Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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224
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Von mancherley wunderbaren
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wenig/ ein gantz iar behalten hat. </
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">doch (wie etwan vorgmeldet) můß mã die
<
lb
/>
fleiſſig vß leſen. </
s
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">darzů iſt ein ding etwan mehr dẽ einen dann dẽ andern nütz.
<
lb
/>
</
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<
s
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echoid-s5580
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">das honig/ eſſig/ ſaltz/ vnnd gebrent wein/ machen ein ſtarcken geſchmack. </
s
>
<
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preserve
">
<
lb
/>
Das ſaltz vnnd honig gibt kein geruch. </
s
>
<
s
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"
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preserve
">der brent wein gibt ein ſterckern ge-
<
lb
/>
ruch dann der eſſig/ vnnd verbrent die ſubſtantz. </
s
>
<
s
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echoid-s5583
"
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="
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">Das öl gibt denen dingen
<
lb
/>
ſo man allein gekochet iſſet/ ein kleine nutzbarkeit/ als den würſten. </
s
>
<
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echoid-s5584
"
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preserve
">deßge-
<
lb
/>
leichenn wann es hineinſch lieffet/ ſo man es allgemach anſtreichet/ wie an
<
lb
/>
dem käß/ wölchen es auch nitt ein klein angenem machet. </
s
>
<
s
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echoid-s5585
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="
preserve
">Das bech gibt ein
<
lb
/>
ſtarcken geruch vnd wenig geſchmack.</
s
>
<
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</
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<
p
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<
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">Die fiſch magſt du alſo wol erhalten. </
s
>
<
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">du ſolt ſie mit öl ein wenig/ vnd nit
<
lb
/>
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">Fiſch ein zů
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ſaltzen.</
note
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vollkommenlich röſten. </
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>
<
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">demnach ſolt du ſie mitt ſaltz beſprengen/ doch daß
<
lb
/>
ſie nitt gar geſaltzen ſeyend/ auch nitt vngeſchmackt/ darnach wann ſie er-
<
lb
/>
trocknen/ lorbaum vnd myrten bletter darzwiſchen legen vnnd in den trog
<
lb
/>
behalten. </
s
>
<
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">Wann man ſie bratet/ weren ſie nitt man thü dañ gwürtz darzů/
<
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wölche auch ein lieblichen geruch vnd geſchmack machet. </
s
>
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">Der rauch machet
<
lb
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ein böſen geruch/ vnd verderbt auch zům theil den gſchmack/ dieweil er gar
<
lb
/>
kein geſchmack hatt. </
s
>
<
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">Die blateren vnd ſchleüch die ältelen/ dieweil kein ge-
<
lb
/>
ruch hinein mag. </
s
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<
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">ſolliches iſt der faulung auch ſchier geleich/ darumb ſeind
<
lb
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ſie nitt faſt nutz/ dann allein den früchten/ ſo herte rinden haben/ wie dann
<
lb
/>
auch den Granat öpffeln. </
s
>
<
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">Der kalch/ alat/ vnnd äſchen dröcknen mehr dañ
<
lb
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ſie erhalten. </
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">der kalch verbrennet auch etwas mehr. </
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">Das wachs aber erhalt
<
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der artzneyen krafft mehr dann andere ding/ dañ es verhindert den lufft/
<
lb
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vnd feüchtet zimlichen. </
s
>
<
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">Es iſt gewüß daß man die Rheübarbara nitt ande
<
lb
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reſt baß erhalten mag/ auch biß inn die xx. </
s
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">jar. </
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">Das weiß wachs gibt einem
<
lb
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ding kein anderen geruch.</
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<
p
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">Danritt die hennen vnd andere dergleichen vögel die treübel nitt verwü
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ſten/ gib jhnen wilde räben beer zů eſſen. </
s
>
<
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">dann es beſchicht jhnen auß dem/
<
lb
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faſt wie den menſchen/ ſo ſaure frücht geeſſen/ nãlich daß jhnen die zän ver-
<
lb
/>
ſtaunen. </
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>
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">wañ du aber mitt geſtoßenen ſpreüweren/ darzů mitt ſparten vnd
<
lb
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bintzkraut/ ſo mit leim vñ öltrůſen wol vn{der} einandern gmiſchet ſeind/ den
<
lb
/>
boden in der ſcheüren oder kornkaſten ſtreüwen würſt/ ſollend im die kefen
<
lb
/>
nicht ſchaden/ nach die ameyſſen etwas abtragen/ ſon{der} das korn wirt ſteyf
<
lb
/>
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12
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fer vnnd herter lange zeytt beleiben mögen. </
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">In ſumma es habend die al-
<
lb
/>
ten Römer/ wölche treffenlichen fleiß auff das bauren werck gelegt/ nicht
<
lb
/>
beſſers erfunden alle ding zů erhaleen dann die öltrůſen. </
s
>
<
s
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">alſo mag man die
<
lb
/>
myrten beer mitt den ſtilen/ auch die feigen äſtlin mitt den blettern/ ſo inn
<
lb
/>
büſchelin zů ſamen gebundẽ ſeind/ vnd in öltrůſen gelegt/ lange zeytt grün
<
lb
/>
behalten/ doch můß man das geſchirr wol mitt gyps vermachen.
<
lb
/>
</
s
>
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">dergleichen beyſſer vnd machet man alles ein/ wölches
<
lb
/>
man lieber/ allein zů beſchauwen/ dann zů
<
lb
/>
eſſen willens iſt.</
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echo
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