Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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ſachen/ Das dritt bůch.
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            <s xml:space="preserve">Es ſeind ettliche die ſagend man habe kein vnderſcheid vnder den gern-
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            chen/ darum̃ daß der menſch vnder den vollkom̃enen thieren am aller übel
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            ſten reüchet oder ſchmecket/ darzů nicht dañ des gůtẽ vñ böſen geruchs ent
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            pfinden möge. </s>
            <s xml:space="preserve">Solliches zeigt auch an dz mã dẽ geruchẽ nitt eigene nam̃ẽ
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            erfunden als den geſchmackẽ/ farbẽ/ vñ qualitetẽ ſo man in angreiffen ent-
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            pfindet. </s>
            <s xml:space="preserve">Es hat auch zwar võ den alten niemand daruõ gehãdlet/ als die ſo
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            harnach geuolget/ wölche ein groſſe belonung darum̃ entpfangen. </s>
            <s xml:space="preserve">Wiewol
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            diſe auch von dem/ ſo andere angezeigt/ vm̃ ſonſt gehandlet/ vnnd habend
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            minder daruon reden durffen dañ ſich gezim̃et. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo daß diſer handel gantz
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            gelaſſen/ damitt wir als ein neüwer Hercules/ was andere nitt durffen vn-
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            derſthen/ angreiffend. </s>
            <s xml:space="preserve">doch wöllẽd wir diſes zů erſt ſetzen/ wölches allen ent
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            pfindlichen qualiteten gemein/ nam̃lich daß der vermiſcheten vrſachẽ des
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            geſchmacks/ geruchs/ farben/ vñ der anderẽ/ auch vermiſchete geſchmack/
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            geruch/ vnd farben ſeyend. </s>
            <s xml:space="preserve">vnnd das von den gröſſeren vrſachen/ auch grö
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            ſere qualiteten harfür kommend.</s>
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            rům.</note>
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            <s xml:space="preserve">Vnd widerum̃ ein anders/ ſo ſich allein zů den geruchen vnd geſchmackẽ
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            ſchicket/ daß der geſchmack entſtande durch die feüchte/ ſo von der trockne
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            geendert iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">der geruch aber auß der jrdiſche dürre/ ſo von {der} werme verklei-
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            neret/ vnnd von der auffriechende feüchte. </s>
            <s xml:space="preserve">Nun wöllend wir diſer neüwen
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            lehr die geruchen zů beſtimmen/ von deren bißhar niemand gehandlet/ etli
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            che gründ ſetzen. </s>
            <s xml:space="preserve">wir habend auch vorhin gelernet daß der geruch auch in ei-
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            ner groben ſubſtantz iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ ſind die ding ſo faſt ſchmecken/ feißt. </s>
            <s xml:space="preserve">Als bi-
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            bergeil/ byſem/ laſerſafft/ ſtyrax/ zibeten/ paradeyßholtz/ dañ die ding/ ſo
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            vyl mir bekant/ riechend am aller baſten. </s>
            <s xml:space="preserve">nach diſen ſeind die negelin. </s>
            <s xml:space="preserve">Solli-
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            che ding ſind alleſam̃en faſt feiſt/ wie vor gemeldet.</s>
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            <s xml:space="preserve">Deßhalbẽ damitt wir den handel angreiffen/ wöllend wir zum erſten die
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            einfache ding ſetzẽ/ in wölchẽ {der} geruch offenbar/ vñ ſollichẽ geruch zů ſeinem
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            tẽperamẽt richtẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ es iſt kein zweyffel/ wañ du einẽ die augẽ verbindeſt/
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            vñ meyerõ chamillẽ/ roſen/ o{der} ſchöne blauwe violẽ/ für die naſen hebſt/ er
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            wurde nit gleich anzeigẽ wz es für ein krautes o{der} blůmẽ geruch were/ ob ſie
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            wol alle einen lieblichen geruch habend. </s>
            <s xml:space="preserve">Darum̃ iſt bekant/ dz {der} geruch vn{der}
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            ſcheid alleſam̃en offẽbar ſeyẽd/ vñ vyl baß vñ mehr dañ der geſchmack/ dañ
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            mã mag durch kein geſchmack ſolliche võ einanderẽ vnderſcheidẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Deßhalbẽ
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            bẽ habẽd ettliche geſagt/ es habe Ariſtoteles verſtã dẽ/ {der} mẽſch möge des ge-
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            ruchs in{der} weitte nit entpfindẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">es iſt aber diſes auch nitt war/ die weil wir dẽ
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            geruch faſt weit vermerckẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Hie iſt allein ein zweyffel/ dz man vermeinet/ es
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            habẽd die hünd diſe entpfindlichẽ ſiñ vyl ſtercker/ die weil ſie dẽ gewild nach
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            eilẽ/ wölche ſie allein auß dẽ geruch außſpähẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Es heiſt aber diſes nit beſſer/
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            ſon{der} ſcherpffer ſchmeckẽ o{der} riechẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">wz iſt aber diſes für ein wũ{der}/ dz{der} menſch
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            im geruch võ dẽ hündẽ überwũdẽ/ weiler doch in allẽ ſiñen etwañ võ einem
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            thier überwũdẽ wirt? </s>
            <s xml:space="preserve">dañ {der} ſicht nitt ſo wol als ein adler. </s>
            <s xml:space="preserve">er hatt auch nit ein
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            ſollichẽ ſubteilẽ angriff/ als die ſpiñ. </s>
            <s xml:space="preserve">So ſagſt du/ deßhalben hatt {der} philoſo-
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            phus nitt geirret. </s>
            <s xml:space="preserve">darum̃ ſtreitt ich nit/ ſo ver vnnd du bekeñeſt dz auß diſen
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            wortẽ ſich begeben/ die weil die nam̃en nitt vorhandẽ/ dz mã des geruchs vn
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            derſcheid nun faſt bey zweytauſet jaren gemanglet. </s>
            <s xml:space="preserve">wer wolte aber leügnen
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            daß das faul fleiſch ein anderen geruch/ ein anderẽ dz ſchim̃let/ ein anderẽ {der}
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            knoblauch/ ein anderẽ das oppiũ vñ magſaamẽ ſafft/ weil die ding doch alle
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            ſtinckẽd. </s>
            <s xml:space="preserve">auß dẽ geruch mag mã alle ding vn{der}ſcheidẽ/ ob mã ſiewol nit ſicht.
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