Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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              <pb o="ccccxxxix" file="0495" n="495" rhead="ſachen/ Das zehend bůch."/>
            es zů buluer machen) vñ es an boden ſitzet/ auch einer hertẽ ſubſtantz ſeind/
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            wirt doch jr krafft nim̃er in wein kom̃en. </s>
            <s xml:id="echoid-s14167" xml:space="preserve">Ia als ich auch den zim̃et zů Som
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            mers zeiten lang in brentem wein behaltẽ/ hab ich doch nicht beſonders vñ
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            größers erlanget. </s>
            <s xml:id="echoid-s14168" xml:space="preserve">Wann du es aber nit laſſeſt zůboden ſitzen/ nim̃et es vyl
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            krafft an ſich/ dieweil die ſubteyl ſubſtãtz an dem öl oder einer anderẽ feüch
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            tigkeit hanget. </s>
            <s xml:id="echoid-s14169" xml:space="preserve">der geſtalt machet man auch das lieblich vnd ſüß tranck/ dz
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            wir Hippocras nennen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14170" xml:space="preserve">nam̃lich auß weiſſem wein/ gůten zim̃et/ ein wenig
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              tranck.</note>
            jmber vnd zucker. </s>
            <s xml:id="echoid-s14171" xml:space="preserve">Die an{der} weiß iſt daoben angezeigt mit mandelkernẽ vnd
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            koſtlichẽ waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s14172" xml:space="preserve">Der dritt weg iſt auß beidẽ vermiſchet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14173" xml:space="preserve">nimb dz wolriech-
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            end ding/ vñ ſtoß es zů buluer/ dẽnach mach drey theil darauß/ vñ thůn in
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            den einẽ ſo vyl gůtẽ weiſſen wein/ daß es ein dicke wie {der} honig bekom̃e. </s>
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            nach thůn diſen in ein gleſen geſchirr wol vermachet/ vnd ſchlag warme tü-
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            cher darũb/ als wañ ein brot geſeüret wirt/ vnnd laß alſo ſechs ſtund ſthen.
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            <s xml:id="echoid-s14175" xml:space="preserve">demnach truck es fleißig auß/ vñ zů erſt mit der hãd vnd dem tůch/ damitt
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            es von jm ſelbs herauß lauffe. </s>
            <s xml:id="echoid-s14176" xml:space="preserve">Darnach thůn über diſes ſo noch im tůch vor
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            banden/ widerumb anderen wein/ wie der erſt geweſen/ vñ behalt jn/ truck
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            jn haruach auß/ vnd was herauß lauffet thůn zů dem erſtẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s14177" xml:space="preserve">Thůn hernach
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            über die trůſen wider ſo vyl wein/ vnd gang mit vmb wie mitt dem erſten. </s>
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            vnd dem anderen/ im behalten/ außtruckẽ vnd allen dingen. </s>
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            für kom̃et/ thůn wider zů dem erſtẽ. </s>
            <s xml:id="echoid-s14180" xml:space="preserve">Demnach theil den wein wider in drey
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            theyl/ vnd leg in den einen theil/ den anderẽ theil des behaltenen buluers/
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            vnd behalt eben die weiß der zeit/ einzůlegen/ vnd harauß zůtruckẽ/ wie ich
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            dich am anfang gelernet hab. </s>
            <s xml:id="echoid-s14181" xml:space="preserve">Alſo thůn jm auch mitt dem dritten theil. </s>
            <s xml:id="echoid-s14182" xml:space="preserve">der
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            geſtalt wirſt du die gantz krafft von dem wolriechenden ding ziehen/ vnnd
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            wirt allein die ſubſtantz beleiben/ vnd hiemit nicht von dem wein o{der} feüch-
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            tigkeit verloren ſein. </s>
            <s xml:id="echoid-s14183" xml:space="preserve">Es iſt auch offenbar/ daß eben diſes darzů kom̃liches
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            mit dem öl beſchehẽ mag/ dañ mã mag dz öl auch in drey theil wie den wein
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            theilen/ wañ du allwegen den erſten theil vn{der} das erſt buluer thůſt/ den an-
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            deren vnder das ander/ den dritten vnder das dritt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14184" xml:space="preserve">Wann es aber ſtercker
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            wurde dann du begereſt/ magſt du es wol vermiſchen/ oder wann du gern
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            vyl habẽ wolteſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14185" xml:space="preserve">In gemein/ weil alles daß do wirt/ auß gewiſſer vrſach be-
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            ſchicht/ můß auch die diſtillierung jr gewüß end vnd nutzbarkeit habẽ. </s>
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            nennen hie ein diſtillierung/ wann ein ding in ein ſubteylere ſubſtantz ver-
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            enderet wirt/ vnd aber ſein eigenſchafft beleibt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14188" xml:space="preserve">Alſo iſt des diſtillierungs end zům theil/ daß man kom̃lich mit handlen
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              nutzbarkeit.</note>
            mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s14189" xml:space="preserve">welches dañ auff vier weg beſchicht. </s>
            <s xml:id="echoid-s14190" xml:space="preserve">dann die ſubſtantz mag lenger be
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            leiben/ oder hatt ein krefftigere würckung/ oder iſt beßer/ o{der} iſt leichter zů-
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            gebrauchen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14191" xml:space="preserve">Sie wirt auff zwen weg langwiriger. </s>
            <s xml:id="echoid-s14192" xml:space="preserve">züm theil weil diſes ſo ge-
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            diſtilliert wurde/ ſonſt bald verdurbe/ als der meertheil köl oder eßkraut.
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            <s xml:id="echoid-s14193" xml:space="preserve">oder das diſes ſo gediſtilliert worden/ lang beleiben mag/ wiewol es auch
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            vordem vnnd es gediſtilliert/ nit bald verdirbt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14194" xml:space="preserve">Daß aber die würckung
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            krefftiger/ beſchicht auff drey weg/ eintweders ſie werden ſtercker/ oder
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            ghond ehe hindurch/ oder mehr zů den innerlichen glideren/ wölches man
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            dann alles bey dem brennten wein findet/ wann man ihn mit dem wein ver
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            gleichet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14195" xml:space="preserve">Sie werden auff zwen weg beſſer/ zům theil daß ſie reiner/ vnd
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            zům theil wañ alles voneinanderẽ abgeſundert/ ein yedes theil ſein eygene
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            krafft behaltet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14196" xml:space="preserve">Der kommlich brauch kommet von der reinigkeit/ die-
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            weil vyl ding/ ſein wüſten geruch/ geſchmack oder geſtalt verleüret/ als
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