Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

Table of contents

< >
< >
page |< < (clvi) of 997 > >|
Von mancherlei wunderbaren
    <echo version="1.0RC">
      <text xml:lang="de" type="free">
        <div type="section" level="1" n="32">
          <p>
            <s xml:space="preserve">
              <pb o="clvi" file="0212" n="212" rhead="Von mancherlei wunderbaren"/>
            deßhalben wañ der faulende theil abgeſündertiſt/ faulet diſes ſo noch übe
              <lb/>
            rig/ nitt mehr. </s>
            <s xml:space="preserve">weil aber der faulend theil durch das feüwr verzeeret wirt/
              <lb/>
            vnnd das überig etwas dicker iſt/ mag es nit gar verzert werden. </s>
            <s xml:space="preserve">Darumb
              <lb/>
            ſeind die ding ſo alſo zůbereitet werden bitter/ wie der bier vnnd auch der
              <lb/>
            Hala. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt aber der Hala wölchen man in Engelland vnd Schottẽ ma-
              <lb/>
            chet/ vyl ſüſſer dann der bier/ alſo das mir noch wol eingedenck wie ich von
              <lb/>
            Schotten reyſet/ daß ich ihn getrunckẽ/ ſo dem weiſſen moſt hettmögẽ ver-
              <lb/>
            glichen werden. </s>
            <s xml:space="preserve">man mocht auch kein vnderſcheid vermercken/ dañ das er
              <lb/>
            zůletſt etwas bitterkeit vnd einen vnlieblichen geſchmack gehabt.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <div type="float" level="2" n="5">
            <note position="right" xlink:label="note-0211-01" xlink:href="note-0211-01a" xml:space="preserve">Bier z@behal
              <lb/>
            ten.</note>
          </div>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Man tröcknet die gerſten wölche ſchon im waſſer gelegen inn heüfflinen
              <lb/>
              <anchor type="note" xlink:label="note-0212-01a" xlink:href="note-0212-01"/>
            auff die xxxvj. </s>
            <s xml:space="preserve">ſtund am ſchatten. </s>
            <s xml:space="preserve">wañ er warm wirt/ vnd anfacht herfür
              <lb/>
            ſproſſen/ zerſpreitet man ihn. </s>
            <s xml:space="preserve">wann er auffgehört hatt/ ſamlet man ihn wi
              <lb/>
            der auff. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo bereitet man ihn eins vmb das ander fünffzehen tag lang/
              <lb/>
            biß er gar außgeſproſſen iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">demnach dörret man ihn ſechs ſtund lang auff
              <lb/>
            den kolen/ wann man ihn auff die hurdten gelegt hatt. </s>
            <s xml:space="preserve">wann er nun wol
              <lb/>
            gedörret/ ſo malet man ihn. </s>
            <s xml:space="preserve">wann man das tranck nit ſtarck machen will/
              <lb/>
            geüßt man vyl waſſer darüber/ wañ du es aber ſtarck begereſt/ geüßt man
              <lb/>
            wenig daran. </s>
            <s xml:space="preserve">Nach zwölff ſtunden ſechet man ihn durch/ vnd ſeüdet ihn
              <lb/>
            wol/ wann er ſtarck ſein ſoll/ aber wann er nitt ſtarck ſoll ſein/ ſeüdet man
              <lb/>
            ihn nit lang. </s>
            <s xml:space="preserve">wann er nun in einem geſcbirr auffgehöret ſiedẽ/ ſchüttet man
              <lb/>
            den in ein ander geſchirr. </s>
            <s xml:space="preserve">domit man ihn auch behalten möge/ thůt man ei-
              <lb/>
            nes anderen Hala ſo alt/ vnd nun faſt verthon iſt/ ſchaum darzů. </s>
            <s xml:space="preserve">er hatt ei
              <lb/>
            nen rauhen vnd ſauren geſchmack/ mit etwas ſüße vermiſchet/ ſo kület/ iſt
              <lb/>
            auch denen ſo ſeinen gewohnet ein angenem tranck. </s>
            <s xml:space="preserve">Welche aber etwas bit-
              <lb/>
            terer/ ſeind nit alſo vngeſund/ dann ſie ſeind entweders zů vyl geſotten/ o{der}
              <lb/>
            durch die feülung vnd alte gerſten alſo worden.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <div type="float" level="2" n="6">
            <note position="left" xlink:label="note-0212-01" xlink:href="note-0212-01a" xml:space="preserve">Hala ein
              <lb/>
            tranck.</note>
          </div>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Es ſeind ettliche ſo eben auß dem ſelbigen mäl zů dem anderen mal ein
              <lb/>
            Hala machen/ wölche vngeſchmackter/ kelter/ ſchwerer/ vnnd zů der feü-
              <lb/>
            lung geneigter iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dann ſie kommet von der erſten/ vnnd mag lange jar be-
              <lb/>
            leiben. </s>
            <s xml:space="preserve">Man ſoll ſie drey oder vier ſtund ſieden/ vnd wirt darbey erkeñet/
              <lb/>
            wann ſie nitt mehr ſo kleberechtig iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dann es iſt hie das widerſpyl/ dann
              <lb/>
            dem honig vnd zucker begegnet/ welche ab der kochund zäher werden. </s>
            <s xml:space="preserve">vnd
              <lb/>
            auff das aller mehrſt můß man ihn ſechs ſtund ſieden laſſen. </s>
            <s xml:space="preserve">wann man jn
              <lb/>
            aber gar wenig ſieden will/ mag man es inn einer ſtund außrichten.</s>
            <s xml:space="preserve"/>
          </p>
          <p>
            <s xml:space="preserve">Er durchtringet vnd machet ſubteil/ weil er eſſelet/ vnd zeücht zůſam̃en
              <lb/>
            weil er rauch iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">weil er auch ein ſüſſe art hatt/ ſpeyſet er/ wiewol wenig. </s>
            <s xml:space="preserve">er
              <lb/>
            hatt von dem bier den vnderſcheid/ das kein hopffen darbey ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">er ſeü-
              <lb/>
            det zwen tag von ihm ſelbs/ auff das lengſt drey tag. </s>
            <s xml:space="preserve">demnach hatt er nit
              <lb/>
            mehr des moſts geſtalt. </s>
            <s xml:space="preserve">doch iſt wunderbar/ daß er an der farb/ ſubſtãtz/
              <lb/>
            krefften/ geruch vnd geſchmack/ dem weiſſen wein alſo gleich iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Ein theil
              <lb/>
            mag lang beſthen/ vnd diſes von wegen der kochung/ bereitung/ vnd wañ
              <lb/>
            man etliche beſondere gewürtz darein thůt/ auch zůgewiſſer zeit des jars ge
              <lb/>
            machet wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">es vermag auch hie vyl des waſſers natur/ welches mã durch
              <lb/>
            ſechtet/ oder welches mit dem durchſechtẽ vermiſchet wirt/ das beleibt len-
              <lb/>
            ger. </s>
            <s xml:space="preserve">Ich finden auch das die Pictier im brauch gehabt ein lieblich vnd ge-
              <lb/>
            ſund tranck auß der cytiſen oder geißklee blůmen zůmachen/ welches mitt
              <lb/>
            ſampt dem volck zůgrund gangen. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ deſſen zůbereitung war zimlich bey
              <lb/>
            jnen/ villeicht von wegen des zolls/ dann es iſt vngläublich/ wie groß der
              <lb/>
            </s>
          </p>
        </div>
      </text>
    </echo>