Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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ſachen/ Das dritt bůch.
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            anfahend/ entſthond ettliche geſchmack in dem feüchten/ etliche in dem tro
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            ckenen/ etliche in dem getemperierten. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalben wöllend wir diſes zůhan
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            den nem̃en ſo gantz offenbar/ nam̃lich daß dz kalt ding kein geſchmack brin
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            get. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ hatt we{der} dz waſſer noch die erden eynerley geſchmack. </s>
            <s xml:space="preserve">man ſagt
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            diſer habe kein geſchmack/ ſo gar vngeſchmackt iſt/ darum̃b zeiget der vnge
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            ſchmack an daß die kelte übertreffe/ vnnd daß deſſen ſubſtantz/ ſie ſeye wäſſe
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            rig oder jrdiſch/ dick ſeye. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ es hatt kein werme etwas bey dem gewürcket.
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            <s xml:space="preserve">Deßhalben weil alle element kalt/ ſind ſie auch on einen geſchmack/ nam̃lich
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            der lufft/ das waſſer/ vñ die erden. </s>
            <s xml:space="preserve">Diſe ding ſtim̃en fein mitt vnſeren grün
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            den. </s>
            <s xml:space="preserve">auß den vermiſcheten aber ſeind alle ding vngeſchmackt/ in wölche die
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            werme nitt gewircket/ oder in wölche die Elementen gewürcket habend/ als
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            die weiſſe Endiuien/ weil mã die mit erdẽ überſchüttet. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ ſind die ding
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            alle kalt vñ dick. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo iſt in denen kein treffenliche entpfindtligkeytt/ dañ die
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            kelte hatt nicht gewürcket/ võ wegen jrer dickẽ ſubſtãtz. </s>
            <s xml:space="preserve">doch ſeind alle diſſe
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            ding faſt kalt vñ tödẽ aber nitt/ dañ ſie ſind einer dickẽ ſubſtãtz. </s>
            <s xml:space="preserve">Es ſind a-
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            ber alle/ in welche ein treffenliche werme gewürcket/ auß not halbẽ ſubteyl. </s>
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            dañ die grobẽ ding mögẽn nitt bey einer groſſen werme beſthon/ weil die wer
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            me ſubteil machet. </s>
            <s xml:space="preserve">Darum̃ ſeind alle räſſe ding/ eintweders feücht/ als der
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            zwibel/ o{der} trocken als der pfeffer/ die Caſsia/ vnnd der mehrentheil/ ſo wol
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            ſchmeckend. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo ſeind alle ſcharpffe/ oder räſſe ding ſubteiler gſtalt/ vñ tref
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            fenlichẽ warm. </s>
            <s xml:space="preserve">Darum̃ iſt keines auß diſen gar feücht. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ die mechtige wer-
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            me wurde geminderet. </s>
            <s xml:space="preserve">weil aber die vngeſchmackte nicht bey {der} zungen wirck
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            et/ wirt ſie nitt geurteilet. </s>
            <s xml:space="preserve">Die räſſe thůt die zungen von einanderen/ vnd
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            ſpreittet ſie auß/ von wegen vnmäſſiger hitz/ darumb iſt die vnder allen ge-
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            ſchmacken die aller vnanmüetigeſte/ nitt von wegẽ des geſchmacks/ ſon{der} võ
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            wegẽ {der} qualitet/ ſo deren angehenckt iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Wañ aber die zungen faſt zůſam̃en
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            zogen wirt/ zerthůt ſie ſich auch vñ entſthet ein ſchmertz/ doch nit ſo groß als
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            von {der} ſcherpffe vñd räſſe/ dañ die acerbiter vñ herbe entſthet von {der} kälte. </s>
            <s xml:space="preserve">es
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            thůt aber die kelte nitt ſo vyl zů leyd als die werme/ wie wir in dẽ büecherẽ {der}
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            ſubtiliteten angezeigt habend. </s>
            <s xml:space="preserve">Darum̃ entſthet ein herber geſchmack von
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            einer treffenlichen kelte/ wie die räſſe von {der} werme. </s>
            <s xml:space="preserve">vñ plagend die zungen
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            beyd/ doch nitt einerley geſtalt. </s>
            <s xml:space="preserve">Aber in einer dickẽ ſubſtãtz mag er nitt ſein.
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            <s xml:space="preserve">dañ {der} herbe geſchmack wurde vngeſchmackt/ vñ nit ſo faſt in dẽ ſubteilẽ wie
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            auch die treffenliche werme in dẽ groben nitt. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalbẽ bleibt es/ dz der in ei
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            ner zimmlichen ſeye. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt aber diſer geſchmack auch in einer feiſten feüchte
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            nitt/ dañ ſolliches iſt warm vñ nitt treffenlichen kalt. </s>
            <s xml:space="preserve">Vnd alſo auch nitt in
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            einer lauteren feüchte/ ſonder die mitt dem jrdiſchen vermiſchet iſt vñ mitt
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            dem getemperierten. </s>
            <s xml:space="preserve">darnm̃ werden die herbe rauche ding mitt der zeytt {der}
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            mehrentheil von inen ſelbs ſüeß/ als die zůſam̃en geleſenẽ neſplẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Wan aber
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            die ſubſtantz faſt ſubteil/ wirt ein ſaurer vñ eſſiger geſchmack. </s>
            <s xml:space="preserve">alles das ſub-
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            teil iſt/ wirt von einer ſubteilen werme/ alſo auch das einer zim̃lichen ſub-
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            ſtantz iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ hatt die werme in die herbe vñ ſaure ſchon gewürcket. </s>
            <s xml:space="preserve">vñ da
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            rũb ſeind die ſaure kälter dañ die herbẽ/ als ettliche kirſẽ vñ die pomerãtzẽ/
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            die Limonẽ noch mehr. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalbẽ wirt {der} wein vñ die milch auß {der} ſüeſſe bald
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            ſaur võ {der} auſſerlichẽ werme/ wañ jr iñerliche verrochẽ iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dañn ſie leidẽ võ {der}
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            kelte. </s>
            <s xml:space="preserve">vñ weil die einer ſubteilẽ vñd dünnen ſubſtãtz/ ſo werdẽ ſie ſaur vñ nit
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            herb võ wegẽ {der} mittelmeſſigẽ ſubſtãtz. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ entpfindt die zũgẽ des ſaurẽ ge
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            ſchmacks baß dañ des herbẽ/ vñ iſt alſo dẽ räſſen mehr zů wi{der}. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ die wider
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