Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(xciij)
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de
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1
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n
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22
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p
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s
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echoid-s3291
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">
<
pb
o
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xciij
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0149
"
n
="
149
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ſachen/ Das dritt bůch.
"/>
wir auch ein yeden nach ſeiner gattũg mit einẽ ſonderen nam̃en neñen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3292
"
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="
preserve
">Ein
<
lb
/>
Meyeroniſchen/ wölcher vn{der} dz gewürtz gezellet wirt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3293
"
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="
preserve
">Der Müntz geruch/
<
lb
/>
ſo ein Antherimus/ iſtder Müntziſch. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3294
"
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="
preserve
">Ein ſolliche ſubſtantz wöllend wir ſub
<
lb
/>
teil/ warm vnd feücht vñ wolzeittig neñen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3295
"
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="
preserve
">In wölchem wol zůuerwunderẽ
<
lb
/>
das Galenus will/ es ſeye die feüchte nitt wol zeyttig/ wiewol er die in einer
<
lb
/>
ſubteilen vñ warmen ſubſtantz ſtellet/ vñ die auch wol ſchmecket. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3296
"
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="
preserve
">Ich weiß
<
lb
/>
wol man wirt ſagen die feüchte ſeye rauw/ dann wie er ſagt/ ſo reitzer ſie zů {der}
<
lb
/>
geillheytt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3297
"
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="
preserve
">doch ſeye der trockẽ theil wol zeyttig/ dañenhar ein gůter geruch
<
lb
/>
entſthet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3298
"
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="
preserve
">die feüchte iſt wol zeyttig/ die weil ſie aber mitt {der} ſubteilen werme
<
lb
/>
vermiſchet wirt/ ſo reitzet ſie zů der geillheytt/ die weil ſie den ſaamẽ nit ver
<
lb
/>
zeert/ wie wol die frag nitt von dem ſelbigen iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3299
"
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="
preserve
"># In ſummu es iſt
<
lb
/>
gar kein anzeigung/ daß die feüchte in der Müntz nitt ſolte zeyttig ſein/
<
lb
/>
weil ſie den magen ſtercket/ vnd wol ſchmecket. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3300
"
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="
preserve
">Man můß aber acht haben/
<
lb
/>
<
note
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="
right
"
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="
note-0149-01
"
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="
note-0149-01a
"
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="
preserve
">Dreyerley
<
lb
/>
geruch.</
note
>
das in dem geruch dreyerley vnderſcheid ſeind. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3301
"
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="
preserve
">Dañ ettliche mag man küm
<
lb
/>
merlich vermercken/ dañ in dem geſchmack/ als der ſchim̃lechten vñ feiſtẽ/
<
lb
/>
ſo in den geſottenen ſpeyſſen iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3302
"
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="
preserve
">Dañ des feißten geruch in dem brotes ent-
<
lb
/>
pfindet man on den geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3303
"
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="
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">vnnd diſes iſt der elfft geruch/ ſo mã ſie noch
<
lb
/>
jren geſchlechten abtheilet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3304
"
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="
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">Den thieren iſt diſer gar gemein vnnd (wie man
<
lb
/>
ſagt) faſt angenem̃/ dem menſchẽ nitt ſo faſt/ doch hatt er in auch gern. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3305
"
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="
preserve
">Der
<
lb
/>
ander vnderſcheid iſt/ wölche nitt riechen ſie werden dañ angezündt/ als {der}
<
lb
/>
weyrauch vnd das leder. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3306
"
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="
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">Dann die anderen ſo wol riechend/ die riechen nitt
<
lb
/>
mehr wañ man ſie zů dem feüwr thůt/ oder nitt wie vorhin/ als die roſen vñ
<
lb
/>
alle blůmen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3307
"
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="
preserve
">Deßhalben ſeind die feißte ding faſt in dem drittẽ vnderſcheid/
<
lb
/>
dañ ſie riechen weder wol noch übel/ ſonder bleibend bey dem temperamẽt.</
s
>
<
s
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="
echoid-s3308
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s3309
"
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="
preserve
">Die andere ding aber ſo kalt ſeind vñd des köl oder ſpeiß kraut geſchmack
<
lb
/>
habend/ als des lattich/ Portzelen/ Milten/ vnd der geleichẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3310
"
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="
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">ſo nitt faſt rie
<
lb
/>
chen/ ſeind weder gůt noch böß an dem geruch. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3311
"
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="
preserve
">Was jrdiſch iſt/ hatt ein jr-
<
lb
/>
diſchen geſchmack/ als die erden/ der mehrentheil gemüeß/ vnnd die geko-
<
lb
/>
chet linſen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3312
"
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="
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">von dem warmen vnnd trocknen/ ſo zim̃lich zeyttig/ wirt ein ho
<
lb
/>
niglicher ſüeſſer geruch. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3313
"
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="
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">Alſo iſt {der} zucker/ ſalbeyen/ vnnd anderer ſo warm
<
lb
/>
vnnd trucken/ wölche einen zim̃lichen geruch habend vnnd klein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3314
"
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="
preserve
">dañ ein ye
<
lb
/>
der zim̃lich geruch iſt klein. </
s
>
<
s
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echoid-s3315
"
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="
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">Das brot aber iſt getẽperiert. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3316
"
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="
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">Des weins geruch
<
lb
/>
iſt honigſch/ dañ er iſt auch {der} ſelbigẽ gattung/ aber nitt gar geleich.</
s
>
<
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s3318
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="
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">Deßhalben ſeind drey der gröſten geruchen/ der fürnem̃en fünffzehen/
<
lb
/>
der gattungen vnzalbar.</
s
>
<
s
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="
echoid-s3319
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
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="
echoid-s3320
"
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="
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">In der zim̃lichen art ſthend alle ding ſo zů narung dienſtlichen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3321
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="
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">dañ was
<
lb
/>
vnzim̃lich iſt/ das mag der menſch nitt brauchen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3322
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="
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">ſolliche ding übertreffen
<
lb
/>
aber von einer vnzim̃lichen werme oder kälte. </
s
>
<
s
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echoid-s3323
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="
preserve
">dann ein feiſte feüchte gehö-
<
lb
/>
ret auß notwendigkeytt zů der narũg. </
s
>
<
s
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echoid-s3324
"
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="
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">Es laſſet aber diſe kein deüwung zů/
<
lb
/>
wölche durch die trockne beſchicht/ auch kein kälte vnnd rauwe. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3325
"
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="
preserve
">Alſo ſeind
<
lb
/>
alle ſpeyſſe bey dem mittle ſten geſchlecht der geruchen geſtellet.</
s
>
<
s
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="
echoid-s3326
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preserve
"/>
</
p
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<
p
>
<
s
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echoid-s3327
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="
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">Warumb riechen aber die ſüeſſe ding (ſo doch wol zeyttig) gar wenig? </
s
>
<
s
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="
echoid-s3328
"
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">als
<
lb
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die milch/ honig/ zucker/ ſüeßwein/ ſeyffen/ feygen/ maulber/ ſüeßtreibel/
<
lb
/>
vnnd roßeinlin. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3329
"
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">Es iſt kein ſüeß ding wol vnnd recht/ ſonder allein zim̃lich
<
lb
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(als vor angezeigt) zeyttig. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3330
"
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="
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">die feiſte ding ſeind wolzeyttig. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3331
"
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="
preserve
">diſes zeiget an dz
<
lb
/>
kein ſüeß ding wol fůret.</
s
>
<
s
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="
echoid-s3332
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s3333
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="
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">Wie hatt dañ Galenus ſeinẽ ſelbs vergeſſen/ do er ſagt/ die ſüeſſen ſpeißẽ
<
lb
/>
<
note
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="
right
"
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="
note-0149-02
"
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="
note-0149-02a
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="
preserve
">Galenus ge-
<
lb
/>
irret.</
note
>
alle wol? </
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>
<
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preserve
">weiler doch ſagt/ dz honig ſeye dz ſüeſſeſt vñd ſpeyſſe doch nit wol.
<
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/>
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echo
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