Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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Table of contents
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91 - 120
121 - 136
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(dccccv)
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de
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">
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pb
o
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dccccv
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0961
"
n
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961
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rhead
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Subteilen ſachen.
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hirn zů ſammen gezogen/ darnoch alle feüchtigkeit wölliche inn dem hirn/
<
lb
/>
vnnd inn dem gantzen blüet iſt/ wirt von der werme durch die augen auß-
<
lb
/>
getrungen.</
s
>
<
s
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echoid-s28610
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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">Wölliche menſchen wol ſchmeckend die ſeind geſcheider vnnd geſchickter
<
lb
/>
<
note
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right
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"
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note-0961-01a
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">Menſchen ge-
<
lb
/>
ruch.</
note
>
weder andere. </
s
>
<
s
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echoid-s28612
"
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">dann es iſt ein anzeigung eines hitzigen vnnd trocknen hir-
<
lb
/>
nes/ wölliches von wegen der werme geſchwind ein zů bilden/ vnnd von we
<
lb
/>
gen der tröckne/ behaltet es alle ding wol.</
s
>
<
s
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echoid-s28613
"
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="
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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echoid-s28614
"
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preserve
">Vnder allen thieren entpfacht keines kein größeren wolluſt auß dem ge-
<
lb
/>
ruch dann der menſch/ ob geleich die bünd die blůmen ſchmecken/ ſo beluſti
<
lb
/>
get es ſie doch nit ſo hefftig.</
s
>
<
s
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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">Wann man ſenff zů demm můß oder fleiſch wirffet/ machet es diſes ge-
<
lb
/>
<
handwritten
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50
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ſchwind zů ſtucken ſieden. </
s
>
<
s
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echoid-s28617
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">Zů geleicher weyß gibt ein bratſpiß ſo auß weckhol
<
lb
/>
der holtz gemachet/ dem fleiſch vnd allem daß daran gebraten wirt/ ein lieb
<
lb
/>
lichen geſchmackt. </
s
>
<
s
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echoid-s28618
"
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">Vyl brauchen hültzene ſpiß für eyſene. </
s
>
<
s
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">darumb můß man
<
lb
/>
acht haben auß was holtz ſie gemachet werden.</
s
>
<
s
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</
p
>
<
p
>
<
s
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">Der eſſig wirt mit ſaltz gemachet/ vnd von einem jeden ſcharpffen ding/
<
lb
/>
das nit faulet. </
s
>
<
s
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echoid-s28622
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">Ich hab es mit pfäffer verſůcht/ es gibt großen gewün/ wañ
<
lb
/>
man den waſſer pfäffer o{der} Heydniſch wundkraut (als etlich meinẽ) behalt.</
s
>
<
s
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"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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">Der eſſig wirt auch mit feüwr gemachet. </
s
>
<
s
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">Dann wann das Siliquaſtrum
<
lb
/>
<
note
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">Eſſig zů ma-
<
lb
/>
chen.</
note
>
oder Heidniſch wundkraut ſeüdet/ thůt man es mit eſſig vermiſchet/ an die
<
lb
/>
Sonnen/ ſo wirt es alles bald zů eſſig.</
s
>
<
s
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p
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<
p
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">Auff ein andere weiß mach ihn alſo. </
s
>
<
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">Die thierlin/ maulbeer vnd brom
<
lb
/>
beer nimb weil ſie noch herb vnnd rauch ſeind/ dörr vnd ſtoß ſie/ vnnd mit
<
lb
/>
ſtarckem ſcharpffen eſſig mach täfelin darauß. </
s
>
<
s
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">diſe täfelin wann ſie gedör-
<
lb
/>
ret/ machen von ſtundan den wein zů eſſig. </
s
>
<
s
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">Die vrſach diſer allen iſt/ dz daß
<
lb
/>
feüwr vnd die Sonn die feißte feüchtigkeit verzeert/ darnoch wirt es ſaur/
<
lb
/>
dann die ſubſtantz iſt dünn. </
s
>
<
s
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">Wann ſie aber dick iſt/ ſo wirt es zů erſten ſaltz/
<
lb
/>
darnoch bitter. </
s
>
<
s
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">Aber diſe compoſition iſt ſaur/ in deren die werme verſchloſ
<
lb
/>
ſen iſt/ wölche alle feißte außtreibet.</
s
>
<
s
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<
p
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<
s
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">Alſo wirt auch der abgefallen wein gern zů eſſig. </
s
>
<
s
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">den abgefallenen vnnd
<
lb
/>
verdorbnen wein ſeüdet man in einem geſchirr/ vnd verſchaumet jn fleiſſig
<
lb
/>
biß der drittheil einſeüdet. </
s
>
<
s
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echoid-s28636
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">darnach behalt man jn in den eſſig fäßlinen wie
<
lb
/>
der brauch iſt/ thůt dar zů welche eſſig machen/ als oben geſagt/ vnd über di
<
lb
/>
ſe ſtuck auch quendel. </
s
>
<
s
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">diſes kraut iſt wol bekanndt/ es iſt räß vnd ſcharpff/
<
lb
/>
gar gůt eſſig zů machen. </
s
>
<
s
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">Ein andere weyß.</
s
>
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p
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<
p
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<
s
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">Nimb brombeer/ herbe thierlin die noch nit wol zeyttig ſeind/ vnd wilde
<
lb
/>
byren/ ſtoß ſie alle mit einandern/ vnd mit eſſig mach kleine zeltlin o{der} küch
<
lb
/>
lin darauß. </
s
>
<
s
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">der eſſig den du darzů braucheſt můß gar ſcharpff ſein. </
s
>
<
s
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"
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="
preserve
">Die wil-
<
lb
/>
den byren dienend gar wol eſſig zů machen/ alſo daß ſie allein mitt waſſer
<
lb
/>
zů eſſig werdend. </
s
>
<
s
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echoid-s28643
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">Dann nitt allein der wein/ ſonder das waſſer wirt auch
<
lb
/>
zů eſſig/ wie Galenus lernet.</
s
>
<
s
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echoid-s28644
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</
p
>
<
p
>
<
s
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">Wann du gůten ſüſſen wein oder moſt durch das gantz jar wilt behaltẽ/
<
lb
/>
<
note
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right
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="
note-0961-03
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note-0961-03a
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preserve
">wie mã ſüſſen
<
lb
/>
moſt durch
<
lb
/>
das gantz iar
<
lb
/>
behalte.</
note
>
ſo thůn ihm alſo. </
s
>
<
s
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="
echoid-s28646
"
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="
preserve
">Nimb ein geſchirr daß auſſen vnnd innen verbächt ſeye/
<
lb
/>
thůn darein dẽ moſt/ verſchleüß vñ mach es wol zů/ laß es darnoch ein gan
<
lb
/>
tzẽ monat in einẽ flieſſendẽ bach ligẽ/ ſo wirſtu durch dz gãtz jar ſüſſen moſt
<
lb
/>
habẽ/ wo er anderſt võ anfang ſüß gweſen iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s28647
"
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preserve
">dã võ {der} werme deß bächs wirt
<
lb
/>
{der} wein hernoch erhaltẽ/ die kelte aber deß waſſers verſchaffet dz er nit gern
<
lb
/>
gißt vñ anget/ damit die ſüſſe daruõ kom̃. </
s
>
<
s
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="
echoid-s28648
"
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">Von {der} werme wirt {der} moſt zů wein
<
lb
/>
</
s
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p
>
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div
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</
echo
>