Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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              <pb o="cliij" file="0209" n="209" rhead="ſachen/ Das ſechßt bůch."/>
            von der räße vnd ſcherpffe. </s>
            <s xml:id="echoid-s5121" xml:space="preserve">doch ligend auch die ſchlangen vn{der} dem ſchlan
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            genkraut verborgen/ die meerzwibeln vnd zwibelen ſeind vnſchedlich/ die
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            ruten geſunder vnd nutzlich. </s>
            <s xml:id="echoid-s5122" xml:space="preserve">Man ſol einen jeden ſaamen wann der Mon
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            wachſet vnd warme tag ſeind/ ſeyen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5123" xml:space="preserve">Wañ du aber zů der kriechbäum vnd
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            kirßbäum wurtzel/ vyl mehr zů den ſetzlingen räben/ die nießwurtz/ oder
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            lange krumen cucumeren/ oder ſcamonien ſetzet/ werden ihre frücht pur-
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            gierẽ/ wie auch Cato gelernet hatt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5124" xml:space="preserve">alſo beſchicht auch wañ man diſe zů dem
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            köl oder mangolt ſetzet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5126" xml:space="preserve">Die bäum tödtet man/ wann man ſie in den hundstagen mit einem bo-
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            rer biß auff das marck boret// vnd demnach petroleum mit ſch wäbel hin-
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            ein thůt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5127" xml:space="preserve">dañ alle gewächs verderbend vyl ehe wann man ſie in der hitz ver
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            wundet. </s>
            <s xml:id="echoid-s5128" xml:space="preserve">deßhalben wañ man ihnẽ die runden vmhauwet/ verderben auch
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            andere alle zů der ſelbigen zeit/ dañ es iſt gewüß daß das leben entweders in
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            den runden/ oder im marck ſtecket/ als wir in den heimlichkeiten angezeigt
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            habend. </s>
            <s xml:id="echoid-s5129" xml:space="preserve">diſe beid ſeind im ſtock/ äſten vnd wurtzlen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5130" xml:space="preserve">Wañ du nun zů diſen
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            zeiten das onnutz kraut außgehauwen/ demnach mitt ſchwebel vnd äſchen
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            beſprengt haſt/ ſo ſterben ſie. </s>
            <s xml:id="echoid-s5131" xml:space="preserve">Alſo habend wir angezeigt wie die gewechs mö
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            gend erhalten werden/ welches auch auß einem vngezweifelten grund har-
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            kom̃et. </s>
            <s xml:id="echoid-s5132" xml:space="preserve">Man ſagt auch von einem anderen/ nam̃lich wañ man die ſaamẽ in
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            krautwürmen blůt naß machet/ oder aber in der großen haußwurtzẽ ſafft.
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            <s xml:id="echoid-s5133" xml:space="preserve">Vnd welches noch mehr man vermeint/ wañ man diſen/ weil er noch grün
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            iſt/ in die ſchnecken heüßlin behaltet.</s>
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          <head xml:id="echoid-head41" xml:space="preserve">Von wein vnd eſſig/ Das xxiiij. Capitel.</head>
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            <s xml:id="echoid-s5135" xml:space="preserve">DEr wein iſt der aller beſt/ an ihm ſelbs/ oder auß dem gebrauch/
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            oder an der ſeltzamkeit. </s>
            <s xml:id="echoid-s5136" xml:space="preserve">Zů vnſerer zeit aber iſt der Monobaſi-
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            ter/ welchen man gemeinlich den Maluaſier nennet/ der aller
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            edleſt/ vor zeiten war der Falernum/ wie auch die Merſiter re-
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            ben am hübſcheſten ſeind. </s>
            <s xml:id="echoid-s5137" xml:space="preserve">aber der Trözeniſch wein machet et-
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            wan vnfruchtbar/ vnd der Achaiſch mißburten/ dañ der ein iſt entweders
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            bitter/ oder abdäuwiſch/ der an{der} aber gar zůfeücht. </s>
            <s xml:id="echoid-s5138" xml:space="preserve">ſolliches mag der wein
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            leichtlich zůwegen bringen/ dieweil er in täglichem gebrauch/ vnd einer ſtar
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            cken natur. </s>
            <s xml:id="echoid-s5139" xml:space="preserve">Wañ man aber diſem ſein nateürliche feüchte nimmet/ wirt er
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            zů eſſig/ darumb ſpeiſet der eſſig gar nicht. </s>
            <s xml:id="echoid-s5140" xml:space="preserve">er wirt auch ſo vyl ſcherpffer/ ſo
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            vyl vnd der wein ſtercker geweſen. </s>
            <s xml:id="echoid-s5141" xml:space="preserve">deßhalben wirt der wein durch dz feüwr
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            zů eſſig/ weil der feißter theil verzeret iſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5143" xml:space="preserve">Diſes aber iſt des gegenwertigen bůchs ordnung mit dem bůch von den
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              <note position="right" xlink:label="note-0209-01" xlink:href="note-0209-01a" xml:space="preserve">wie ſich diſes
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              lůth mit dem
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              werck der
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              Subtiliteten
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              halte.</note>
            ſubtiliteten/ alſo das die ding/ ſo doſelbſten mit kurtzem gehãdlet/ hie weit
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            läuffiger/ vnd wie man pfligt zůſagen/ gar in die hend geben werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s5144" xml:space="preserve">Was
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            aber doſelbſten weitläuffig/ on eroffnung der vrſachẽ/ das wirt hie mit an-
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            zeigung der vrſachen/ auff dz kürtzeſt außgelegt. </s>
            <s xml:id="echoid-s5145" xml:space="preserve">Dieweil dañ der eſſig kein
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            feißte feüchtigkeit in jm hatt/ löſchet er am mehrſten das feüwr auß. </s>
            <s xml:id="echoid-s5146" xml:space="preserve">Dann
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            über dieſs dz er die feüchte feißtigkeit nit laßt an ghan/ wie auch dz waſſer/
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            võ wegẽ ſeiner kälte/ verderbt er auch daſſelbig durch ſein ſcherpffe/ darũb
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            ſeind etlich geſatz für den eſſig gemachet/ das feüwr vñ brunſt mit zůlöſchẽ.</s>
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            <s xml:id="echoid-s5148" xml:space="preserve">Es wirt aber ein jeder wein zů eſſig/ vnd die beid werden auß allen din-
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