Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(ccxviij)
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de
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0274
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274
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Von mancherlei wunderbaren
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">Die Griechen vereriben die ſchermüß alſo/ ſie ſagend man ſoll ein nuß o-
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0274-01
"
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note-0274-01a
"
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preserve
">Schermeüſs
<
lb
/>
vertreiben.</
note
>
der ein anderen öpffel/ ſo geleiche hert hatt/ außhülen vnnd durchboren/
<
lb
/>
demnach ſtrauw/ wachs/ vñ ſchwebel gnůgſam darein thůn. </
s
>
<
s
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echoid-s7127
"
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">auff diſes ſoll
<
lb
/>
man alle kleine zůgeng vnd lufft löcher der ſchermeüßen wol verſtopffen/
<
lb
/>
vnnd ein loch ſo etwas weytter offen behalten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s7128
"
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">in diſes ſolt du die nuß/ ſo in
<
lb
/>
wendig angezündet iſt/ legen/ alſo daß ſie von dem einẽ orth har möge lufft
<
lb
/>
entpfahen/ wölchen ſie an dem anderen orth wider von ihr laße. </
s
>
<
s
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="
echoid-s7129
"
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="
preserve
">wann alſo
<
lb
/>
alle ſpält voll rauchs werden/ müſſen die ſchermeüß eintweders gleich flie-
<
lb
/>
hen oder ſterben. </
s
>
<
s
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echoid-s7130
"
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="
preserve
">Wañ du der bauren oder feldmeüß löcher mitt eichener
<
lb
/>
eſchen fülleſt/ werden ſie grindig vnd ſterben. </
s
>
<
s
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="
echoid-s7131
"
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="
preserve
">Ich ſag das nicht ſchnellers
<
lb
/>
alle thier vmb bringet/ dañ der ſteckrüblin ſafft/ welches doch den alten vn
<
lb
/>
bekant geweſen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s7132
"
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="
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">es iſt auch nit gůt von den vmbgebrachten thierẽ zůeſſen/
<
lb
/>
ſie ſeiend vierfüßig/ vögel/ fiſch oder andere.</
s
>
<
s
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echoid-s7133
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s7134
"
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preserve
">Wann du einem hund ein gekochte fröſchen zůeſſen gibſt/ wirt er nim̃er
<
lb
/>
von dir weichen/ alſo ſchreibt Saſerna in ſeinem feldwerck daruon. </
s
>
<
s
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echoid-s7135
"
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="
preserve
">ich weiß
<
lb
/>
aber wol daß ich vyl hünden zů mehrmalen fröſchen/ ſo ongefahr gekochet
<
lb
/>
waren/ geben hab/ welche mir doch nit gehorſammet. </
s
>
<
s
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echoid-s7136
"
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">Wann ſie aber etwan
<
lb
/>
ein anderer ſchlecht/ ſo ſie von dir weichẽd/ vñ du jnen allein zůeſſen gibſt/
<
lb
/>
bleibend ſie bey dir. </
s
>
<
s
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echoid-s7137
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="
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">Etlich vermeinend wann man ihnen brot zůeſſen geb/
<
lb
/>
das man vnder der achßlẽ getragen/ alſo das es von ſchweiß naß worden/
<
lb
/>
ſeyen ſie den herrẽ gehorſam vnd lieben die. </
s
>
<
s
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echoid-s7138
"
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">die andere/ welches doch ſchant
<
lb
/>
lich zůſagen/ wann man das brot in eines weibs kranckheit vnd blůt beſud
<
lb
/>
le. </
s
>
<
s
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echoid-s7139
"
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="
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">Vnd wañ ſchon diſes war/ ſoll man doch nit ein ſolche ſchand begehn/ da
<
lb
/>
mit man den hund günſtig behalte.</
s
>
<
s
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echoid-s7140
"
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<
p
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<
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">Alle thier/ nit allein die vierfüßige/ werden treffenlich vnnd gar bald
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0274-02
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note-0274-02a
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">Thier ſelſst
<
lb
/>
zůmachen.</
note
>
feißt nach dem dreytägigen hunger/ mit der ſpeiß/ ſo ihnen füglich iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s7142
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="
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">man
<
lb
/>
vermeint es ſeye den roßen das bilſenkraut/ ſneckenfleiſch/ gerſten vnd an
<
lb
/>
ders der gleichẽ/ gantz kommlich. </
s
>
<
s
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echoid-s7143
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">den ſchaffen iſt das ſaltz in der ſpeiß gůt/
<
lb
/>
dann ſie werden fürnem̃lich durch das tranck feißt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s7144
"
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="
preserve
">Die vrſach iſt daß der
<
lb
/>
hunger in diſen thierẽ die überflüſſige feüchte verzeert/ vñ mehret die hitz/
<
lb
/>
vnd bringet vyl tag begird zů der ſpeyß. </
s
>
<
s
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="
echoid-s7145
"
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="
preserve
">Die wildẽ thier fragend nicht nach
<
lb
/>
der ſpeyß/ dann wañ ſie die nateürlich begird darzů treibt.</
s
>
<
s
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"/>
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p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s7147
"
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">Es hatt aber die öltrůſen ein ſolliche krafft vnd nutzbarkeit/ dz ſie auch
<
lb
/>
die ochſen vor krãckheit behütet/ vñ luſtiger zů eſſen machet/ wañ man diſe
<
lb
/>
allgemach am vierdten o{der} fünfften tag vnder die ſpeyß vnd trãck miſchet.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s7148
"
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">Alſo wann man diſe mit weintrůſen vnd feygbonen ſafft vermiſchet/ vnd
<
lb
/>
außwendig das viech vnnd ſchaaff mit beſtreychet/ behaltet es ihnen das
<
lb
/>
haar vnnd wullen/ darzů die haut vor reüdigkeit vnd auff ſchrinden/ ja es
<
lb
/>
@nehret jnen auch die wollen. </
s
>
<
s
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echoid-s7149
"
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="
preserve
">es iſt aber beſſer daß man die geſchmirtẽ ſchaaf
<
lb
/>
mit ſaltzwaſſer ab weſche.</
s
>
<
s
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echoid-s7150
"
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="
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">. Der geſchmack von einer verbrenten katzen ver
<
lb
/>
treibt alle arthen der wißelein. </
s
>
<
s
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echoid-s7151
"
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="
preserve
">alſo beſchicht mitt allen blůtloſen thieren/
<
lb
/>
ein yedes in ſeiner arth.</
s
>
<
s
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echoid-s7152
"
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
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="
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">Wann man ein ſchwam in feißte röſtet/ iſt der hünden gifft/ dañ er frißt
<
lb
/>
diſen/ vnd mag jn weder widergeben/ weil er geſchwillet/ noch vertäuwen
<
lb
/>
veil er gantz zäch iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s7154
"
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="
preserve
">alſo geth es auch mit den thierfälen zů/ doch töten ſie
<
lb
/>
nit ſo bald. </
s
>
<
s
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echoid-s7155
"
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="
preserve
">demnach die mittelmeüßlin ſo leicht vnnd hert ſeind/ alſo auch
<
lb
/>
das glaß. </
s
>
<
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="
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">dañ das überig gifft ſpeyen ſie herauß. </
s
>
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echoid-s7157
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="
preserve
">Mam kompt jnẽ widerũb
<
lb
/>
zůhilff/ wann ſie vyl öl getruncken/ welches der mehrtheil nützlich inn den
<
lb
/>
</
s
>
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p
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div
>
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text
>
</
echo
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