Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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              <pb o="dcccxliii" file="0899" n="899" rhead="Subteilen ſachen."/>
            wein auff dem waſſer ſchwimmen/ ſo du das brot hinweg thůſt/ alſo daß di
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            ſe gantz vnd gar einander vermiſchet ſeind.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26707" xml:space="preserve">Zů gleicher weiß mag man auch dem wein kein milch wermiſchet wer-
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              <note position="right" xlink:label="note-0899-01" xlink:href="note-0899-01a" xml:space="preserve">wie man abg@
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              falnen wein
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              widerbringt.</note>
            den. </s>
            <s xml:id="echoid-s26708" xml:space="preserve">Dann man nimbt den abgefallen wein/ vnnd laßt diſen inn ein ſau-
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            ber faß/ thůt allgemach den zehenden theil milch darzů. </s>
            <s xml:id="echoid-s26709" xml:space="preserve">über acht tag ver
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            kaufft man ihn bey der maß/ weil er noch lauter vnnd gůt iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s26710" xml:space="preserve">wann er aber
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            lang im becher/ oder geſchirr bleibt/ falt er widerumb ab. </s>
            <s xml:id="echoid-s26711" xml:space="preserve">Es bleibt auch
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            auff dem bort des bechers/ ein feißte des buters/ darbey man den be-
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            trug erkennet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26713" xml:space="preserve">So mann aber denn wein verhieten will/ daß er nitt ab falle eb er trüb
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            werde/ ſo thůn den zehenden theil brants weins darunder. </s>
            <s xml:id="echoid-s26714" xml:space="preserve">vyl beſſer were
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            ſchwebel/ aber der geſchmack verrath den betrug/ dann ich hab deſſen trun
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            cken. </s>
            <s xml:id="echoid-s26715" xml:space="preserve">ſolliches thůt auch der alat. </s>
            <s xml:id="echoid-s26716" xml:space="preserve">aber ſie ſeind beyde ſchädlich.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26718" xml:space="preserve">Es iſt aber inn gemein zůwiſſen/ daß alle ding die do ſchwer vnnd zäch
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            ſeind/ oder leimig/ den wein ſchön vnnd lauter machend. </s>
            <s xml:id="echoid-s26719" xml:space="preserve">Zäch vnd ſchlei-
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            mig als milch/ vnnd das weyß vonn dem ey. </s>
            <s xml:id="echoid-s26720" xml:space="preserve">Dannether werden alle ſafft
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            ſo mitt ihm vermiſchet/ gereiniget. </s>
            <s xml:id="echoid-s26721" xml:space="preserve">Aber was ſchwer iſt/ begert vnder-
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            ſich/ als die bachſtein/ geſotten vnnd darnach geſpalten/ vnd zů puluer ge
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            ſtoßen/ darnach darunder gemiſchet/ ziehent ſie (dieweil ſie trocken ſeind)
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            alles an ſich was leymig iſt/ darumb wirt er trüb. </s>
            <s xml:id="echoid-s26722" xml:space="preserve">wann ſie aber an ſich ge-
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            zogen habend/ als dann farend ſie zů boden/ vnnd reinigent alſo den wein.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26724" xml:space="preserve">Saltz möchte ſolliches auch wolthůn/ aber es wirt an dem geſchmack er-
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            kennet/ vnnd macht ein vnlieblichen wein.</s>
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          <p>
            <s xml:id="echoid-s26726" xml:space="preserve">Man mag auch leichtlich allen gefelſcheten wein inn metalliſchen erken-
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              <note position="right" xlink:label="note-0899-02" xlink:href="note-0899-02a" xml:space="preserve">wie man gefel
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              ſcheten wein
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              erkennen.</note>
            nen. </s>
            <s xml:id="echoid-s26727" xml:space="preserve">dann wann ſie vier vnd zwentzig ſtund in dem becher ſthond/ vnd das
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            metalliſch zů boden begert/ von wegẽ ſeiner ſchwere/ verleürt der wein ſein
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            farb/ vnd wirt wüſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26729" xml:space="preserve">Wañ aber der wein mit honnig gefelſchet iſt/ merckt man es geſchwind/
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            ſo man auff ein glüend eyſen kleine tröpfflein ſpritzet/ dann ſo der wein ver
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            zeert iſt/ bleibt das honig. </s>
            <s xml:id="echoid-s26730" xml:space="preserve">dann die ſubſtantz des weins iſt dünner weder
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            des honigs.</s>
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          <p>
            <s xml:id="echoid-s26732" xml:space="preserve">Zůgleicher weiß/ wann das honig gefelſchet (als mit hirßmeel)/ darnach
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              felſchet ho-
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              nig erkennen.</note>
            kocht vnnd verſchaumpt/ vnd in ein glaß gethan wirt/ bleibt das trieb o-
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            ben. </s>
            <s xml:id="echoid-s26733" xml:space="preserve">Alſo hab ich in dem vorigẽ jar/ ein Driackers krämer ergriffen zů Pap-
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            phey. </s>
            <s xml:id="echoid-s26734" xml:space="preserve">Wann etwan ein ſchwer puluer darunder iſt/ ſetzt es ſich zů vndereſt/
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            vnnd wirt dunckel von dicke.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26736" xml:space="preserve">Daß Oel erzeigt ſein falſch inn dem brennen. </s>
            <s xml:id="echoid-s26737" xml:space="preserve">dann eintweders es kracht
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              ſchet öl erken
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              net werde.</note>
            vnnd rauſchet/ oder es kirrt/ oder aber der öltrůſen wirt vyl mehr dann es
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            werden ſolte. </s>
            <s xml:id="echoid-s26738" xml:space="preserve">Du ſprichſt aber/ warumb beſſert den wein die milch? </s>
            <s xml:id="echoid-s26739" xml:space="preserve">Ich
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            ſprich/ darumb/ wann ſie vndereinanderen vermiſchet ſeind/ ſitzt daß feißt
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            vnderſich/ vnnd was trüb inn der milch iſt/ zeücht es mit ſich. </s>
            <s xml:id="echoid-s26740" xml:space="preserve">alſo bleibt
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            darnach das wäſſerig inn dem wein/ welches jm hilfft vnnd beſſert. </s>
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            rumb ein klein theil weins/ erzeigt den trug/ dann weil er ſchwach vnnd
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            leicht iſt/ falt er leichtlich vom lufft widerumb ab. </s>
            <s xml:id="echoid-s26742" xml:space="preserve">Aber dem wein bringt
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            ſein geſchmack widerumb/ Nägelin/ inn ein Pomerantzen geſteckt/ vnd in
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            ein geſchirr gehenckt/ alſo/ daß es den wein nit berür.</s>
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            <s xml:id="echoid-s26744" xml:space="preserve">Deßhalben ſag ich/ welche von natur nit gleich ſeind/ mögend nit recht
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