Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
Text
Text Image
Image
XML
Thumbnail overview
Document information
None
Concordance
Notes
Handwritten
Figures
Content
Thumbnails
Table of contents
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 136
[out of range]
>
<
1 - 30
31 - 60
61 - 90
91 - 120
121 - 136
[out of range]
>
page
|<
<
(clix)
of 997
>
>|
<
echo
version
="
1.0RC
">
<
text
xml:lang
="
de
"
type
="
free
">
<
div
xml:id
="
echoid-div231
"
type
="
section
"
level
="
1
"
n
="
32
">
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5314
"
xml:space
="
preserve
">
<
pb
o
="
clix
"
file
="
0215
"
n
="
215
"
rhead
="
ſachen/ Das ſechßt bůch.
"/>
anderen orth faſt der mehrtheil ſollicher gattung angezeiget. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5315
"
xml:space
="
preserve
">Deßhalben
<
lb
/>
nim zwentzig quadranten daß iſt M D C. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5316
"
xml:space
="
preserve
">pfund oder allein ſo vil krüg alſo
<
lb
/>
daß es eigentlichen vnſerer Meylendiſcher mäß achthalb ſeyen/ die laß inn
<
lb
/>
einem keſſel wol erwallen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5317
"
xml:space
="
preserve
">demnach thůn es ab vñ ſchütt es in ein faß/ auff
<
lb
/>
diſes thůn in ein an{der} faß ſo ein quadrantal vnd viertel waſſer haltet/ ein ſe
<
lb
/>
ſter ſaltz das iſt xxvj. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5318
"
xml:space
="
preserve
">pfund/ vnd {der} acht theil eines pfunds/ biß dz waſſer zů
<
lb
/>
einer ſaltz brü wirt/ zů wölchẽ thůn bintzen vnd roer ein ſextarien voll/ das
<
lb
/>
iſt ſo vil als ein meß were/ dz xx. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5319
"
xml:space
="
preserve
">pfund wein halten möchte. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5320
"
xml:space
="
preserve
">ſolliches iſt gar
<
lb
/>
ein ring gewicht/ von wegen {der} leichte. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5321
"
xml:space
="
preserve
">darum̃ ſtoß diſes vnnd vermiſche es
<
lb
/>
mitt dẽ wein/ nach xxx. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5322
"
xml:space
="
preserve
">tagen vermach dz faß biß zů dẽ früling/ vnd dann
<
lb
/>
theil es wi{der} in die krüg/ vnd laß es an der Sonnen ſthen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5323
"
xml:space
="
preserve
">nach zweyen iaren
<
lb
/>
thůn ſie wi{der} in das hauß/ vnd brauch den wein. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5324
"
xml:space
="
preserve
">Die farb deß weins enderet
<
lb
/>
ſich durch bonen vnd erpſen mäl/ in ein weiſſe farb/ oder wañ mã den wein
<
lb
/>
on ein haut abzeücht/ vnd nitt erwallen laſſet/ oder mitt reb eſchen bereitet
<
lb
/>
wirt/ überkom̃et er ein gleiche farb. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5325
"
xml:space
="
preserve
">man můß den dreyſſigeſten theil am ge-
<
lb
/>
wicht nem̃en. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5326
"
xml:space
="
preserve
">Der geſotten wein wirt wañ man den moſt auff das dritt theil
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0215-01
"
xlink:href
="
note-0215-01a
"
xml:space
="
preserve
">Geſottẽ wein.</
note
>
einſeüdet. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5327
"
xml:space
="
preserve
">Die Venediger legend kochete küttenen darein/ ehe dann {der} moſt
<
lb
/>
ſeüdet/ die andere ſchneiden die zů ſtucken/ vnd legen ſie rauw darein/ oder
<
lb
/>
ſiedẽ die zů erſt in honig/ demnach in dem moſt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5328
"
xml:space
="
preserve
">Der ſchlecht geſotten wein
<
lb
/>
iſt dünner/ vnd verdirbt bald. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5329
"
xml:space
="
preserve
">deßhalben iſt offenbar daß alles durch ver-
<
lb
/>
miſchung/ abtheilung/ vnd kochung mag bereitet werden.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5330
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5331
"
xml:space
="
preserve
">Es wirt villicht yemand wunder nem̃en/ doch nit diſe ſo etwas lang inn
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0215-02
"
xlink:href
="
note-0215-02a
"
xml:space
="
preserve
">Eſſig falt ab.</
note
>
vnſeren büchern geleſen haben/ daß der eſſig allẽ ſeinen geſchmack verleürt
<
lb
/>
vnd verdirbt/ wañ nur ein klein waſſer darzů kom̃et. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5332
"
xml:space
="
preserve
">Es iſt nach mehr zů
<
lb
/>
verwunderen/ daß man dem Galeno zů legt inn dem bůch von nutzbarkeit
<
lb
/>
der reſpiration oder deß athen zugs/ daß der wein in einem land durch den
<
lb
/>
rauch auß ertrocknet zů ſaltz wirt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5333
"
xml:space
="
preserve
">wölches wol ein bewernuß bedörffte. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5334
"
xml:space
="
preserve
">dañ
<
lb
/>
es iſt nitt vngereimpt daß ein dick ding/ ſo an dẽ rauch gedorret zů einer an-
<
lb
/>
deren vñ herteren materien werde/ doch habẽ auch bey vns die dicken wein
<
lb
/>
vil trůſen/ vnd iſt die trůſen offenbarlich geſaltzen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5335
"
xml:space
="
preserve
">Wir wöllen aber etwas
<
lb
/>
nutzlichers bedencken. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5336
"
xml:space
="
preserve
">Es will Galenus im erſtẽ bůch von den Antidoten/
<
lb
/>
wañ man wein in ein faß thůt ſo mitt Steben geriben iſt (es iſt Stebe/ wie
<
lb
/>
er ſolliches beſchreibt/ ein fruchtbringend kraut/ ſo faſt hitzig vnd ſcharpff
<
lb
/>
iſt/ vnd nitt faſt eines ſtarcken geruch/ deßhalben ein anders dann Dioſco
<
lb
/>
rides bſchreibt/ an wölches ſtatt/ weil es vns vnbekañt/ wir mügen piperi-
<
lb
/>
ten oder Indianiſchen pfäffer nennen) vnd demnach das faß in ein keller
<
lb
/>
thůt/ wölcher zwüſchen anderen zweyen kelleren ligt vnd mitt feüwr oder
<
lb
/>
miſt wol gewermet/ er möge nitt zů eſſig werden. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5337
"
xml:space
="
preserve
">Vnd diſes billich/ dañ der
<
lb
/>
wäſſerig theil verreücht. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5338
"
xml:space
="
preserve
">doch hatt diſes villicht mehr arbeit dañ es nutz iſt.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5339
"
xml:space
="
preserve
">dañ es iſt gleüblich er mindere ſich/ vñ iſt doch bey vns ein größerer ſchad
<
lb
/>
wann ein wein verdirbt/ dañ wann er zů eſſig wirt. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5340
"
xml:space
="
preserve
">Er zeiget auch an/ daß
<
lb
/>
der wein ſo auß den kleinen beerẽ gemachet/ ſtercker ſeye/ dañ auß den groſ-
<
lb
/>
ſen. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5341
"
xml:space
="
preserve
">vnnd diſes billich. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5342
"
xml:space
="
preserve
">dann an einem kleinenn ſtuck iſt die wernie alle zeytt
<
lb
/>
etwas krefftiger.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5343
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5344
"
xml:space
="
preserve
">Es begegnen aber fürnem̃lich in gemein dem wein vier ding/ daß er nit
<
lb
/>
<
note
position
="
right
"
xlink:label
="
note-0215-03
"
xlink:href
="
note-0215-03a
"
xml:space
="
preserve
">was dẽ wein
<
lb
/>
begegne.</
note
>
verderbe/ daß er ſüß bleibe/ daß diſer ſo verdorbẽ/ wider zů recht gebracht/
<
lb
/>
vnnd daß er zů eſſig werde. </
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5345
"
xml:space
="
preserve
">Ariſtoteles zeiget gantz eigentlichẽ an daß man
<
lb
/>
den wein mit wolgemůt ſüß bhalten möge/ vñ gibt auch deſſen gůt vrſach.</
s
>
<
s
xml:id
="
echoid-s5346
"
xml:space
="
preserve
"/>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>