Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of contents
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(dccccvii)
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dccccvii
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963
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Subteilen ſachen.
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als rüben/ nuß/ vnd limonen. </
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">Man weſſeret ſie lang/ vnnd ſchütt für vnd
<
lb
/>
für friſches darüber. </
s
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<
s
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echoid-s28682
"
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">Man ſeüdet ſie biß daß ſie weich werdend/ dörret ſie
<
lb
/>
darnoch an dem ſchatten/ vnd wann ſie mitt honig oder zucker ob dẽ feüwr
<
lb
/>
verſchaumet ſeind/ machet man ſie ein.</
s
>
<
s
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">Honig vnnd zucker reiniget man mit dem weiſſen von dem ey/ weil man
<
lb
/>
ſie ſeüdet vnnd kochet. </
s
>
<
s
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">Vnnd wann die tropffen bleiben vnd zůſam̃en lauf-
<
lb
/>
fen/ ſo ſeind ſie genůg geſotten.</
s
>
<
s
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</
p
>
<
p
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<
s
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preserve
">Die trauben werdend in eſſig erhalten/ wann man honig darzů thůt/ ſo
<
lb
/>
<
note
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="
right
"
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note-0963-01
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">Frücht zů er-
<
lb
/>
halten.</
note
>
ſchadet es jnen nichts. </
s
>
<
s
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">Ich hab ſie alſo noch grün geſehen. </
s
>
<
s
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">In kalten landen
<
lb
/>
werden die treübel von jnen ſelbs erhaltẽ/ wañ ſie gereiniget vnd auffgehen
<
lb
/>
cket werden gegen mitnacht. </
s
>
<
s
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echoid-s28690
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preserve
">Die nuß erhaltẽ ſich gar wol im honig/ ſie wer-
<
lb
/>
den ſüß/ vnd dienet dz ſelbig honig gar wol dem rauchen rachen vnd kälen.</
s
>
<
s
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<
p
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">Das fleiſch wirt in dẽ ſom̃er auff diſe weyß erhalten. </
s
>
<
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">Seüd oder ſchwell es
<
lb
/>
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">Fleiſch zů er-
<
lb
/>
halten.</
note
>
ein wenig/ truck dz waſſer daruon auß/ vnd laß es an einem ſchattechtẽ vñ
<
lb
/>
lüfftigen orth dürr vnd trocken werden. </
s
>
<
s
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echoid-s28694
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">darnoch beſprütz es mit weiſſem eſ-
<
lb
/>
ſig vnd ſalß/ thůn es in ein hafen an ein kalt orth/ vnd keer es all tag vmb.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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">das mag ſich alſo zehen tag erhalten. </
s
>
<
s
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">Du magſt es auch anderſt kochen oder
<
lb
/>
ſchwellen vnd trucknen/ darnoch ſtoß es mit ſaltz vnd geſtoſſenem weckhol-
<
lb
/>
der/ thůn es in ein hafen mit eſſig/ laß an einem kalten orth ſthen/ keere es
<
lb
/>
alltag vmb/ ſo wirt es wunderbarlich wolgeſchmackt.</
s
>
<
s
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<
p
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<
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">Die lorberbletter erhalten nitt allein die fiſch/ ſonder bringen dz verdor-
<
lb
/>
ben waſſer wider zů recht/ machen es gar vnſchedlich/ vnd wolgeſchmackt/
<
lb
/>
ſie ſeind auch für dz gifft gar gůt vnd nutzlich. </
s
>
<
s
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">Den warmen wein oder waſ-
<
lb
/>
ſer ſo in einem geſchirr iſt/ ſetz oder tunck in ein ander waſſer in/ wölchem ein
<
lb
/>
pfund ſalpeter diſſoluiert vnd zerlaſſen ſeye/ beweg es aber für vnd für/ ſo
<
lb
/>
wirt es gar bald kalt.</
s
>
<
s
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<
p
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<
s
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">Wiewol aber dz ein ſubteiler weg iſt das waſſer vnd den wein im waſſer zů
<
lb
/>
crkelten/ thůt man es vyl beſſer mit eyß vnd ſchnee/ diſe kan man behalten
<
lb
/>
biß zů end deß ſom̃ers in großen ſtucken/ die mit langweren{der} kelte zůſamen
<
lb
/>
gewachſen ſeind/ diſe findet man/ wie Münſterus ſagt/ bey den gipfflẽ vñ
<
lb
/>
höchenen der bergen in Wallis/ welche vyl tauſent jar alſo gewert habend.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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">Dann dz land iſt alſo kalt/ dz kein ſom̃er ſo heiß/ der ſolche eyß ſchmeltzẽ mö
<
lb
/>
<
note
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note-0963-03
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">walli@ land.</
note
>
ge. </
s
>
<
s
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">jedoch wirt es vnderweilẽ vom feüwr vnd {der} Sonnẽ hitz gſchmeltzet/ aber
<
lb
/>
gar langſam. </
s
>
<
s
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echoid-s28704
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">Deß ſelbẽ eyß ein ſtuck wie ein ey/ erkelt ein gantz groß geſchirr
<
lb
/>
mit waſſer/ vñ dz gſchwind geleich wie den wein. </
s
>
<
s
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echoid-s28705
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">Diſer ſagt er habe ein ſolch
<
lb
/>
ſcheützlich eyß geſehen/ an größe vnd ſpelten ſo erſchrockenlich/ daß es auch
<
lb
/>
die waſſer vnd bronnen bewegt/ vnd wann es bricht/ gibt es ein ſolchen gro
<
lb
/>
ßen thon vnd krach/ dz man vermeinet der himmel falle harnider.</
s
>
<
s
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p
>
<
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">Wañ die pferd vnd mauleſel mit kürpſen bletter ſafft beſtri-
<
lb
/>
<
handwritten
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hd-0963-1
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51
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chen/ ſeind ſie ſicher vor den weſpen vnd mucken/
<
lb
/>
auch mitten inn dem ſommer. </
s
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<
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preserve
">alſo daß
<
lb
/>
ich mich offt darab verwun-
<
lb
/>
deret hab.</
s
>
<
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