153xcvijſachen/ Das dritt bůch.
aber nitt durchſichtig/ dann wann man die wend anſtriche/ wurden ſie nitt
weyß/ wann der kalch/ wölcher vnder das waſſer gemiſcht iſt/ durchſichtig
were. Alſo ſoll man auch von {der} milch verſthen. Ein theil iſt waſſerecht/ wöl-
cher nitt weyß iſt/ auch nitt der käß ſo vil vnnd er milch iſt. die dicke milch
aber iſt faſt weyß/ nach deren iſt der butter oder ancken/ dann inn die drey
theil wirt die milch getheilt/ als vor angezeigt.
weyß/ wann der kalch/ wölcher vnder das waſſer gemiſcht iſt/ durchſichtig
were. Alſo ſoll man auch von {der} milch verſthen. Ein theil iſt waſſerecht/ wöl-
cher nitt weyß iſt/ auch nitt der käß ſo vil vnnd er milch iſt. die dicke milch
aber iſt faſt weyß/ nach deren iſt der butter oder ancken/ dann inn die drey
theil wirt die milch getheilt/ als vor angezeigt.
Alſo ghet es inn diſen dingenn zů/ ſo an der proportz etwas ſich dem lufft
vergleichend/ wiewol ſie nitt lufft ſeind/ die übrigen aber ſeind lauter/ wöl-
che deß liechts eingang nitt verhinderen/ laſſend auch diſes nitt weiter für-
ghen/ dann von wegen der feißte hinderhaltend ſie den/ alſo das kein weyſ-
ſes durchſichtig ſeye. Solliches zeiget auch der Mon vnnd die ſternenn an/
wölche ein liecht in jnen habend/ oder entpfahend/ vnd doch nitt von jnen
laſſend/ die weyß ſcheinend. Die ſternen aber ſo widerſcheinen/ als der Sa/
turnus/ ſeind von wegen der dicke bleyfarb. Alſo entpfacht das papeyr dar
vff wir ſchreyben/ das liecht/ es widerſcheinet aber nitt/ laſſet auch dz liecht
nitt võ jhm. Es werden auch die leüth in den kalten landen weyß/ fürnem-
lich aber wölche ein ſubteile feüchtigkeit habend. dañ der lüfft/ wölcher vß
kelte inn den ſchweyßlöcheren erhalten wirt/ gefreürt/ alſo auch die lüffti-
ge füchtigkeit. Hiemitt iſt die vrſach der weyſſe bekandt/ nam̃lich das liecht
ſo in dẽ lufft/ o{der} lüfftigen ſubſtantz erhalten wirt. Damitt aber diſes beſtã
de/ machet {der} theilen reinigkeit/ ſo vorgeſetzet/ nam̃lich gefrierũg deß luffts
vnnd kleberigkeit deſſenn ſo erhalten wirt/ wann die ſubſtantz/ inn wölli-
cher ſie beſthet feücht iſt.
vergleichend/ wiewol ſie nitt lufft ſeind/ die übrigen aber ſeind lauter/ wöl-
che deß liechts eingang nitt verhinderen/ laſſend auch diſes nitt weiter für-
ghen/ dann von wegen der feißte hinderhaltend ſie den/ alſo das kein weyſ-
ſes durchſichtig ſeye. Solliches zeiget auch der Mon vnnd die ſternenn an/
wölche ein liecht in jnen habend/ oder entpfahend/ vnd doch nitt von jnen
laſſend/ die weyß ſcheinend. Die ſternen aber ſo widerſcheinen/ als der Sa/
turnus/ ſeind von wegen der dicke bleyfarb. Alſo entpfacht das papeyr dar
vff wir ſchreyben/ das liecht/ es widerſcheinet aber nitt/ laſſet auch dz liecht
nitt võ jhm. Es werden auch die leüth in den kalten landen weyß/ fürnem-
lich aber wölche ein ſubteile feüchtigkeit habend. dañ der lüfft/ wölcher vß
kelte inn den ſchweyßlöcheren erhalten wirt/ gefreürt/ alſo auch die lüffti-
ge füchtigkeit. Hiemitt iſt die vrſach der weyſſe bekandt/ nam̃lich das liecht
ſo in dẽ lufft/ o{der} lüfftigen ſubſtantz erhalten wirt. Damitt aber diſes beſtã
de/ machet {der} theilen reinigkeit/ ſo vorgeſetzet/ nam̃lich gefrierũg deß luffts
vnnd kleberigkeit deſſenn ſo erhalten wirt/ wann die ſubſtantz/ inn wölli-
cher ſie beſthet feücht iſt.
Deßhalben ſeind alle weyſſe vnnd weyche ding feißt/ vnnd haben ein ſüſ
ſe inn jnen/ als die bein/ aderen/ milch/ vnd kernen. darumb wañ der feiß-
ter theil verreücht/ werden ſie dürr/ vnd ſpeiſen minder/ ſeind auch nitt ſo
weyß. Wölche aber dürr ſeind/ als das ſaltz/ zucker/ gebrente bein/ der arſe-
nic/ kalch vnnd bleyweiß/ die ſeind alle faſt trocken. dañ wann etwas feüch-
te inn jnen beliben/ werend ſie nitt weyß. Alſo auch der agaric oder dannen
ſchwam̃ vnnd das mäl/ doch nitt ſo faſt das mäl/ dann wann es gemalen/
wirt es weyß/ damitt der lufft von wegen ſeiner geſtalt vnnd nitt der ſub-
ſtantz/ hineinkomme. Es verhindert aber nicht dz die ding/ ſo etwan fücht
geweſen/ als das ſaltz vnnd der zucker/ von wegen deß luffts (vnnd nitt al-
lein dem gefrorenne) nach jrem lufftiſchen theil weyß werdend.
ſe inn jnen/ als die bein/ aderen/ milch/ vnd kernen. darumb wañ der feiß-
ter theil verreücht/ werden ſie dürr/ vnd ſpeiſen minder/ ſeind auch nitt ſo
weyß. Wölche aber dürr ſeind/ als das ſaltz/ zucker/ gebrente bein/ der arſe-
nic/ kalch vnnd bleyweiß/ die ſeind alle faſt trocken. dañ wann etwas feüch-
te inn jnen beliben/ werend ſie nitt weyß. Alſo auch der agaric oder dannen
ſchwam̃ vnnd das mäl/ doch nitt ſo faſt das mäl/ dann wann es gemalen/
wirt es weyß/ damitt der lufft von wegen ſeiner geſtalt vnnd nitt der ſub-
ſtantz/ hineinkomme. Es verhindert aber nicht dz die ding/ ſo etwan fücht
geweſen/ als das ſaltz vnnd der zucker/ von wegen deß luffts (vnnd nitt al-
lein dem gefrorenne) nach jrem lufftiſchen theil weyß werdend.
Dieweil wir nun ſölliches erfundẽ/ můß man lůgen wie villerley farben
11Farben vnde@
ſcheid. ſeyend/ geleich wie auch inn dem gethön mancherley vnderſcheid ſeind/ a-
ber wenig ſo wol gefallen. es ſeind wenig inn dem gethön vnd ſtimmen/ als
diapaſon/ diapente/ diateſſeron/ die gröſſer vnnd kleiner ſext/ die gröſſer
vnd kleiner tertz/ damitt alſo mitt einanderen ſiben ſeyend/ alſo ſeind ſiben
inn dem geſchmack/ vnnd inn den farben/ die übrigen gefallend vnß nitt/
wie Ariſtoteles ſagt. Deßhalben weil alle farben auß dẽ weyſſen vñ ſchwar-
tzen harkom̃end/ werden alle andere/ ſo durch ein eigentliche vermiſchung
der zweyen auſſerſten farben zůſamen geſetzet/ als durch ein gleichförmig-
keit/ oder gedoplet oder gehalbiert vnd dergleichen proportzen/ dem gſicht
gantz angenem̃. Wölliche aber diſe proportz nitt eigentlich behaltend/ oder
ein andere deren ſo bekañt/ die werdend vnlieplich vnnd wüſt geachtet. In
der harmony ſeind ſiben/ ein dupla/ ſexquialtera/ epitrita/ ſeſquiquarta/
vñ ſeſquiquinta/ ſuperbipartiens tertias/ ſupertripartiens quintas. Die
11Farben vnde@
ſcheid. ſeyend/ geleich wie auch inn dem gethön mancherley vnderſcheid ſeind/ a-
ber wenig ſo wol gefallen. es ſeind wenig inn dem gethön vnd ſtimmen/ als
diapaſon/ diapente/ diateſſeron/ die gröſſer vnnd kleiner ſext/ die gröſſer
vnd kleiner tertz/ damitt alſo mitt einanderen ſiben ſeyend/ alſo ſeind ſiben
inn dem geſchmack/ vnnd inn den farben/ die übrigen gefallend vnß nitt/
wie Ariſtoteles ſagt. Deßhalben weil alle farben auß dẽ weyſſen vñ ſchwar-
tzen harkom̃end/ werden alle andere/ ſo durch ein eigentliche vermiſchung
der zweyen auſſerſten farben zůſamen geſetzet/ als durch ein gleichförmig-
keit/ oder gedoplet oder gehalbiert vnd dergleichen proportzen/ dem gſicht
gantz angenem̃. Wölliche aber diſe proportz nitt eigentlich behaltend/ oder
ein andere deren ſo bekañt/ die werdend vnlieplich vnnd wüſt geachtet. In
der harmony ſeind ſiben/ ein dupla/ ſexquialtera/ epitrita/ ſeſquiquarta/
vñ ſeſquiquinta/ ſuperbipartiens tertias/ ſupertripartiens quintas. Die