Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(dlxxvij)
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de
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0633
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633
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ſachen/ Das dreizehend bůch.
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s
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echoid-s18372
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">Durch diſes gebott ermanen ich eüch/ daß auch in artzneyen vnnd tren-
<
lb
/>
<
note
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right
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note-0633-01
"
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="
note-0633-01a
"
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="
preserve
">Lieblich pur-
<
lb
/>
gatz.</
note
>
cken/ ab welchen man ein abſcheühen tregt/ der wolluſt ſtatt hatt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18373
"
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="
preserve
">dañ wañ
<
lb
/>
der ſtůlgãg nit von ſtatt geth/ machet man ein ſollichen zucker roßen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18374
"
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="
preserve
">Nim̃
<
lb
/>
ein pfund zucker/ vnd ein pfund tauw/ vnd zerlaß es durcheinanderẽ/ leüt
<
lb
/>
teren dann diſes mit dem weyſſen vom ey/ wie der brauch iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18375
"
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="
preserve
">dañ thůn zwey
<
lb
/>
lot Perſiſch roſen inn den ſiedenden zucker/ vnnd wann ſie ein wenig geſot-
<
lb
/>
ten/ ſo zeüch ſie herauß/ vnnd thůn zwey ander loth darein/ vnd alſo nach
<
lb
/>
vnnd nach/ biß zů dem zwölfften mal. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18376
"
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="
preserve
">es iſt aber beſſer wann man die roſen
<
lb
/>
mit dem tauw abliſet/ zůletſt ſeüd es in vollkommener geſtalt/ vnnd thůn
<
lb
/>
acht lot rot roſen darein/ vnd ſtell es an die Soñen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18377
"
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="
preserve
">diſes hatt von dem an-
<
lb
/>
deren roßzucker kein vnderſcheid/ vnnd purgiert on ſchadenn/ man iſſet es
<
lb
/>
auch mit großem wolluſt.</
s
>
<
s
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="
echoid-s18378
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s18379
"
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="
preserve
">Ein anders ſo vyl beſſer iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18380
"
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="
preserve
">nimb zwölff dürr kriechẽ/ welche gantz ſeind/
<
lb
/>
diſe ſeüd in einem pfund waſſer biß zů vier loten gar ein/ vnd thůn vier lot
<
lb
/>
des zůſam̃en geloffen Syriſchẽ manna oder tauw darzů/ vñ ſeüd es ein we-
<
lb
/>
nig. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18381
"
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">diſe matery laufft ob einer glůt wie ein zucker zůſammen. </
s
>
<
s
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echoid-s18382
"
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="
preserve
">wann du es a-
<
lb
/>
ber lieber ſaurlecht einnimmeſt/ ſo thůn ein wenig pomerantzen ſafft dar-
<
lb
/>
ein. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18383
"
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="
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">diſe kriechen purgieren gar fein/ darzů die gall/ vñ ſeind am geſchmack
<
lb
/>
oder geruch gantz lieblich/ ſchaden auch dem magen nicht.</
s
>
<
s
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echoid-s18384
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</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s18385
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">Man hatt vyl ding die einanderen gleich ſehend/ welche doch ein großen
<
lb
/>
vnderſcheid haben. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18386
"
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="
preserve
">Es ſagt Franciſcus Lopez/ es ſeye in den Lucaniſchen
<
lb
/>
jnßlen des Mexiſchen meer bey der jnßlen Hiſpaniẽ ein baum/ ſo dem gra-
<
lb
/>
nat öpffel baum gleichet/ am geſchmack dem cimmet/ an der ſcherpffe dem
<
lb
/>
jmber/ an dem geruch den negeleinẽ/ welches doch kein gewürtz iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18387
"
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="
preserve
">Ich hab
<
lb
/>
jm nach gedacht/ daß ſolliches bey vns auch beſchicht/ dann es ſeind weder
<
lb
/>
die roſen/ noch wilder galgen/ noch negelin wurtz/ bey vns ein gewürtz/ vñ
<
lb
/>
habend doch ein gar gůten geruch. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18388
"
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="
preserve
">darumb iſt etwas anders hie von nötẽ/
<
lb
/>
dann die krafft vnd lieblichkeit an geſchmack vnd geruch/ nam̃lich ein ſub-
<
lb
/>
teyle vnd dicke ſubſtantz/ vnd ein feißte feüchtigkeit/ alſo dz der geſchmack
<
lb
/>
ſtercker ſeye/ wann es zů buluer geſtoßen/ vnd auch anderen dingen ſo dar-
<
lb
/>
under gemiſchet/ ein geſchmack gebe. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18389
"
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="
preserve
">Deßhalbẽ müſſen drey ding an einem
<
lb
/>
gewürtz ſein/ ein ſcharpffer ſtarcker geſchmack/ ein lieblicher vnd krefftiger
<
lb
/>
geruch/ vnd wann es zů buluer geſtoßen/ daß es baß ſchmecke/ vnd die zun
<
lb
/>
gen deß baß entpfinde.</
s
>
<
s
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echoid-s18390
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s18391
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="
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">Es iſt das kalt waſſer in dem ſom̃er nit allein angenem/ ſonder auch ge-
<
lb
/>
ſund. </
s
>
<
s
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">ich hab an einem anderen orth angezeigt/ wie man diſes zůbereite. </
s
>
<
s
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echoid-s18393
"
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="
preserve
">es
<
lb
/>
iſt aber auff diß mal nutzlich anzůzeigen/ daß das tieff waſſer am beſtẽ vnd
<
lb
/>
kelteſten iſt/ damit man gern tieffe ſöd grabe. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18394
"
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="
preserve
">durch kũſt aber wañ die gleße
<
lb
/>
ne oder eyßene geſchirr zimlich dick ſeind/ vñ wann man queckſilber darzwi
<
lb
/>
ſchen legt/ darzů wann man ſie eingrabt.</
s
>
<
s
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="
echoid-s18395
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s18396
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="
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">Vnder den kreüteren ſeind diſes die angenembſtenn/ meliſſen/ müntz/
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
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="
note-0633-02
"
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="
note-0633-02a
"
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="
preserve
">wolgeſchma-
<
lb
/>
ekte kreüter.</
note
>
Indianiſchen pfeffer/ ſchlangenkraut/ welches bletter dem roßmarein ge-
<
lb
/>
leich ſeind/ doch ſubteyler/ lenger/ weicher/ vnd ſcherpffer/ darnach peter-
<
lb
/>
ſilien. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18397
"
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="
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">man mag auch kreſſig vnd weiſſen ſenff darunder zellen/ ſo ſubteyle
<
lb
/>
vnd kleine bletter haben/ welches man dann in allerley kreütteren ſoll acht
<
lb
/>
haben. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18398
"
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="
preserve
">dann ye kleiner die bletter/ ye wolriechẽder/ geſchmackter vnd liep-
<
lb
/>
licher ſie ſeind. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18399
"
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="
preserve
">inn den trencken aber pimpinell/ borretſch blümlein/ vnd ro
<
lb
/>
ſen in eſſig/ vnd auch zwiſchen den küßenẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s18400
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="
preserve
">dz peterſilig iſt vmb ſo vyl </
s
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div
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</
echo
>