Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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">
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ccccliij
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0509
"
n
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509
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ſachen/ Das zehendt bůch.
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auch iſt ſchwartz/ dieweil es ein matery der ſchwartzen ſchreib dinten iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14653
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preserve
">es
<
lb
/>
iſt aber ein yedes ſchwartz ding/ vorab was von Metall iſt/ verbrent. </
s
>
<
s
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echoid-s14654
"
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="
preserve
">wz ver
<
lb
/>
brẽt iſt ſcharpff. </
s
>
<
s
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echoid-s14655
"
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">dañ wie Galenus ſagt/ iſt der ſcharff vnd reß geſchmack am
<
lb
/>
aller hitzigeſten. </
s
>
<
s
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echoid-s14656
"
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preserve
">es mag aber nitt ſo gar ſcharpff ſein/ es ſeye dañ der ſubtey
<
lb
/>
ler theil von der erden mitt dem öl vermiſchet. </
s
>
<
s
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echoid-s14657
"
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preserve
">vnd iſt diſes darum̃ am me-
<
lb
/>
hrſten verbrennet/ weil ſie ſubteyl iſt. </
s
>
<
s
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echoid-s14658
"
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preserve
">es beſchicht aber durch dẽ brentẽ wein
<
lb
/>
das diſes nitt hinauff ſteige/ auch nit mehr durch dẽ brand gederret werde/
<
lb
/>
daß hinauff faret. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14659
"
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">deßhalben hilffet der brent wein in zwen weg/ daß das öl
<
lb
/>
nitt alſo ſtarck ſeye. </
s
>
<
s
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echoid-s14660
"
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preserve
">Weil dañ diſem alſo/ můß mã das öl nit alles ſo wol da-
<
lb
/>
rauß ziehen/ ſonder als bald man anfahet des verbrentzeleten entpfinden/
<
lb
/>
ſtill ſtellen. </
s
>
<
s
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echoid-s14661
"
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">dann alſo wirt alles/ ſo dar von geſagt/ war ſein vnnd ſonſt nit.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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echoid-s14662
"
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="
preserve
">Dann wann man die die diſtillierung bey zeytten ſtellet/ faret allein diſes
<
lb
/>
hinauff ſo am feißten iſt/ vnnd nitt vyl erden bey im vermiſchet hatt/ vnd
<
lb
/>
deßhalben auch minder verbrennet. </
s
>
<
s
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echoid-s14663
"
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">Doch iſt diſes für ſich ſelbs ietz bekant. </
s
>
<
s
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echoid-s14664
"
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preserve
">
<
lb
/>
Nun wöllen wir diſes eroffnen/ warumb die wermung in dem blinden ge-
<
lb
/>
ſchirr/ oder in zweyen geſchirren durch Mariẽ bad/ oder ſand oder äſchen/
<
lb
/>
oder ander der geleichen werme/ ein liebligkeytt bringe/ ſo es doch mehr
<
lb
/>
<
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="
hd-0509-1
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den ſcharpffenn geſchmack mehren ſolte. </
s
>
<
s
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echoid-s14665
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">dann der ſcharpff geſchmack kom-
<
lb
/>
met von der werme. </
s
>
<
s
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echoid-s14666
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">Alſo iſt zů erſten bekant/ daß alles in vergleichung ge-
<
lb
/>
redt wirt/ alſo daß diſe werme billich möchte ein kelte genennet werden.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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">dañ wir habend angezeigt/ daß man des ſommers werme/ auch diſe ſo von
<
lb
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einem kleinen feüwr kom̃et/ ſolle ein kelte neñen. </
s
>
<
s
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">es hat auch deſſen krafft/
<
lb
/>
weil alle metall vnnd ettliche metalliſche ding/ ſo von einer groſſen werme
<
lb
/>
weich worden/ daran wider zůſam̃en gefroren. </
s
>
<
s
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echoid-s14669
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="
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">Dieweil dañ diſe werme ein
<
lb
/>
platz vñ krafft der kelte durch ein vergleichung hatt/ zerſtöret ſie die eigen-
<
lb
/>
ſchafft ſo diſes durch ein treffenliche hitz bekom̃en/ vñ hiemit auch den ſchar
<
lb
/>
pffen geſchmack/ ſo es daruon bekommen.</
s
>
<
s
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<
p
>
<
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">Diſes iſt die gemein vrſach/ aber nach nit die beſondere. </
s
>
<
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echoid-s14672
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">darũb wöllẽ wir
<
lb
/>
ſolche auch eroffnen/ damit man der ſach ein verſtand bekom̃e. </
s
>
<
s
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echoid-s14673
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">dann es iſt
<
lb
/>
ein handel/ an wölchem nit wenig gelegen/ dieweil wir etwan ſonſt angezei-
<
lb
/>
get/ der lufft werde alſo bereittet/ daß er die fünfft eſſentz oder ein waſſer {der}
<
lb
/>
vntödtlichkeit möge genennet werden. </
s
>
<
s
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echoid-s14674
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">Diſes iſt aber der menſchen neetar
<
lb
/>
vnnd götter tranck/ wiewol etliche vermeinend man mache es auß dem be-
<
lb
/>
kanndten kraut Daneta/ als wir vorhin habend angezeigt. </
s
>
<
s
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echoid-s14675
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">wie dañ diſe ge-
<
lb
/>
ringe werme alle ſcharpffe ding auff löſet/ vnnd von einanderen treibt/ al-
<
lb
/>
ſo verzeert ſie auch den weſſerigen theil. </
s
>
<
s
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echoid-s14676
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">Dañ diſes iſt eroffnet/ daß die feiß-
<
lb
/>
te feüchtigkeit/ wann ſie bey dem weſſerigen iſt/ nitt von einanderen kom-
<
lb
/>
met/ biß die weſſerigkeit gar verzeert iſt. </
s
>
<
s
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">Was aber feißt/ wirt alles von der
<
lb
/>
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zimlichen werme wol gekochet. </
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">vnnd darumb iſt beſſer man brauche ein lau
<
lb
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we werme/ vnd am aller mehrſten bey dem end. </
s
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echoid-s14679
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">Darũb wann man ſolches
<
lb
/>
auch in der oliuen trůſen thet/ wurden ſie vyl baß/ dañ an der Sonnen ge-
<
lb
/>
leütteret/ dieweil ſie faſt vngeleich beſchicht. </
s
>
<
s
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echoid-s14680
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">Alſo bringt diſe inſolatiõ/ wer
<
lb
/>
mung/ vnd temperatur drey nutzbarkeit. </
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echoid-s14681
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">die weſſerige feüchte wirt reſolui-
<
lb
/>
ert/ auch ein theil deß verbroñens/ vnd wirt die feißte wol gekochet/ darũb
<
lb
/>
wirt die ſubſtantz gar ſubteyl. </
s
>
<
s
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">Dañ die kochung machet alles dicker. </
s
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echoid-s14683
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">die theil
<
lb
/>
aber auß wölchẽ/ es vermiſchet/ ſeind ſubteyler. </
s
>
<
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echoid-s14684
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">dañ dz gold iſt wol kochet/
<
lb
/>
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hd-0509-1
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hd-0509-1a
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vnd darũb faſt dick. </
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echoid-s14685
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">doch iſt dz ſelbig auß ſubteylẽ theilen züſamẽ geordnet.</
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echoid-s14686
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"/>
</
p
>
<
note
position
="
right
"
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="
preserve
">was in diſtil-
<
lb
/>
lierüg zůve@
<
lb
/>
weiden.</
note
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14687
"
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="
preserve
">Man ſoll aber in gemein in allen diſtillierungen acht haben/ an </
s
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p
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echo
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