Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

Table of contents

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[131.] Außzug vom ſibenzehendẽ bůch der Subtiliteten/ Hieronymi Cardani Doctors der Artzney zů Meyland/ etc. Von rechten künſten/ vnd künſtlichen dingen.
[132.] Außzug von dem achtzehenden bůch der Subtiliteten/ Hieronymi Cardani DoC tors der Artzney zů Meyland/ etc. Von wunderbarlichen dingen/ vnnd vngläublichen ſachen.
[133.] Außzug vom neünzehendẽ bůch der Subtiliteten/ Hieronymi Cardani Doctors der Artzney zů Meyland/ etc. Von dem Teüfel vnnd ſei/ nem geſpenſt.
[134.] Außzug vom zwenzigeſten bůch der Subtiliteten/ Hieronymi Cardani Doctors der Artzney zů Meyland/ etc. Von den höchſten verſtendtnuſſen vnd Englen.
[135.] Außzug vom ein vndzwentzige ſten bůch der Subtiliteten/ Hieron. Cardani Doc/ tors der Artzney zů Meyland/ etc. Von Gott vnd der gantzen welt.
[136.] Getruckt zů Baſel durch Heinrich Petri im Mertzen Anno Domini M. D. Lix.
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            tigen vrſachen. </s>
            <s xml:id="echoid-s3175" xml:space="preserve">Wir mögend aber diſe als auff einer tafflen verzeichnen.</s>
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          Ein vnnmäſſige \\ kälte in der # Dickeſten # ſubſtang # iſt # Vngeſchmackt
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          # Dicken # # # Zůſam̃enziehende
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          # Zimlichen # # # Rauch vnnd herb
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          # Subteilen # # # Saur vnnd eſſele- \\ chtig
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          Ein vnnmeſſige \\ werme in der # Subteilen # ſubſtantz
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          # Dürren # # # Räß vnd ſcharpff.
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          # Feüchten
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          # # # # Bitter
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          Ein zimmliche \\ werme in der # Trockenen # ſubſtantz # # Verſaltzen
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          # Zimmlichen # # # Feiſt
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          # Feüchten
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          Ein mäſſige wer \\ me in der # Zimmlichen # ſubſtantz # # Süeß.
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          # Subteilen
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            <s xml:id="echoid-s3177" xml:space="preserve">Deßhalben hatt die natur alle die geſchmack/ ſo in mitten beſtond/ wöllẽ
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            geſund ſein. </s>
            <s xml:id="echoid-s3178" xml:space="preserve">dann durch die ſo am nächſten bey dem getemperierten ſind/
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            kom̃et den menſchen vnd den thieren geſundtheyt. </s>
            <s xml:id="echoid-s3179" xml:space="preserve">Die mäſſigen ding zupf-
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            fen die fiñ auch nitt. </s>
            <s xml:id="echoid-s3180" xml:space="preserve">auß diſen zweyen vrſachen ſind die mittle geſchmack an
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            genem̃. </s>
            <s xml:id="echoid-s3181" xml:space="preserve">Die zů ſam̃enziechende aber/ verſaltzene/ vnd am aller mehrſten die
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            ſüeſſen/ ſind auß zweyen vrſachen. </s>
            <s xml:id="echoid-s3182" xml:space="preserve">dann ſie würt auß einer mäſſigen werme
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            vnnd zim̃lichen ſubſtantz. </s>
            <s xml:id="echoid-s3183" xml:space="preserve">darũb iſt das ſueß wie der zucker angenem̃er/ dañ
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            das ſüeß wie der honig/ vnd der ſüeß wein mehr dañ die beid/ dañ er iſt auff
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            beid weg bey dem mittel.</s>
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            <s xml:id="echoid-s3185" xml:space="preserve">Die zů auſſereſt aber/ ſind böß/ als vngeſchmack/ herb/ ſaur/ räß/ vnd
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            feiſt/ am aller mehrſten aber die bitterkeyt/ vm̃ zweyerley vrſach willen. </s>
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            erſt dz ſie zů auſſerſt ſthet/ die ander dz die trocken iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s3187" xml:space="preserve">es würt aber die natur
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            vor auß der menſchẽ vnder anderen thieren/ auß dẽ feüchtẽ beluſtiget/ dañ
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            ſie wirt allein durch diſe erneeret. </s>
            <s xml:id="echoid-s3188" xml:space="preserve">Deßhalben wirt auch der bitter geſchmack
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            von dem Ariſtotele dem ſüeſſen enthgegen geſetzet. </s>
            <s xml:id="echoid-s3189" xml:space="preserve">vnnd iſt allein vnder dẽ
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            geſch mackten für ſich ſelbs vnangenem.</s>
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            <s xml:id="echoid-s3191" xml:space="preserve">Es iſt auch der feiſt/ ob er wol zů auſſereſt ſthet/ zum theil etwas ſüeß/ {der}
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            libertreffe dañ/ vnnd das von wegen daß ſtätigen gebrauchs der feiſte/ vnd
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            weil diſes auch nutz war/ damitt wir nitt dẽ geſchmack des dings/ ſo vns nü
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            tzlichen/ verachteten. </s>
            <s xml:id="echoid-s3192" xml:space="preserve">Dañ wir habend in dem erſten bůch von erhaltung {der}
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            geſundheytt angezeigt/ das nichts ſpeyſſe/ dann die feiſte feüchtigkeyt. </s>
            <s xml:id="echoid-s3193" xml:space="preserve">So
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            vyl aber die ſinn belanget/ wirt der guſt oder geſchmack mehr von den räſen
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            oder ſcharpffen/ dañ von den bitteren verletzet. </s>
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            räßen vyl gröſſer. </s>
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            diſtilliert/ fürnem̃lichen aber auß den bitteren/ metalliſchen/ vñ wz rauch
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            <s xml:id="echoid-s3196" xml:space="preserve">aber vyl mehr auß den ſcharpffen/ als von ſeines geleichen. </s>
            <s xml:id="echoid-s3197" xml:space="preserve">Nun wöllẽd
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            wir ſehen warumb das bitter vnangenem̃ ſeye/ vnnd ſo gar faſt. </s>
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            das ſo mäſſeglichen geſaltzen/ vnd feiſte iſt beluſtige/ die vnmäſſigen aber
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