Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of contents
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Von mancherlei wunderbaren
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">Man findet aber die Mytulẽ auch bey vns in den ſüßen waſſeren/ dann
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es ſeind lange Conchen/ welcher ſchalen oder muſchelen die maaler brau-
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lb
/>
chend/ ihre farben durch einander an zůmachen. </
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s
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preserve
">Doch ſeind die Mytu-
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lb
/>
len vnd pholaden vollkommen geordnet/ die muſculen vnnd Pinnen aber
<
lb
/>
ſeind an einem ſubteylen reinen band angehefftet.</
s
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">Die Muſculen oder muſchelen fiſch/ werden vmb die felßen vnd höltzer
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mit haren/ als ob es wullen were/ angebunden. </
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">In mitten des fleiſch hatt
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es etwas ſo einer zungen geleich iſt/ darzů eine zechen vnd weichẽ ſchleim/
<
lb
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mit ſampt einem löchlin/ durch welches es das waſſer an ſich zeücht.</
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">Die Pinnen habend nitt der Conchen geſtalt/ ſonder ſeind
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an einem orth breit/ vnnd ſpitzen ſich hinab/ inn der form wie
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lb
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du bey ſeytz verzeichnet ſiheſt. </
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">mit dem ſpitz hefften ſie ſich zů
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nidereſt inn das meer/ auß welchem ſie auch gewachſen ſeind.
<
lb
/>
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">ſie werden auch an den boden mitt einem reinen faden gebun-
<
lb
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den/ daß man ihn billich zů der ſeyden nemmen möcht/ mitt welcher man
<
lb
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die kleyder machet. </
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">Sie werden faſt inn der mitte angehefftet/ vnnd mitt
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einer zwifachenn Conchen vnnd muſchelenbedecket/ auch an dem oberen
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theil ſo etwas breiter/ erneeret.</
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">Diſes theyl ſo inn ihnen das ey genennet (als geſagt iſt) iſt der aderech-
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ten feyßte geleich/ ſo in den ſchalen wachſet/ vnnd wirt zů dem reinen fa-
<
lb
/>
den gefügt. </
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">ſie iſt als lang wie das gefider/ nammlich etwan eines ellen-
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bogen lang/ vnnd hatt außwendig ein rauche muſchelen/ inwendig ſeind
<
lb
/>
ſie ſilberfarb/ vnnd den Conchen oder muſchelen geleich/ inn welchen die
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lb
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berlin wachſen/ wann ſie in dem ſand fürkommen. </
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">wann ſie aber im kaat
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gefunden/ ſeind ſie gel. </
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">bey dem reinen fadem thůt man ſie auff/ vnd bin-
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det ſie wider zů/ alſo bleiben ſie auffrecht ſthan.</
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">An dem oberen theyl thůnd ſie ſich weitter voneinanderen/ dann zů
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nidereſt. </
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">Sie wachſend auß dem ſand oder kaat/ vnnd erneren ſich mitt
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dem wůſt. </
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">Vnder diſen iſt ein arth/ ſo mitt hokälen vnderſcheiden/
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vnd zů ring herumb voll zän/ gleichwie die ſträl geordnet/ welches mann
<
lb
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Pernen nennet.</
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">Alle die ein einfache ſchalen oder muſchelen haben/ ſie ſeye dick oder
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dünn/ die habend ein aderechte vnnd herte ſubſtanntz/ vnnd fügen die
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ſchalen vnd das fleiſch inn den ſchalen zůſammen. </
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">alſo geth die natur von
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dem einen auſſerſten theil biß zů dem anderen in der mitte.</
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">Alſo geth es mit den Oſtreen vnnd Conchen zů/ ſie ſeyen groß/ die man
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von ihnen ſelbs Conchen nennet/ oder klein ſo man Thelinen heißt. </
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">diſe
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ſeind rund/ mit einer glatten vnnd weiſſen ſchalen/ die zůring herumb zin-
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lb
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cken wie die ſträl haben. </
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">Die Venediger nennen ſolliche Caparozolas.</
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">Nun volgen die Oſtreen/ welches nach meinẽ verſtand die aller edleſte
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">Oſtreẽ oder
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berlin ſchne
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cken.</
note
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arth iſt/ weil ſie zů erſt ein ſüß wolgeſchmackt fleiſch haben/ vnd zůring her
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lb
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umb ein ſchön purpurfarb haar/ man haltet auch diſe ſo inn Britannien
<
lb
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oder Engelland ſeind/ für die beſten.</
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">Ettlich vermeinend man mög diſe ſetzen/ wann man ihr milch inn das
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meer ſchüttet.</
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">Es iſt gewüß (wie ich zům offteren mal geſagt hab) dz ein yedes ding vyl
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/>
ringer vnnd beſſer mag fürkommen/ wann der ſelbigen arth hauffen bey-
<
lb
/>
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echo
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