Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of contents
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121 - 136
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(clxvi)
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clxvi
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0222
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n
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222
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Von mancherley wunderbaren
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waſſers bedecket/ vnd demnach die bletter oben zů ſamen bindet wie ein Ca
<
lb
/>
biß kopff. </
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echoid-s5518
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">dañ von wegen deß ſands tröckne/ werden ſie dürr. </
s
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s
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echoid-s5519
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">was aber dürr
<
lb
/>
vnnd nitt faulet/ das wirt weiß. </
s
>
<
s
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echoid-s5520
"
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preserve
">Es habend auch alle diſe ding jhr gewüſſe
<
lb
/>
vrſach/ doch můß ein verſtãd darbey ſein/ wölcher alle ding harfür bringe.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s5521
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">als wañ ein gewechs würm hatt/ ſoll man es mit einem erenẽ nagel ſeübern
<
lb
/>
vnd purgierẽ. </
s
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<
s
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echoid-s5522
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">dz ertz laſſet ein beſtendige bitterkeit in dẽ gewechs/ alſo auch
<
lb
/>
ein Kü gall/ wañ mã ſie auff die wurtzel ſpreitet. </
s
>
<
s
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echoid-s5523
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">dañ die würm werdẽ durch
<
lb
/>
dz ſüß erhalten/ vnd iſt aber die Gall gantz bitter. </
s
>
<
s
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echoid-s5524
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">Alſo ghet es auch zů/ die
<
lb
/>
frucht zů fürderen/ doch nitt als krefftig.</
s
>
<
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echoid-s5525
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"/>
</
p
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p
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echoid-s5526
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">Damittich aber wider auff die granatöpffel kom̃e/ wañ die zů ſaur wach
<
lb
/>
<
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left
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note-0222-01
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note-0222-01a
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="
preserve
">Granatöpffel.</
note
>
ſend/ ſoll man die wurtzel zů ring vmb aufflöſen/ vnd ein füchten nagel dar
<
lb
/>
ein ſchlahen. </
s
>
<
s
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echoid-s5527
"
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">Man löſet ſie alſo auff/ wañ man den grund allenthalbẽ mitt
<
lb
/>
einẽ karſt daruon thůt/ vnd die wurtzel zů obereſt beſchneidet. </
s
>
<
s
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echoid-s5528
"
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="
preserve
">Man ſagt
<
lb
/>
auch wann man die Alga vnd meerkraut zů {der} wurtzel legt/ werdend ſie ſüß.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s5529
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">Wañ der blůſt herab fallet/ vermeinet man es werde geendert/ ſo ein bleye
<
lb
/>
ner ring vmb die äſt oder den ſtock gelegt werde. </
s
>
<
s
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echoid-s5530
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">Damitt ſie aber etwas ſchö
<
lb
/>
ner harfür kommend/ beſpreng die wurtzel zů mehrmalen mitt laugen oder
<
lb
/>
äſchen/ daß ſie aber wol behalten werdend/ ſoll man ſie in ein ſiedende ſaltz-
<
lb
/>
waſſer ſtoſſen/ oder inn ein meer waſſer. </
s
>
<
s
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echoid-s5531
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="
preserve
">wann ſie daß ſelbig angenommen/
<
lb
/>
ſoll man ſie drey tag an der Sonnenn tröcknen/ demnach an ein kalte ſtatt
<
lb
/>
auff hencken. </
s
>
<
s
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echoid-s5532
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">Wann du die brauchenn wilt/ ſolt du ſie inn ein ſüß waſſer an
<
lb
/>
dem vorgen den tag legen. </
s
>
<
s
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echoid-s5533
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">Man ſagt/ wann der gyps für den vierdten theil
<
lb
/>
leim darzů gethon werde/ ſoll ein baum in dreyen iaren weiße kernen tragẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s5534
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preserve
">
<
lb
/>
Es ligt aber auch vil daran/ wohar man die ſaamen/ oder die äſt/ oder die
<
lb
/>
augen ſo man zerſpreiten will/ nemme. </
s
>
<
s
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echoid-s5535
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="
preserve
">der kürbſen ſaamen ſeind zů obereſt
<
lb
/>
faſt lang/ zů vnderſt aber nit alſo/ an den ſeytẽ ſeind ſie kürtzer aber dicker/
<
lb
/>
vnnd inn der mitte ſeind ſie rotund. </
s
>
<
s
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echoid-s5536
"
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="
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">Plinius zeiget an er hab eine geſehen ſo
<
lb
/>
neün ſchůh lang geweſen.</
s
>
<
s
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echoid-s5537
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"/>
</
p
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<
p
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<
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echoid-s5538
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">Die kürbſen vnd die Cucumeren wachſen in die lenge auff zweyerley ge-
<
lb
/>
ſtalt/ eintweders wann man bey zwey fingeren darunder waſſer ſtellet/ o{der}
<
lb
/>
wann man ſie in ein geſchirr einſchleüſſet. </
s
>
<
s
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echoid-s5539
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preserve
">darumb ſetzen etlich die wachſen-
<
lb
/>
den Cucumeren in ein rören/ wölches knöpff durchboret/ damit ſie gar lãg
<
lb
/>
werden. </
s
>
<
s
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echoid-s5540
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="
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">ſie ſeind werhaffter wañ ſie an einẽ herten ſtock auffwachſen/ als an
<
lb
/>
einer brombeerſtauden/ oder bircken. </
s
>
<
s
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echoid-s5541
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">dañ wañ man diſe ob der erden abhau
<
lb
/>
wet/ vnd das marck auß hület/ demnach inn den miſt ſtoſſet/ ſo bringet der
<
lb
/>
Cucumer ſaamen ſolliches hert gewechs/ wölches auch in dẽ winter bleiben
<
lb
/>
mag. </
s
>
<
s
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echoid-s5542
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">Es rüemen ſich etlich ſie wöllen diſtel an deren harfür bringen/ wann
<
lb
/>
man den ſaamen zů oberſt zerbreche. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5543
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preserve
">Ich vermeinet etwan es were erdicht/
<
lb
/>
nach dem vnnd ich aber zů Pareyß vnnd inn Schotten geſehen hab/ daß
<
lb
/>
faſt alle diſtel an deren do ſelbſten fürkommend/ hab ich nitt mehr gezweyf
<
lb
/>
flet/ daß ſolliches beſchehen möge. </
s
>
<
s
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echoid-s5544
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">doch ſeind ſie vil vngeſchmackter dannn
<
lb
/>
die ſpitzechtigen/ vnnd das billich/ dann der tröckner theil ſo faſt geſaltzen/
<
lb
/>
iſt daruon genommen/ auß wöllichem dann die dörn wachſend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s5545
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="
preserve
">Man ſagt
<
lb
/>
auch daß die feüchte/ wölliche die diſtel an ſich genommenn/ vil zů dem ge-
<
lb
/>
<
note
position
="
left
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="
note-0222-02
"
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="
note-0222-02a
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preserve
">kirſe on ſtein.</
note
>
ſchmackt dienen. </
s
>
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echoid-s5546
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preserve
">Wir haben auch ein gemeine regel gegeben dz die kirße on
<
lb
/>
ſtein mögẽ wachſen. </
s
>
<
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="
echoid-s5547
"
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="
preserve
">ſolches ghet eigentlich alſo zů/ wañ mã dz zart beümlin
<
lb
/>
bey zweyen ſchůen abhauwet/ dẽnach den gantzen ſtam̃en zertheilt biß auff
<
lb
/>
die wurtzel/ vnd das marck alles herauß neme/ vnnd von ſtunden an mitt
<
lb
/>
</
s
>
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p
>
</
div
>
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text
>
</
echo
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