preserve
">ſaur. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3158
"
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="
preserve
">Verſaltzen
<
lb
/>
aber/ allein võ {der} werme/ ſo einer zim̃lichẽ ſubſtantz iſt/ vñ nit gar feücht. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3159
"
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="
preserve
">da
<
lb
/>
rũb wirt weder die milch noch der wein alſo/ wañ mã die ſchon ein jar kochet.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s3160
"
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="
preserve
">Alſo wirt dz mittelmäſſig mitt einer zim̃lichẽ werme verſaltzẽ/ dz außgetro-
<
lb
/>
cknet bitter/ dz feücht aber feiſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3161
"
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="
preserve
">wölches bitter allein võ wegẽ des geſchma-
<
lb
/>
cks/ iſt dz aller böſt/ vñ dẽ ſüeſſen zů wi{der}. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3162
"
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="
preserve
">Das feiſt iſt auch vnlieblich/ als {der}
<
lb
/>
feiſte/ vñd am mehrſtẽ des vnſchlet/ vñ marcks.</
s
>
<
s
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="
echoid-s3163
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s3164
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="
preserve
">Darũb wz einer zim̃lichẽ werme/ hatt dreyerley geſchmack/ nam̃lich ein
<
lb
/>
<
note
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="
left
"
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="
note-0144-02
"
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="
note-0144-02a
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="
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">Bitter.</
note
>
feiſte/ verſaltzene/ vñ bittere. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3165
"
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="
preserve
">Der kälte (wie geſagt) vier/ der zim̃lichen wer
<
lb
/>
me eine/ der vnzim̃lichen zwo. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3166
"
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="
preserve
">alſo ſeind mit einanderẽ neün/ vñ mögẽd nit
<
lb
/>
mehr ſein/ ſo du es recht bedẽckeſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3167
"
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="
preserve
">Ich neñe ein zim̃liche werme die groß iſt/
<
lb
/>
die mã aber doch küm̃lich erleidẽ mag. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3168
"
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="
preserve
">mäſſiglich aber/ ſo klein iſt/ vñ faſt ge
<
lb
/>
temperiert. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3169
"
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="
preserve
">vnmäſſig aber die man nitt erleyden mag. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3170
"
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="
preserve
">deßhalben wirt auß
<
lb
/>
dem verſaltzenen/ wañ es außkochet/ ein bitterkeytt/ ſo die feüchte daruon
<
lb
/>
kom̃et. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3171
"
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="
preserve
">Auß dem feiſten aber vñ auß dem ſüeſſen ſo einer zim̃lichen ſubſtãtz/
<
lb
/>
das verſaltzen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3172
"
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="
preserve
">auß dem ſůſſen von wegen der gemeinen ſubſtantz. </
s
>
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echoid-s3173
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="
preserve
">auß dem
<
lb
/>
feiſten/ von wägen gleich fermigkeyt der werme. </
s
>
<
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="
echoid-s3174
"
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="
preserve
">Vnnd alſo auß widerwer-
<
lb
/>
</
s
>
</
p
>
</
div
>
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text
>
</
echo
>