Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of contents
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209
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ſachen/ Das ſechßt bůch.
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von der räße vnd ſcherpffe. </
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">doch ligend auch die ſchlangen vn{der} dem ſchlan
<
lb
/>
genkraut verborgen/ die meerzwibeln vnd zwibelen ſeind vnſchedlich/ die
<
lb
/>
ruten geſunder vnd nutzlich. </
s
>
<
s
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echoid-s5122
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">Man ſol einen jeden ſaamen wann der Mon
<
lb
/>
wachſet vnd warme tag ſeind/ ſeyen. </
s
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<
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echoid-s5123
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">Wañ du aber zů der kriechbäum vnd
<
lb
/>
kirßbäum wurtzel/ vyl mehr zů den ſetzlingen räben/ die nießwurtz/ oder
<
lb
/>
lange krumen cucumeren/ oder ſcamonien ſetzet/ werden ihre frücht pur-
<
lb
/>
gierẽ/ wie auch Cato gelernet hatt. </
s
>
<
s
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echoid-s5124
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">alſo beſchicht auch wañ man diſe zů dem
<
lb
/>
köl oder mangolt ſetzet.</
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p
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">Die bäum tödtet man/ wann man ſie in den hundstagen mit einem bo-
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lb
/>
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hd-0209-1
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11
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rer biß auff das marck boret// vnd demnach petroleum mit ſch wäbel hin-
<
lb
/>
ein thůt. </
s
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<
s
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echoid-s5127
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">dañ alle gewächs verderbend vyl ehe wann man ſie in der hitz ver
<
lb
/>
wundet. </
s
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s
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echoid-s5128
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">deßhalben wañ man ihnẽ die runden vmhauwet/ verderben auch
<
lb
/>
andere alle zů der ſelbigen zeit/ dañ es iſt gewüß daß das leben entweders in
<
lb
/>
den runden/ oder im marck ſtecket/ als wir in den heimlichkeiten angezeigt
<
lb
/>
habend. </
s
>
<
s
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echoid-s5129
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">diſe beid ſeind im ſtock/ äſten vnd wurtzlen. </
s
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echoid-s5130
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">Wañ du nun zů diſen
<
lb
/>
zeiten das onnutz kraut außgehauwen/ demnach mitt ſchwebel vnd äſchen
<
lb
/>
beſprengt haſt/ ſo ſterben ſie. </
s
>
<
s
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echoid-s5131
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">Alſo habend wir angezeigt wie die gewechs mö
<
lb
/>
gend erhalten werden/ welches auch auß einem vngezweifelten grund har-
<
lb
/>
kom̃et. </
s
>
<
s
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">Man ſagt auch von einem anderen/ nam̃lich wañ man die ſaamẽ in
<
lb
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krautwürmen blůt naß machet/ oder aber in der großen haußwurtzẽ ſafft.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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">Vnd welches noch mehr man vermeint/ wañ man diſen/ weil er noch grün
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iſt/ in die ſchnecken heüßlin behaltet.</
s
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">Von wein vnd eſſig/ Das xxiiij. Capitel.</
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">DEr wein iſt der aller beſt/ an ihm ſelbs/ oder auß dem gebrauch/
<
lb
/>
oder an der ſeltzamkeit. </
s
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">Zů vnſerer zeit aber iſt der Monobaſi-
<
lb
/>
ter/ welchen man gemeinlich den Maluaſier nennet/ der aller
<
lb
/>
edleſt/ vor zeiten war der Falernum/ wie auch die Merſiter re-
<
lb
/>
ben am hübſcheſten ſeind. </
s
>
<
s
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echoid-s5137
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">aber der Trözeniſch wein machet et-
<
lb
/>
wan vnfruchtbar/ vnd der Achaiſch mißburten/ dañ der ein iſt entweders
<
lb
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bitter/ oder abdäuwiſch/ der an{der} aber gar zůfeücht. </
s
>
<
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">ſolliches mag der wein
<
lb
/>
leichtlich zůwegen bringen/ dieweil er in täglichem gebrauch/ vnd einer ſtar
<
lb
/>
cken natur. </
s
>
<
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">Wañ man aber diſem ſein nateürliche feüchte nimmet/ wirt er
<
lb
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zů eſſig/ darumb ſpeiſet der eſſig gar nicht. </
s
>
<
s
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">er wirt auch ſo vyl ſcherpffer/ ſo
<
lb
/>
vyl vnd der wein ſtercker geweſen. </
s
>
<
s
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">deßhalben wirt der wein durch dz feüwr
<
lb
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zů eſſig/ weil der feißter theil verzeret iſt.</
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p
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">Diſes aber iſt des gegenwertigen bůchs ordnung mit dem bůch von den
<
lb
/>
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="
preserve
">wie ſich diſes
<
lb
/>
lůth mit dem
<
lb
/>
werck der
<
lb
/>
Subtiliteten
<
lb
/>
halte.</
note
>
ſubtiliteten/ alſo das die ding/ ſo doſelbſten mit kurtzem gehãdlet/ hie weit
<
lb
/>
läuffiger/ vnd wie man pfligt zůſagen/ gar in die hend geben werden. </
s
>
<
s
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preserve
">Was
<
lb
/>
aber doſelbſten weitläuffig/ on eroffnung der vrſachẽ/ das wirt hie mit an-
<
lb
/>
zeigung der vrſachen/ auff dz kürtzeſt außgelegt. </
s
>
<
s
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">Dieweil dañ der eſſig kein
<
lb
/>
feißte feüchtigkeit in jm hatt/ löſchet er am mehrſten das feüwr auß. </
s
>
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preserve
">Dann
<
lb
/>
über dieſs dz er die feüchte feißtigkeit nit laßt an ghan/ wie auch dz waſſer/
<
lb
/>
võ wegẽ ſeiner kälte/ verderbt er auch daſſelbig durch ſein ſcherpffe/ darũb
<
lb
/>
ſeind etlich geſatz für den eſſig gemachet/ das feüwr vñ brunſt mit zůlöſchẽ.</
s
>
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p
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p
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="
echoid-s5148
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="
preserve
">Es wirt aber ein jeder wein zů eſſig/ vnd die beid werden auß allen din-
<
lb
/>
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echo
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