Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of contents
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91 - 120
121 - 136
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(ccccxlij)
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1.0RC
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de
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58
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ccccxlij
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0498
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498
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Von mancherlei wunderbaren
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auff einẽ ſtein oder holtz beyeinanderen bleibt. </
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echoid-s14265
"
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preserve
">wañ man diſe ſtarcke artzney
<
lb
/>
mit ſüßholtz ſeüdet/ gibt es mer ſafft/ dieweil vyl ſafft in dem ſüßholtz ſelbs
<
lb
/>
iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14266
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">doch on zweifel vyl milter/ dann es ligt nit vyl daran/ ob deſſen vyl ſeie.</
s
>
<
s
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echoid-s14267
"
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"/>
</
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p
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s
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echoid-s14268
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preserve
">Der anderen allen krafft entpfach ich von ſtũd an alſo in brentem wein/
<
lb
/>
<
note
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left
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note-0498-01
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note-0498-01a
"
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="
preserve
">wie man al-
<
lb
/>
ler dingen
<
lb
/>
krafft entpfa
<
lb
/>
he.</
note
>
vorab wañ es wolriechẽde ding ſeind. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14269
"
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preserve
">Ich leg die gůte vñ trockne artzney in
<
lb
/>
drey oder vier vntz gůten breñten weins/ der in einer gleßnen gutteren iſt/
<
lb
/>
mit einem engen bundtloch/ ich ſchneid ſie klein/ vnnd laß alſo darinnen
<
lb
/>
beyßen/ demnach beſchleüß ich die gutteren wol mit einer blateren/ vnnd
<
lb
/>
gůten weyßen wachs/ vnnd ſtell ſie in ein klein tröglin voll warmer eſchen/
<
lb
/>
in welcher doch kein feüwr iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14270
"
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="
preserve
">demnach ſtell ich das tröglin an ein warm
<
lb
/>
orth/ vnnd am nachgenden tag zů der ſelbigen ſtund/ zeüch ich die krefft
<
lb
/>
harauß. </
s
>
<
s
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echoid-s14271
"
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="
preserve
">diſes mag auch beſchehen/ wañ man das geſchirr in miſt vergrabt/
<
lb
/>
oder in ein warm waſſer hencket/ oder was der geleichen krafft hatt/ welcht
<
lb
/>
vorhin in bücheren von den Subtiliteten angezeigt ſeind. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14272
"
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="
preserve
">Diſe krafft hatt
<
lb
/>
auch die artzney/ welche Elyſir geneñet wirt. </
s
>
<
s
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echoid-s14273
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">doch wirt daßelbig vollendet/
<
lb
/>
wann die feülung vollbracht. </
s
>
<
s
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echoid-s14274
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">diſes aber/ wann es noch gantz iſt.</
s
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echoid-s14275
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</
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p
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echoid-s14276
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">Es iſt aber die feülung gar nit gůt/ in denen dingen ſo balb verderben.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s14277
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">darumb ſollen wir weder kreüter/ frücht/ noch anders inn warme beyung
<
lb
/>
vergraben/ wañ wir deren gantze krefft wöllen außziehen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14278
"
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preserve
">Welche nun ra-
<
lb
/>
then/ daß man das außgezogen waſſer inn die trůſen/ oder ſonſt etwan ein
<
lb
/>
kraut/ ſo geleicher art iſt/ vermiſchen oder vergraben ſolle/ die felen auff
<
lb
/>
zwen weg. </
s
>
<
s
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echoid-s14279
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">dann ſie verderbend die artzney/ vnd ſcherpffen diſe zů vyl durch
<
lb
/>
des feüwrs würckung.</
s
>
<
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echoid-s14280
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p
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echoid-s14281
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">Deßhalben ſoll man allein die wideräferung zůhanden nemmen/ wann
<
lb
/>
die ding ſollend ſubteyl/ warm vnd trocken werden. </
s
>
<
s
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echoid-s14282
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preserve
">Die feülung aber/ wañ
<
lb
/>
die ding ſo man zůſammen thůt/ nit recht mögen faul/ ſonder mehr vermi-
<
lb
/>
ſchet werden/ als die gewürtz vnd gummen. </
s
>
<
s
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echoid-s14283
"
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="
preserve
">Wann aber die ſubſtantz zwi
<
lb
/>
fach oder dreyfach iſt/ vnder wölchen wir eine verderben wöllẽ/ vnd die an
<
lb
/>
dere behalten/ vnd man diſe nit mag von einanderen ſünderen/ vñ aber es
<
lb
/>
feüchte/ dann wir begeren züzerſtörẽ/ ſollen wir die artzney vmb ſo vyl ver
<
lb
/>
graben/ biß das theil verdirbt. </
s
>
<
s
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echoid-s14284
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">Es wirt aber auch alſo kein lautere artzney
<
lb
/>
ſein/ mir thüend dañ das verdorben theil hinweg. </
s
>
<
s
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echoid-s14285
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preserve
">dann man můß von einer
<
lb
/>
yeder gefauleten artzney/ alles das ſo ſcharpff/ der menſchlichen natur zů
<
lb
/>
wider/ feißt/ vnnd etwas anderſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14286
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preserve
">dann diſes ſo gefaulet/ diſtillieren vnd
<
lb
/>
abſünderẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s14287
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">doch machet diſe enderung der ſubſtantz/ daß etwan das waſſer
<
lb
/>
ein anderen geruch vnnd geſchmack bekommet/ dann diſes ſo gediſtilliert
<
lb
/>
wirt. </
s
>
<
s
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echoid-s14288
"
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preserve
">Der wermůt iſt gar bitter/ vnnd iſt doch das waſſer ſo darauß gezogẽ
<
lb
/>
etwas ſüß/ vnnd hatt deß wermůth geruch nit. </
s
>
<
s
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echoid-s14289
"
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preserve
">dann die dickere ſubſtantz
<
lb
/>
ſo bey der bitterkeit iſt/ ſteigt von der ſchwere nit hinauff/ was aber in dem
<
lb
/>
marck o{der} ſonſt iſt/ dz iſt feüchter/ ſüßer vñ leichter/ darũb ſteigt es hinauff.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s14290
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preserve
">dañ die rund iſt bitter/ dz aber vn{der} der rindẽ im ſtengel oder äſtlinen/ dz iſt
<
lb
/>
ſüß. </
s
>
<
s
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echoid-s14291
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">doch nit von des willẽ/ ſon{der} weil es feüchter vnd ſubtyler iſt. </
s
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<
s
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echoid-s14292
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">Dañ wañ
<
lb
/>
ein theil des kraut hinauff füre/ darzů allein nach dẽ orth vnderſcheiden/
<
lb
/>
wurde es ettlicher geſtalt dz waſſer faſt bitter machẽ. </
s
>
<
s
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echoid-s14293
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preserve
">Es iſt aber an keinem
<
lb
/>
orth bitter/ vnd wirt diſe bitterkeit nit gar võ der ſtatt abgeſündert/ darũb
<
lb
/>
můß diſes von der ſubſtantz enderung wegẽ zůghen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14294
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">Alſo werdẽ vnd müßen
<
lb
/>
die reinen von den reinen vnnd beſten harkommen.</
s
>
<
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echoid-s14295
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"/>
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p
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<
p
>
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echoid-s14296
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">Deßhalbẽ mögẽ wir faſt gůtẽ brentẽ wein durch ein diſtillierung machẽ.
<
lb
/>
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echoid-s14297
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echo
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