Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(cccclxiij)
of 997
>
>|
<
echo
version
="
1.0RC
">
<
text
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="
de
"
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="
free
">
<
div
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="
echoid-div622
"
type
="
section
"
level
="
1
"
n
="
58
">
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14297
"
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="
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">
<
pb
o
="
cccclxiij
"
file
="
0499
"
n
="
499
"
rhead
="
ſachen/ Das zehend bůch.
"/>
Man ſoll ein ſchönen/ güten/ wolriechenden wein ſo ein mittel alter hatt/
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0499-01
"
xlink:href
="
note-0499-01a
"
xml:space
="
preserve
">G@t br
<
gap
/>
<
lb
/>
wein z
<
gap
/>
<
lb
/>
@hen.</
note
>
nem̃en/ vnnd in einem glaß/ deſſen halß nit weniger dann drey ellenbogen
<
lb
/>
hoch/ bey einem gemachen oder kleinen feüwr diſtillieren.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s14298
"
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="
preserve
">
<
figure
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="
fig-0499-01
"
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="
fig-0499-01a
"
number
="
63
">
<
variables
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="
echoid-variables51
"
xml:space
="
preserve
">A B C D</
variables
>
</
figure
>
Man wirt zů erſten an der gantzen weite A B C ein ordnung
<
lb
/>
ſehen/ als wañ es an ſeyleren beſchehen/ alſo dz ein tropffen
<
lb
/>
an dem anderen ſeye. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14299
"
xml:space
="
preserve
">man ſol auch alſo das beſt waſſer zůſam
<
lb
/>
men leſen/ biß die tröpfflein gar aneinanderen ſtoßen/ vnnd
<
lb
/>
faſt flieſſen thůt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14300
"
xml:space
="
preserve
">Zů letſt ſoll man das geſchirr dannen thůn
<
lb
/>
D/ wañ wir ſehen das die tropffen ſchier wöllen auff hören/
<
lb
/>
diſes beſchicht/ wañ faſt der zwölfft theil wein heraußkom̃en.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s14301
"
xml:space
="
preserve
">Alſo wirt diſes waſſer gar lauter ſein/ die weil allein das ſub-
<
lb
/>
tyl/ krefftig/ vñ ſtarck theil des weins hinauff geſtigẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14302
"
xml:space
="
preserve
">Doch
<
lb
/>
breñet diſes waſſer nit gern/ iſt auch nit gar zůhitzig oder tro
<
lb
/>
cken/ dieweil es noch nitt alle krafft des feüwrs/ auch nitt zů
<
lb
/>
mehrmalen erfarẽ hatt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14303
"
xml:space
="
preserve
">Darũb wirt es des weins geſchmack gar wol habẽ/
<
lb
/>
wirt auch gar lieblich ſein/ dieweil es der blům/ vñ alſo zůreden/ das leben
<
lb
/>
des wins iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14304
"
xml:space
="
preserve
">Man ſoll auch diſes nit die fünfft eſſentiã nennen/ dañ es mag
<
lb
/>
nit gar rein werden/ man habe es dann zů offtermalen gediſtilliert/ darũb
<
lb
/>
iſt es nit gar lauter/ vnd doch faſt gůt/ dieweil es des gantzen weins krafft
<
lb
/>
an im hatt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14305
"
xml:space
="
preserve
">Es wirt aber die krafft nit gemehret/ wie geſagt/ wañ man es
<
lb
/>
offt diſtilliert/ dañ des feüwrs krafft die wachſet/ vnd iſt aber dz feüwr ein
<
lb
/>
zerſtörung (wie geſagt) einer anderen ſubſtantz/ es ſeye dañ diſe etwz kreffti
<
lb
/>
ger. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14306
"
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="
preserve
">Deßhalben mehren ſich die krefft/ vnd mit den krefftẽ der geruch vñ ge
<
lb
/>
ſchmack auff drey weg. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14307
"
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="
preserve
">zũ erſten wañ man ein whal darinnẽ hatt/ wañ man
<
lb
/>
gewechs nim̃et eines mittel alters/ {der} mertheil auß den gebirgẽ eines gůten
<
lb
/>
geruch/ friſch/ der beſtẽ arth/ ſo etwz getröcknet an dem ſchattẽ/ vñ alſo {der} ge
<
lb
/>
leichen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14308
"
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="
preserve
">Demnach in meßigung des feůwrs/ in gleßenen geſchirren/ auch an
<
lb
/>
weyß vnd geſtalt/ wie etwan vorgeſagt in des roßwaſſers diſtillierũg. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14309
"
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="
preserve
">Wañ
<
lb
/>
auch die ſubſtantz offt geäferet wirt/ als wañ wir offt eingieſſen.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14310
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14311
"
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="
preserve
">Man mag auch deren krafft bald mehrẽ/ ſo des feüwrs würckung bekom
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0499-02
"
xlink:href
="
note-0499-02a
"
xml:space
="
preserve
">waſſer ſo de@
<
lb
/>
ſtein in der
<
lb
/>
blaſen zer-
<
lb
/>
bricht.</
note
>
men/ als wañ wir ein waſſer diſtillierẽ ſo den ſtein brechẽ ſoll. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14312
"
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="
preserve
">Darũb ſollen
<
lb
/>
wir zů erſten lůgẽ/ wie doch {der} ſtein von dem waſſer gebrochen werde. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14313
"
xml:space
="
preserve
">diſes
<
lb
/>
wirt bekañt/ wañ wir zůerſt ſetzẽ wie der ſtein zerbreche. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14314
"
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="
preserve
">es iſt vor angezeigt
<
lb
/>
dz die zerbrechũg in den löcheren beſchicht/ welches die Griechẽ Poros oder
<
lb
/>
ſchweißlöchlin neñen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14315
"
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="
preserve
">alſo thůt jm auch dz waſſer wañ es dardurch tringet
<
lb
/>
vñ zertheilet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14316
"
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="
preserve
">wie aber diſes durchtringe/ iſt offenbar/ namlich durch ſei ey-
<
lb
/>
gene ſubteiligkeit. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14317
"
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="
preserve
">wie er aber zerbreche/ iſt nit bekant. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14318
"
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="
preserve
">Es müſſen aber zer-
<
lb
/>
theilende ding ſein/ vnd durch beſondere qualiteten vnd eigenſchafften ge
<
lb
/>
temperiert. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14319
"
xml:space
="
preserve
">Es erzellet Galenus in ſollichem faal vier fürneme ſtuck. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14320
"
xml:space
="
preserve
">Meer
<
lb
/>
diſtel ſaamen/ verbrennet glaß/ Cappadociſch o{der} farbſtein/ vñ Iudẽſtein
<
lb
/>
dz weiblin. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14321
"
xml:space
="
preserve
">er vermeint auch an einẽ anderẽ orth/ dz der ſtein von denen din
<
lb
/>
gen zerbreche/ ſo ſubtyl machẽd. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14322
"
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="
preserve
">Alſo iſt die gãtze rechnũg/ dz ſie zertheilẽ vñ
<
lb
/>
ſubtyl machẽd/ on beſon{der}e große hitz. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14323
"
xml:space
="
preserve
">es zertheilẽ aber alle bittere ding/ vñ
<
lb
/>
machẽd alle warme ſubtyl. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14324
"
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="
preserve
">Es were aüch gůt dz vyl mehr Galenus hette an
<
lb
/>
gezeigt/ welches dañ faſt wol von nöten/ vñ jm eigentlich zůgeſtanden/ wie
<
lb
/>
doch {der} Iüdiſch ſtein zertheile/ vñ wie die bittere ding ſollichs thüẽd/ dieweil
<
lb
/>
doch diſer ſtein nit bitterer dañ {der} Aloe o{der} gẽtiana iſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s14325
"
xml:space
="
preserve
">wie auch dz verbreñet
<
lb
/>
glaß möge zertheilẽ/ vnd in ſtein kom̃en/ weil es ein dickere ſubſtantz hatt.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14326
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>