Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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61 - 90
91 - 113
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(lxxxix)
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de
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22
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lxxxix
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145
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ſachen/ Das dritt bůch.
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tigen vrſachen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3175
"
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="
preserve
">Wir mögend aber diſe als auff einer tafflen verzeichnen.</
s
>
<
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="
echoid-s3176
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
note
position
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right
"
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="
preserve
">
<
lb
/>
Ein vnnmäſſige \\ kälte in der # Dickeſten # ſubſtang # iſt # Vngeſchmackt
<
lb
/>
# Dicken # # # Zůſam̃enziehende
<
lb
/>
# Zimlichen # # # Rauch vnnd herb
<
lb
/>
# Subteilen # # # Saur vnnd eſſele- \\ chtig
<
lb
/>
Ein vnnmeſſige \\ werme in der # Subteilen # ſubſtantz
<
lb
/>
# Dürren # # # Räß vnd ſcharpff.
<
lb
/>
# Feüchten
<
lb
/>
# # # # Bitter
<
lb
/>
Ein zimmliche \\ werme in der # Trockenen # ſubſtantz # # Verſaltzen
<
lb
/>
# Zimmlichen # # # Feiſt
<
lb
/>
# Feüchten
<
lb
/>
Ein mäſſige wer \\ me in der # Zimmlichen # ſubſtantz # # Süeß.
<
lb
/>
# Subteilen
<
lb
/>
</
note
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s3177
"
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="
preserve
">Deßhalben hatt die natur alle die geſchmack/ ſo in mitten beſtond/ wöllẽ
<
lb
/>
geſund ſein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3178
"
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="
preserve
">dann durch die ſo am nächſten bey dem getemperierten ſind/
<
lb
/>
kom̃et den menſchen vnd den thieren geſundtheyt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3179
"
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="
preserve
">Die mäſſigen ding zupf-
<
lb
/>
fen die fiñ auch nitt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3180
"
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="
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">auß diſen zweyen vrſachen ſind die mittle geſchmack an
<
lb
/>
genem̃. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3181
"
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="
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">Die zů ſam̃enziechende aber/ verſaltzene/ vnd am aller mehrſten die
<
lb
/>
ſüeſſen/ ſind auß zweyen vrſachen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3182
"
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="
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">dann ſie würt auß einer mäſſigen werme
<
lb
/>
vnnd zim̃lichen ſubſtantz. </
s
>
<
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="
echoid-s3183
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">darũb iſt das ſueß wie der zucker angenem̃er/ dañ
<
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/>
das ſüeß wie der honig/ vnd der ſüeß wein mehr dañ die beid/ dañ er iſt auff
<
lb
/>
beid weg bey dem mittel.</
s
>
<
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"/>
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p
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<
p
>
<
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echoid-s3185
"
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="
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">Die zů auſſereſt aber/ ſind böß/ als vngeſchmack/ herb/ ſaur/ räß/ vnd
<
lb
/>
feiſt/ am aller mehrſten aber die bitterkeyt/ vm̃ zweyerley vrſach willen. </
s
>
<
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="
preserve
">Die
<
lb
/>
erſt dz ſie zů auſſerſt ſthet/ die ander dz die trocken iſt. </
s
>
<
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echoid-s3187
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="
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">es würt aber die natur
<
lb
/>
vor auß der menſchẽ vnder anderen thieren/ auß dẽ feüchtẽ beluſtiget/ dañ
<
lb
/>
ſie wirt allein durch diſe erneeret. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3188
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">Deßhalben wirt auch der bitter geſchmack
<
lb
/>
von dem Ariſtotele dem ſüeſſen enthgegen geſetzet. </
s
>
<
s
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echoid-s3189
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="
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">vnnd iſt allein vnder dẽ
<
lb
/>
geſch mackten für ſich ſelbs vnangenem.</
s
>
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="
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p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s3191
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">Es iſt auch der feiſt/ ob er wol zů auſſereſt ſthet/ zum theil etwas ſüeß/ {der}
<
lb
/>
libertreffe dañ/ vnnd das von wegen daß ſtätigen gebrauchs der feiſte/ vnd
<
lb
/>
weil diſes auch nutz war/ damitt wir nitt dẽ geſchmack des dings/ ſo vns nü
<
lb
/>
tzlichen/ verachteten. </
s
>
<
s
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echoid-s3192
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="
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">Dañ wir habend in dem erſten bůch von erhaltung {der}
<
lb
/>
geſundheytt angezeigt/ das nichts ſpeyſſe/ dann die feiſte feüchtigkeyt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3193
"
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preserve
">So
<
lb
/>
vyl aber die ſinn belanget/ wirt der guſt oder geſchmack mehr von den räſen
<
lb
/>
oder ſcharpffen/ dañ von den bitteren verletzet. </
s
>
<
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">Dañ die werme iſt bey dem
<
lb
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räßen vyl gröſſer. </
s
>
<
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">Es werden aber die räſſen ding auß allem dem das man
<
lb
/>
diſtilliert/ fürnem̃lichen aber auß den bitteren/ metalliſchen/ vñ wz rauch
<
lb
/>
iſt. </
s
>
<
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">aber vyl mehr auß den ſcharpffen/ als von ſeines geleichen. </
s
>
<
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="
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">Nun wöllẽd
<
lb
/>
wir ſehen warumb das bitter vnangenem̃ ſeye/ vnnd ſo gar faſt. </
s
>
<
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="
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">Nargegen
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lb
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note
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="
note-0145-02
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note-0145-02a
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="
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">Feiſte.</
note
>
das ſo mäſſeglichen geſaltzen/ vnd feiſte iſt beluſtige/ die vnmäſſigen aber
<
lb
/>
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p
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>
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text
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echo
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