Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
Text
Text Image
Image
XML
Thumbnail overview
Document information
None
Concordance
Notes
Handwritten
Figures
Content
Thumbnails
Table of Notes
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
[out of range]
>
[Note]
Page: 377
[Note]
Page: 377
[Note]
Page: 378
[Note]
Page: 378
[Note]
Page: 379
[Note]
Page: 380
[Note]
Page: 380
[Note]
Page: 381
[Note]
Page: 381
[Note]
Page: 382
[Note]
Page: 382
[Note]
Page: 383
[Note]
Page: 384
[Note]
Page: 384
[Note]
Page: 385
[Note]
Page: 385
[Note]
Page: 386
[Note]
Page: 386
[Note]
Page: 387
[Note]
Page: 387
[Note]
Page: 388
[Note]
Page: 389
[Note]
Page: 389
[Note]
Page: 390
[Note]
Page: 390
[Note]
Page: 392
[Note]
Page: 392
[Note]
Page: 393
[Note]
Page: 393
[Note]
Page: 394
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 113
[out of range]
>
page
|<
<
(ccccxli)
of 997
>
>|
<
echo
version
="
1.0RC
">
<
text
xml:lang
="
de
"
type
="
free
">
<
div
xml:id
="
echoid-div622
"
type
="
section
"
level
="
1
"
n
="
58
">
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14232
"
xml:space
="
preserve
">
<
pb
o
="
ccccxli
"
file
="
0497
"
n
="
497
"
rhead
="
ſachen/ Das zehend bůch.
"/>
A B ein geſchirr F ſthůnd/ bey dem orth E/ vnd das feüwr vff
<
lb
/>
<
figure
xlink:label
="
fig-0497-01
"
xlink:href
="
fig-0497-01a
"
number
="
60
">
<
variables
xml:id
="
echoid-variables48
"
xml:space
="
preserve
">L H G H K</
variables
>
</
figure
>
<
figure
xlink:label
="
fig-0497-02
"
xlink:href
="
fig-0497-02a
"
number
="
61
">
<
variables
xml:id
="
echoid-variables49
"
xml:space
="
preserve
">F</
variables
>
</
figure
>
<
figure
xlink:label
="
fig-0497-03
"
xlink:href
="
fig-0497-03a
"
number
="
62
">
<
variables
xml:id
="
echoid-variables50
"
xml:space
="
preserve
">E A B C D</
variables
>
</
figure
>
einẽ eyſenen roſt C D. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14233
"
xml:space
="
preserve
">Des hůts löcher warẽd H H an dem vn
<
lb
/>
deren theil/ vnnd giengen durch das lär orth känelin G/ doch
<
lb
/>
war diſes weit gnůg/ in wölchem ſich der rauch ſamlet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14234
"
xml:space
="
preserve
">Die hö-
<
lb
/>
le Liſt für vñ für voll kaltes waſſer. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14235
"
xml:space
="
preserve
">alſo beſchicht dz der rauch
<
lb
/>
nit verbrinnet/ vñ mehr feüchte zůſam̃en kom̃et. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14236
"
xml:space
="
preserve
">Er zeigt an/
<
lb
/>
wañ man wolgeſtoßenen zim̃et in waſſer legt/ mache er zůerſt
<
lb
/>
das waſſer ſchön vñ ſchwach/ demnach milchfarb/ wölches an
<
lb
/>
geruch vnd geſchmack dem zim̃et faſt gleich iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14237
"
xml:space
="
preserve
">zůletſt wirt es
<
lb
/>
etwz verbreñet vnd ſchwartzlecht. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14238
"
xml:space
="
preserve
">Wañ aber auch des geſchirs
<
lb
/>
boden F in wenig waſſer ſteth/ ſo verbrinnet es minder.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14239
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14240
"
xml:space
="
preserve
">Deßhalben můß man ein treffenlich hitz zů zeitẽ brauchen/
<
lb
/>
wann es von nöten iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14241
"
xml:space
="
preserve
">wölches ſich dann in denen dingen be-
<
lb
/>
gibt ſo ein metalliſche ſubſtantz an jnen habẽ/ als der alet/ calchãt oder Vi-
<
lb
/>
triol vnd Arſenick. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14242
"
xml:space
="
preserve
">Wann aber die ſubſtantz trocken vnd ſubtyl iſt/ ſo bald
<
lb
/>
brennet/ můß man ein milte hitz haben/ vnd waſſer brauchen/ als inn dem
<
lb
/>
zimmet/ negelin/ pfeſſer vnd Imber. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14243
"
xml:space
="
preserve
">wañ die ſubſtantz ſubteyl vñ feücht/
<
lb
/>
můß man ein ſubteyle werme brauchen/ vnd bedarff keines bad. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14244
"
xml:space
="
preserve
">Wañ aber
<
lb
/>
die ſubſtantz etwas dicker/ vnd vyl ſaffts hatt/ můß man werme vnd ſ
<
unsure
/>
eüch
<
lb
/>
te haben/ als in dem Indiſchen balſam vnd wurtzlẽ. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14245
"
xml:space
="
preserve
">von dem hatt Geßner
<
lb
/>
ein exempel von der nießwurtzen geben/ welches meinung ich auff dz kür-
<
lb
/>
tzeſt wil anzeigen.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14246
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14247
"
xml:space
="
preserve
">Nim ein pfund ſchwartzẽ nießwurtz ſo klein zerſchnitten iſt/ vnd laß es
<
lb
/>
über nacht oder lenger in waſſer ligen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14248
"
xml:space
="
preserve
">demnach ſeüd ſie in dem ſelbigẽ waſ-
<
lb
/>
ſer/ vnnd ſchaum ſie für vnd für wol/ ſecht es demnach ab/ vnd behalt di-
<
lb
/>
ſes waſſer. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14249
"
xml:space
="
preserve
">Darnach thůn über die ſelbigen wurtzlen widerumb ſo vyl lau-
<
lb
/>
ter waſſer/ laß es ob einanderẽ ſthan/ ſeüds/ verſchaums/ ſechts durch/ vñ
<
lb
/>
behalt es. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14250
"
xml:space
="
preserve
">thůn daſſelbig noch ein mal/ biß du entpfindeſt dz gar kein bitter
<
lb
/>
keit mehr in der wurtzẽ iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14251
"
xml:space
="
preserve
">diſes beſchicht wañ man ſie ſieben o{der} acht malẽ ab
<
lb
/>
geſottẽ hatt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14252
"
xml:space
="
preserve
">Darnach thůn daſſelbig waſſer alles zůſam̃en/ vñ thůn es vff
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0497-01
"
xlink:href
="
note-0497-01a
"
xml:space
="
preserve
">Gůte p
<
gap
/>
<
lb
/>
zůbereiten.</
note
>
ein glůt damit es nit ſeüd/ doch dz es faſt nach ſiede/ vnd in der diche wie ein
<
lb
/>
honig werde. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14253
"
xml:space
="
preserve
">wann es alſo zůſam̃en geloffen/ ſo thůn ein halb lot hartz dar-
<
lb
/>
ein/ vñ rür es wol vndereinanderẽ/ demnach minderen dz feür allgemach/
<
lb
/>
nach dem vñ es dick wirt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14254
"
xml:space
="
preserve
">wañ es nun als dick wie ein wachs wordẽ (welches
<
lb
/>
dañ blad beſchicht) ſo thůn es vom feüwr/ vñ behalt es. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14255
"
xml:space
="
preserve
">die farb iſt ſchwartz-
<
lb
/>
lecht wie ein eyſen/ iſt bitter vñ faſt ſcharpff. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14256
"
xml:space
="
preserve
">mã gibt diſes einer erbß groß/
<
lb
/>
ein ſtũd nach dẽ nachteſſen/ welches gar fein purgiert. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14257
"
xml:space
="
preserve
">wañ mã au
<
unsure
/>
ch deſſen
<
lb
/>
<
handwritten
xlink:label
="
hd-0497-4
"
xlink:href
="
hd-0497-4a
"
number
="
20
"/>
ein klein mehr nim̃et/ purgiert es nur zůuyl obẽ vnd vndẽ hinauß. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14258
"
xml:space
="
preserve
">darumb
<
lb
/>
wol zůnerwũderẽ/ dz in diſem ſafft ſo vyl krafft ſolle ſein/ welche in zehẽ mal
<
lb
/>
ſo vyl wurtzel küm̃erlich iſt/ ſo doch die wurtzel faſt ſchedlich/ vnd der ſafft
<
lb
/>
gar noch vnſchedlich iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14259
"
xml:space
="
preserve
">doch iſt offenbar dz diſes auch in anderẽ beſchicht/
<
lb
/>
als in {der} coloquint/ wild cucumeren/ treibkernerẽ/ Rhabarbarẽ/ Agarico/
<
lb
/>
vñ anderẽ artzneyẽ/ ſo mit purgierẽ zů ghet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14260
"
xml:space
="
preserve
">darũb müſſen wir diſes hãdels
<
lb
/>
krafft bedenckẽ. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14261
"
xml:space
="
preserve
">dañ die nießwurtz iſt alſo ſtarck/ wañ man ſie über nacht in
<
lb
/>
wein legt/ purgiert {der} wein zimlich wol/ dz alſo allein die ſelbe wurtzel/ wañ
<
lb
/>
man ſich offt purgiert/ der geſtalt gnůg iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14262
"
xml:space
="
preserve
">die übrige artzney ſoll mã min{der}
<
lb
/>
libertreibẽ/ nach dem vnd ſie ſchwecher ſeind. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14263
"
xml:space
="
preserve
">es zeigt aber {der} geſchmack vnd
<
lb
/>
geruch die ſchwach heit an/ wie auch die vollkom̃ene kochũg. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14264
"
xml:space
="
preserve
">wañ ein tropff
<
lb
/>
</
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>