Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dxxxviij)
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">
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dxxxviij
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0594
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n
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594
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Von mancherlei wunderbaren
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ehe dañ er faulet/ ſo bleibt er krumm. </
s
>
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s
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echoid-s17204
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="
preserve
">dann es krümmen ſich alle fiſch wañ
<
lb
/>
ſie durch gewalt ſterben/ dann in dem ſterben ziehen ſie ſich zůſammen. </
s
>
<
s
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echoid-s17205
"
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="
preserve
">Die
<
lb
/>
meer grundlen ſeind rot/ ſchmecken wol/ vnnd gar klein. </
s
>
<
s
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echoid-s17206
"
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="
preserve
">alſo habend ſie ein
<
lb
/>
vnderſcheid võ Sardinẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17207
"
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="
preserve
">mã můß ſie in mittẽ deß ſchlauchs harauß leßen/
<
lb
/>
dañ ſie überkom̃en von dem holtz ein geſchmack. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17208
"
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="
preserve
">Der grundlẽ grad welches
<
lb
/>
die beſten ſeind habend ein feinen lieplichen geruch/ ſo auch allein an jnen
<
lb
/>
iſt/ weil ſie ſubteyl vnnd weich/ vnnd nit wie die Sardinen/ welche ſtarck
<
lb
/>
ſchmecken. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17209
"
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="
preserve
">Wann die fiſch nit geſaltzen/ ſoll man ſie lebendig oder krumm
<
lb
/>
kauffen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17210
"
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="
preserve
">dañ ſonſt mag ein betrug darhinder ſein/ weil ettlich mit dem blůt
<
lb
/>
die fiſch ſchoren an ſtreichen/ damit man die für friſch halte.</
s
>
<
s
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echoid-s17211
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s17212
"
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="
preserve
">Die todten vögel mag man an der augen glantz erkennen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17213
"
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="
preserve
">dann wann di
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0594-01
"
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="
note-0594-01a
"
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="
preserve
">wie man fri-
<
lb
/>
ſche todte
<
lb
/>
thier erkennẽ.</
note
>
ſe tod/ wirt nicht ehe an jnen welcke. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17214
"
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="
preserve
">diſe rechnung ſoll man auch an dem ge
<
lb
/>
wild vermercken. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17215
"
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="
preserve
">Es ſtinckend aber in dem gewild die wunden/ zů ſum-
<
lb
/>
mers zeyt auch gar bald. </
s
>
<
s
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echoid-s17216
"
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="
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">in dem winter wirt das blůt darinn blauw. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17217
"
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="
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">mann
<
lb
/>
ſoll auch in den vöglen auff der haut farb acht haben/ vorab an hieneren/
<
lb
/>
dann wann diſe weyß/ rotlecht/ vnnd ein klein gäl ſcheinende/ zeigt ſie an
<
lb
/>
daß diſes erſt abgethon ſey worden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17218
"
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="
preserve
">Eben diſe glantzende vnd liebliche farb
<
lb
/>
ſo die vögel probiert vnnd die eyer/ ſoll auch an früchten acht genommen
<
lb
/>
werden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17219
"
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="
preserve
">Man ſoll aber an den früchten auch der zeyttigung vnd der runtz-
<
lb
/>
el acht haben/ dañ ſie zeygen an/ daß diſe vorlangeſt abgebrochen/ wie auch
<
lb
/>
das kraut wañ es glãtzet/ vnd in ſeiner art wol ſchmecket/ wie in den früch-
<
lb
/>
ten beſchicht.</
s
>
<
s
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="
echoid-s17220
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s17221
"
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="
preserve
">Doch iſt ein beſonderer vnderſcheid von den früchten/ welcher diſes den
<
lb
/>
fiſchen vergleicht/ dann die ludweichen bletter vnd ſtengel zeigend an daß
<
lb
/>
die feülũg ſchon angehebt hab. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17222
"
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="
preserve
">noch dem ich deren dingen acht genommẽ/
<
lb
/>
vnd meinem geſind angezeigt/ hab ich harnoch die beſten ſpeyß gebraucht.</
s
>
<
s
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echoid-s17223
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s17224
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">Alſo ſoll auch ein fleyß in den artzneyen gehalten werden. </
s
>
<
s
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="
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">Man mag ein
<
lb
/>
<
note
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="
left
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="
note-0594-02
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="
note-0594-02a
"
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="
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">Friſche artz-
<
lb
/>
ney.</
note
>
milchwaſſer/ welches dem bronnwaſſer geleich iſt/ alſo bereiten. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17226
"
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="
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">Wañ diſe
<
lb
/>
an dem abet ſiedet heiß wordẽ/ ſo thůn weyßen eßig/ oder pomerantzen ſafft
<
lb
/>
oder vnzeyttigen ſauren wein darunder/ doch laß es nitt gar ſiedenn/ dem
<
lb
/>
nach thůn es in ein ſecklein/ vnnd ſechte ſie durch. </
s
>
<
s
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echoid-s17227
"
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="
preserve
">es wirt zů erſt trüb hin-
<
lb
/>
durch ghen. </
s
>
<
s
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echoid-s17228
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">wañ du aber diſe zů mehr malen ſechteſt/ wirt ſie zů leßt wie ein
<
lb
/>
lauter brunn waſſer werden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17229
"
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="
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">dann weil die trůßen in dem ſecklein beliben/
<
lb
/>
wirt ſie vmb ſo vyl leüterer. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17230
"
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="
preserve
">Man mag auch die artzney behalten/ alſo daß
<
lb
/>
von einem kleinen ding offt dem menſchen großer nutz enſthet. </
s
>
<
s
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echoid-s17231
"
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="
preserve
">Alſo hat ich
<
lb
/>
pillulas für mich verordnet/ welche ich achtet mir nutzlich zů ſein/ wie woll
<
lb
/>
ich ſie harnoch nit gebraucht hab. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17232
"
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="
preserve
">Ich hab diſe in ein berment/ welches mit
<
lb
/>
ſüß mandelkernen öl wol beſtrichen/ eingewicklet/ diſes hab ich in ein glaß
<
lb
/>
ſo oben weyt geweſen gelegt/ darnach in ein hültzene büchſen geſtelt/ vnnd
<
lb
/>
zůleßt in ein trog gethon. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17233
"
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="
preserve
">es iſt diſe artzney in einem jar nitt trocken oder
<
lb
/>
ſchimlet werden. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17234
"
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="
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">alſo daß ich acht/ man möchte diſes nit beßer einmachen.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s17235
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="
preserve
">Man mag auch anderer dingen krafft in andere ziechen/ vñ bedarff keines
<
lb
/>
beſonderen fleyß. </
s
>
<
s
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echoid-s17236
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="
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">Als wañ man das horn vorab von hirtzen zů kleinen dün
<
lb
/>
en riemen zertheilet/ vnnd laßet es ein gantzen tag ſieden oder noch mehr/
<
lb
/>
ſo machet es ein rote ſalb/ welche ein zimliche krafft an jr hatt.</
s
>
<
s
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="
echoid-s17237
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s17238
"
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="
preserve
">Diſe ding ſeind fein zů wüßen/ vnd ſthond einem Künig wol an/ darzů
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
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="
note-0594-03
"
xlink:href
="
note-0594-03a
"
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="
preserve
">Küniglich ge
<
lb
/>
bot.</
note
>
treffenlich nutzlich zůgebrauchen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17239
"
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preserve
">Den Künigen aber ſthet nit wol an die
<
lb
/>
ding zů wüßen/ welche im nitt zůgehörend/ wañ mann ſie ſchon </
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>