Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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              <pb o="clxvi" file="0222" n="222" rhead="Von mancherley wunderbaren"/>
            waſſers bedecket/ vnd demnach die bletter oben zů ſamen bindet wie ein Ca
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            biß kopff. </s>
            <s xml:id="echoid-s5518" xml:space="preserve">dañ von wegen deß ſands tröckne/ werden ſie dürr. </s>
            <s xml:id="echoid-s5519" xml:space="preserve">was aber dürr
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            vnnd nitt faulet/ das wirt weiß. </s>
            <s xml:id="echoid-s5520" xml:space="preserve">Es habend auch alle diſe ding jhr gewüſſe
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            vrſach/ doch můß ein verſtãd darbey ſein/ wölcher alle ding harfür bringe.
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            <s xml:id="echoid-s5521" xml:space="preserve">als wañ ein gewechs würm hatt/ ſoll man es mit einem erenẽ nagel ſeübern
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            vnd purgierẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s5522" xml:space="preserve">dz ertz laſſet ein beſtendige bitterkeit in dẽ gewechs/ alſo auch
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            ein Kü gall/ wañ mã ſie auff die wurtzel ſpreitet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5523" xml:space="preserve">dañ die würm werdẽ durch
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            dz ſüß erhalten/ vnd iſt aber die Gall gantz bitter. </s>
            <s xml:id="echoid-s5524" xml:space="preserve">Alſo ghet es auch zů/ die
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            frucht zů fürderen/ doch nitt als krefftig.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5526" xml:space="preserve">Damittich aber wider auff die granatöpffel kom̃e/ wañ die zů ſaur wach
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              <note position="left" xlink:label="note-0222-01" xlink:href="note-0222-01a" xml:space="preserve">Granatöpffel.</note>
            ſend/ ſoll man die wurtzel zů ring vmb aufflöſen/ vnd ein füchten nagel dar
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            ein ſchlahen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5527" xml:space="preserve">Man löſet ſie alſo auff/ wañ man den grund allenthalbẽ mitt
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            einẽ karſt daruon thůt/ vnd die wurtzel zů obereſt beſchneidet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5528" xml:space="preserve">Man ſagt
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            auch wann man die Alga vnd meerkraut zů {der} wurtzel legt/ werdend ſie ſüß.
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            <s xml:id="echoid-s5529" xml:space="preserve">Wañ der blůſt herab fallet/ vermeinet man es werde geendert/ ſo ein bleye
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            ner ring vmb die äſt oder den ſtock gelegt werde. </s>
            <s xml:id="echoid-s5530" xml:space="preserve">Damitt ſie aber etwas ſchö
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            ner harfür kommend/ beſpreng die wurtzel zů mehrmalen mitt laugen oder
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            äſchen/ daß ſie aber wol behalten werdend/ ſoll man ſie in ein ſiedende ſaltz-
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            waſſer ſtoſſen/ oder inn ein meer waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s5531" xml:space="preserve">wann ſie daß ſelbig angenommen/
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            ſoll man ſie drey tag an der Sonnenn tröcknen/ demnach an ein kalte ſtatt
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            auff hencken. </s>
            <s xml:id="echoid-s5532" xml:space="preserve">Wann du die brauchenn wilt/ ſolt du ſie inn ein ſüß waſſer an
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            dem vorgen den tag legen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5533" xml:space="preserve">Man ſagt/ wann der gyps für den vierdten theil
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            leim darzů gethon werde/ ſoll ein baum in dreyen iaren weiße kernen tragẽ. </s>
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            Es ligt aber auch vil daran/ wohar man die ſaamen/ oder die äſt/ oder die
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            augen ſo man zerſpreiten will/ nemme. </s>
            <s xml:id="echoid-s5535" xml:space="preserve">der kürbſen ſaamen ſeind zů obereſt
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            faſt lang/ zů vnderſt aber nit alſo/ an den ſeytẽ ſeind ſie kürtzer aber dicker/
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            vnnd inn der mitte ſeind ſie rotund. </s>
            <s xml:id="echoid-s5536" xml:space="preserve">Plinius zeiget an er hab eine geſehen ſo
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            neün ſchůh lang geweſen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5538" xml:space="preserve">Die kürbſen vnd die Cucumeren wachſen in die lenge auff zweyerley ge-
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            ſtalt/ eintweders wann man bey zwey fingeren darunder waſſer ſtellet/ o{der}
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            wann man ſie in ein geſchirr einſchleüſſet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5539" xml:space="preserve">darumb ſetzen etlich die wachſen-
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            den Cucumeren in ein rören/ wölches knöpff durchboret/ damit ſie gar lãg
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            werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s5540" xml:space="preserve">ſie ſeind werhaffter wañ ſie an einẽ herten ſtock auffwachſen/ als an
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            einer brombeerſtauden/ oder bircken. </s>
            <s xml:id="echoid-s5541" xml:space="preserve">dañ wañ man diſe ob der erden abhau
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            wet/ vnd das marck auß hület/ demnach inn den miſt ſtoſſet/ ſo bringet der
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            Cucumer ſaamen ſolliches hert gewechs/ wölches auch in dẽ winter bleiben
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            mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s5542" xml:space="preserve">Es rüemen ſich etlich ſie wöllen diſtel an deren harfür bringen/ wann
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            man den ſaamen zů oberſt zerbreche. </s>
            <s xml:id="echoid-s5543" xml:space="preserve">Ich vermeinet etwan es were erdicht/
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            nach dem vnnd ich aber zů Pareyß vnnd inn Schotten geſehen hab/ daß
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            faſt alle diſtel an deren do ſelbſten fürkommend/ hab ich nitt mehr gezweyf
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            flet/ daß ſolliches beſchehen möge. </s>
            <s xml:id="echoid-s5544" xml:space="preserve">doch ſeind ſie vil vngeſchmackter dannn
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            die ſpitzechtigen/ vnnd das billich/ dann der tröckner theil ſo faſt geſaltzen/
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            iſt daruon genommen/ auß wöllichem dann die dörn wachſend. </s>
            <s xml:id="echoid-s5545" xml:space="preserve">Man ſagt
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            auch daß die feüchte/ wölliche die diſtel an ſich genommenn/ vil zů dem ge-
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            ſchmackt dienen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5546" xml:space="preserve">Wir haben auch ein gemeine regel gegeben dz die kirße on
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            ſtein mögẽ wachſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5547" xml:space="preserve">ſolches ghet eigentlich alſo zů/ wañ mã dz zart beümlin
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            bey zweyen ſchůen abhauwet/ dẽnach den gantzen ſtam̃en zertheilt biß auff
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            die wurtzel/ vnd das marck alles herauß neme/ vnnd von ſtunden an mitt
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