Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of contents
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91 - 120
121 - 136
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(dxliij)
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dxliij
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599
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ſachen/ Das dreizehend bůch.
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gen ein klein von der brüen hinweg nimmeſt/ vnd zů mehrmalen thůſt/ ma
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lb
/>
chet das fleyſch bald zů ſieden. </
s
>
<
s
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echoid-s17360
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">der neßel ſaamen/ feygen ſchößlin/ vnd Mel
<
lb
/>
lonen ſtücklin habend ein artzney krafft hinder ihnen. </
s
>
<
s
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echoid-s17361
"
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preserve
">das kalt waſſer ma-
<
lb
/>
chet es darumb deſter ehe zů ſieden/ daß es die werme in das fleiſch treibet/
<
lb
/>
alſo daß die ſubſtantz von einander auffgelößet wirt. </
s
>
<
s
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echoid-s17362
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preserve
">Etlich ding gehörend
<
lb
/>
eigentlich zů dem anderen/ als der wein zů den keſtenen/ dann ſie ſieden gar
<
lb
/>
bald darinnen/ vnd ſeind etlichen vyl angenemmer/ vorab wann der wein
<
lb
/>
ſüß were.</
s
>
<
s
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"/>
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p
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<
p
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">Was du aber bald wilt kalt werden/ das ſetze an die Sonnenn oder kalte
<
lb
/>
<
note
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right
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preserve
">wie dz warm
<
lb
/>
bald erkalte.</
note
>
ſtatt. </
s
>
<
s
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echoid-s17365
"
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preserve
">die Sonn zeücht die werme harauß/ vnnd löſchet der vmbghend kalt
<
lb
/>
lufft die hitz auß. </
s
>
<
s
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echoid-s17366
"
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">alſo beſchicht von widerwertigen dingenn eines/ wie auch
<
lb
/>
etwan von einem/ widerwertigen ding harfür kommen. </
s
>
<
s
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echoid-s17367
"
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preserve
">Wann aber die wi
<
lb
/>
derwertigen qualiteten vnnd eigenſchafften vorhanden/ ſo verderbend ſie
<
lb
/>
die qualiteten/ ſo ihnen zů gegen ſeind/ alſo thůt die trückne der feüchte vñ
<
lb
/>
dem waſſer. </
s
>
<
s
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echoid-s17368
"
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">dann man ſagt daß inn den hundstagen der regen am anfang
<
lb
/>
bitter ſeye. </
s
>
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s
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echoid-s17369
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">Die bleyene geſchirr werdend durch das feüwr nitt geſchediget
<
lb
/>
wann ſie voll waſſer ſeind. </
s
>
<
s
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echoid-s17370
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">aber mitt den ſteinenen ghet es anderſt zů. </
s
>
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echoid-s17371
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preserve
">Inn
<
lb
/>
dem diſtillieren vnnd überigen gleſenen geſchirren beſchicht das widerſpil/
<
lb
/>
wann man die zů dem feüwr ſetzet. </
s
>
<
s
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echoid-s17372
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">dann wann man weyſſe ſtein darein le-
<
lb
/>
get/ ſo brechend ſie nit/ dañ die werme mag nit alſo ſtarck werden. </
s
>
<
s
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echoid-s17373
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">Alſo radt
<
lb
/>
ich auch daß man ſchwerter auff die eymer vnnd geſchirr lege/ die man zů
<
lb
/>
dem feüwr thůt/ damit ſie nit brechen.</
s
>
<
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p
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">Es lernet auch Vitruuius wind geſchirr machen/ wie du das hie beſeytz
<
lb
/>
<
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ſthen ſichſt/ ſie ſeind faſt wie eines menſchenn haupt allenthalben
<
lb
/>
beſchloſſen/ dann daß es ein kennel hat/ durch wölches ſie/ weyl ſie
<
lb
/>
waſſer halten/ den wind außlaſſen/ wann man ſie zů dẽ feüwr ſtel-
<
lb
/>
let/ vnd alſo das feüwr anblaßen. </
s
>
<
s
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echoid-s17376
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">dann wann ſie warm werdend/
<
lb
/>
wirt auß dem waſſer lufft/ vnnd wirt von dem lufft dasfeüwr an-
<
lb
/>
gezündet/ alſo beleibt durch ein vmbgang die werme vnnd geiſter. </
s
>
<
s
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echoid-s17377
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">wañ mã
<
lb
/>
ein kenel oder rören dargegen über machet/ wirt er waſſer an ſich ziechẽ wañ
<
lb
/>
er hineingelaſſen/ nit allein von wegen der natürlichẽ abfart deß waſſers/
<
lb
/>
ſonder auch vmb der werme willen. </
s
>
<
s
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">dann die werme zeücht/ als an einem an
<
lb
/>
deren orth geſagt worden. </
s
>
<
s
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"
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">Alſo machet man auch die geſchirr/ wölche ein eng
<
lb
/>
loch haben/ voll. </
s
>
<
s
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echoid-s17380
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">dann wann du waſſer hinein thůſt/ vnnd der lufft nit hin
<
lb
/>
auß mag/ ſo faret das waſſer auch nit hinein. </
s
>
<
s
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echoid-s17381
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">darumb thůt man kauder dar
<
lb
/>
ein vnd zündet ihn an/ oder wann ſie von dem feüwr erwermet worden/ fül
<
lb
/>
let man ſie/ vnnd keeret etwan das ober an dem geſchirr vnderſich. </
s
>
<
s
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echoid-s17382
"
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="
preserve
">Die gle-
<
lb
/>
ſene eyer aber ſo allein ein klein loch haben/ laſſet man den athen an ſich zie
<
lb
/>
chen/ vnnd ſtoſſet ſie geleich vnder das waſſer/ vnnd thůt diſes zů dem off-
<
lb
/>
teren mal/ alſo daß ſie allgemach erfüllet werdend. </
s
>
<
s
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="
echoid-s17383
"
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preserve
">ſonſt mag man diſe nitt
<
lb
/>
füllen. </
s
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<
s
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echoid-s17384
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">dann der lufft iſt alſo darwider/ wann man ein papeyr zů vnderſt in
<
lb
/>
dem geſchirr/ wölliches auch ein breit mundtloch hette/ auffſpannet/ vnnd
<
lb
/>
man das geſchirr oder krůg alſo vmbkeeret/ vnnd alſo lang geſtrackt vnder
<
lb
/>
dem waſſer lieſſe beleiben/ wurde das papeyr nit naß werden/ dañ der lufft
<
lb
/>
laſſet das waſſer nit hinauff fahren.</
s
>
<
s
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echoid-s17385
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"/>
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p
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<
p
>
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s
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="
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">Dieweil wir aber ein mal von den krügen meldung gethon/ will ich auch
<
lb
/>
Ioachimi Fortij erfarnuß harzů ſetzen. </
s
>
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preserve
">ich můß aber alles eigentlich anzei-
<
lb
/>
gen. </
s
>
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echoid-s17388
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">man leget auff zwen gleſen krüg/ wölche voll waſſer ſeind/ ein holtz ſo </
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p
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div
>
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echo
>