Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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(xciiij)
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Von mancherlei wunderbaren
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darũb ſolter geſagt habẽ/ die feiſten ding. </
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">dañ was faſt feißtiſt/ das ſpeiſet
<
lb
/>
vnd fůret alles wol/ ob ſie ſchõ nit ſüß ſeind/ als die eyer/ fleiſch vnnd brot.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s3337
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">Velicht hatter in diſem Ariſtoteli geuolget. </
s
>
<
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echoid-s3338
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">Es begreiffet aber Ariſtoteles
<
lb
/>
doſelbſten vnder dem ſüßẽ das feißt gantz offenbar. </
s
>
<
s
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echoid-s3339
"
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="
preserve
">darũb ſoll mã der Ari-
<
lb
/>
ſtoteliſchen kürtzen etwas zůgeben/ die doch gantz volkom̃en iſt/ dem Gale-
<
lb
/>
no aber gar nit/ wölcher weil er vn{der} dem ſüſſen dz feißt nit verſthet/ weit irr
<
lb
/>
gath. </
s
>
<
s
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echoid-s3340
"
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preserve
">Wañ er aber das feißt in dem ſüßen begreifft/ war es vyl beſſer ein ſol
<
lb
/>
lichen wichtigen handel heiterer anzeigen/ die weil er doch in den ſelbigẽ bü
<
lb
/>
cheren vyl ding/ ſo min{der} nutzlich/ nach der lenge auß ſtreicht/ mit vylen di
<
lb
/>
ſputatzen/ faſt biß zů verdruß. </
s
>
<
s
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echoid-s3341
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">diſe frag aber iſt die aller fürnemſt. </
s
>
<
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echoid-s3342
"
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preserve
">Wir wöl
<
lb
/>
len aber den Galenum bleiben laſſen (dañ wir mögen nitt alle alles ſamen/
<
lb
/>
wie Vergilius ſagt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3343
"
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preserve
">vnd ein anderer/ Es ſchlafet etwan auch der gůt Nome
<
lb
/>
rus) vnd mit der angefangnen diſputatz fürfarẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s3344
"
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preserve
">Wir habẽ geſagt/ es ſtan-
<
lb
/>
de die narung nit in dem ſüßen/ ſonder feißten. </
s
>
<
s
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echoid-s3345
"
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preserve
">dannenhar ſehend wir auch
<
lb
/>
daß die kirßen/ pferſig/ vnnd Melonen wenig ſpeyſen/ dieweil man die nit
<
lb
/>
behaltet. </
s
>
<
s
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echoid-s3346
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">dañ ſie haben allein ein wäſſerige feüchte. </
s
>
<
s
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echoid-s3347
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preserve
">hargegẽ ſpeyſen die treü-
<
lb
/>
bel/ feygen/ citonien/ vyl mehr/ darũb behaltet man diſe auch/ vnnd noch
<
lb
/>
mehr dañ diſe/ die nuß/ haſelnuß/ dannen kernen/ vnnd mandelkernen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s3348
"
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preserve
">es
<
lb
/>
ſeind aber die ding alle feißt/ vnd laßend vyl öl von jnen/ darumb behaltet
<
lb
/>
man ſie. </
s
>
<
s
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echoid-s3349
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">alſo auch die oliuen/ wiewol ſie bitter ſeind. </
s
>
<
s
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preserve
">Deßhalben bekandt/
<
lb
/>
das die feißte feüchtigkeit von einer zimlichẽ werme entſtath/ alſo dz auch
<
lb
/>
die Mandelkernen etwas bitterkeit behaltẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s3351
"
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">Dieweil dann ſüße ding von
<
lb
/>
einer getemperierten werme entſthond/ vnd vyl einer minderen/ dann die
<
lb
/>
feyßte/ vnd aber die feißtẽ ding nit faſt riechen/ zům theil von wegẽ mech
<
lb
/>
tiger feüchte/ zům theil auß kleiner werme/ dañ es můß ein große kochũg
<
lb
/>
ſein/ oder ein verderbung/ oder ein kälte/ darmit ein ſtarcker geruch wer-
<
lb
/>
de. </
s
>
<
s
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echoid-s3352
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">die ſüße ding aber haben deren gar keins nit/ auß wölchem volget/ daß
<
lb
/>
ſüße ding nit wol einen geruch geben mögend.</
s
>
<
s
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<
p
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">Du ſagſt aber/ wie? </
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>
<
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">wilt du daß ſüße ding nit wol ſpeyſen? </
s
>
<
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">nũ iſt doch die
<
lb
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milch gar ſüß/ vnnd ſpeyſet treffenlich ſeer? </
s
>
<
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">So antworten ich/ wann die
<
lb
/>
milch bey einanderen iſt/ ſo ſpeyſet ſie wenig. </
s
>
<
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">wann du aber den wäſſerigen
<
lb
/>
theyl daruon ſündereſt/ vnd es eintweders käß oder ancken/ oder ſchaum
<
lb
/>
oder ein feyßte wirt/ wölche die Venediger der milch raun nennẽd/ oder
<
lb
/>
Caſeris/ ſo ſpeyſet ſie gar wol/ es hatt aber ſolliches mehr einen feyßten ge-
<
lb
/>
ſchmack/ dañ ein ſüßen. </
s
>
<
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">Die dick milch ſo nach der geburt kompt/ iſt ſüß vñ
<
lb
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ſpeyſet wenig. </
s
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<
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">Du ſagſt aber/ wañ man das waſſer von der gerenten vnd zů
<
lb
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ſam̃en geloffen milch abſünderet/ alſo daß das überig alles weyß iſt/ ſo die
<
lb
/>
Meylender zoncatẽ neñen/ iſt ſie ſüß vnd ſpeyſet gar wol. </
s
>
<
s
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echoid-s3361
"
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preserve
">So ſprich ich/ da-
<
lb
/>
ſelbſtẽ ſeye ein feyßter geſchmack/ weil er aber von {der} ſůße überwundẽ wirt/
<
lb
/>
ligt er verborgẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s3362
"
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">ſollichs zeigt an dz die bald ſettiget. </
s
>
<
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">Es ſpeyſet der ſchaum
<
lb
/>
nach ſeiner proportz nit faſt/ deßhalbẽ ob er wol ſüß iſt/ hin{der}et er vns nicht
<
lb
/>
in der regel. </
s
>
<
s
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echoid-s3364
"
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="
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">wann du aber die vyle anſichſt/ ſpeyßt er gar faſt/ ſo du jn aber
<
lb
/>
zůſam̃en truckeſt/ gibt er einẽ feyßtẽ geſchmack. </
s
>
<
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echoid-s3365
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preserve
">Alſo iſt bekañt das man die
<
lb
/>
geruch/ mit ſampt jrẽ vnderſcheidẽ vnd gattungẽ/ wol erkeñen mag. </
s
>
<
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="
echoid-s3366
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="
preserve
">Man
<
lb
/>
můß aber gewonẽ/ das wir diefleiſſig erforſchẽ/ dañ wie mehrẽ theil die ver-
<
lb
/>
miſcheten ſubſtantzẽ mãcherley ſeind/ vñ doch beyeinanderẽ/ alſo auch die
<
lb
/>
geruch. </
s
>
<
s
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echoid-s3367
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">Als {der} Meyerõ/ wölcher nit allein ein gewirtztẽ geruch/ ſon{der} auch ei
<
lb
/>
nes ringen/ beüriſchen vnd wilden. </
s
>
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="
preserve
">deßhalben zeigt er ein krefftige werme
<
lb
/>
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echo
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