Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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Von mancherlei wunderbaren
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            auff einẽ ſtein oder holtz beyeinanderen bleibt. </s>
            <s xml:space="preserve">wañ man diſe ſtarcke artzney
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            mit ſüßholtz ſeüdet/ gibt es mer ſafft/ dieweil vyl ſafft in dem ſüßholtz ſelbs
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            iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">doch on zweifel vyl milter/ dann es ligt nit vyl daran/ ob deſſen vyl ſeie.</s>
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            zůbereiten.</note>
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            <s xml:space="preserve">Der anderen allen krafft entpfach ich von ſtũd an alſo in brentem wein/
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            vorab wañ es wolriechẽde ding ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">Ich leg die gůte vñ trockne artzney in
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            drey oder vier vntz gůten breñten weins/ der in einer gleßnen gutteren iſt/
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            mit einem engen bundtloch/ ich ſchneid ſie klein/ vnnd laß alſo darinnen
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            beyßen/ demnach beſchleüß ich die gutteren wol mit einer blateren/ vnnd
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            gůten weyßen wachs/ vnnd ſtell ſie in ein klein tröglin voll warmer eſchen/
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            in welcher doch kein feüwr iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">demnach ſtell ich das tröglin an ein warm
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            orth/ vnnd am nachgenden tag zů der ſelbigen ſtund/ zeüch ich die krefft
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            harauß. </s>
            <s xml:space="preserve">diſes mag auch beſchehen/ wañ man das geſchirr in miſt vergrabt/
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            oder in ein warm waſſer hencket/ oder was der geleichen krafft hatt/ welcht
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            vorhin in bücheren von den Subtiliteten angezeigt ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">Diſe krafft hatt
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            auch die artzney/ welche Elyſir geneñet wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">doch wirt daßelbig vollendet/
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            wann die feülung vollbracht. </s>
            <s xml:space="preserve">diſes aber/ wann es noch gantz iſt.</s>
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            ler dingen
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            krafft entpfa
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            <s xml:space="preserve">Es iſt aber die feülung gar nit gůt/ in denen dingen ſo balb verderben.
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            <s xml:space="preserve">darumb ſollen wir weder kreüter/ frücht/ noch anders inn warme beyung
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            vergraben/ wañ wir deren gantze krefft wöllen außziehen. </s>
            <s xml:space="preserve">Welche nun ra-
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            then/ daß man das außgezogen waſſer inn die trůſen/ oder ſonſt etwan ein
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            kraut/ ſo geleicher art iſt/ vermiſchen oder vergraben ſolle/ die felen auff
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            zwen weg. </s>
            <s xml:space="preserve">dann ſie verderbend die artzney/ vnd ſcherpffen diſe zů vyl durch
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            des feüwrs würckung.</s>
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            <s xml:space="preserve">Deßhalben ſoll man allein die wideräferung zůhanden nemmen/ wann
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            die ding ſollend ſubteyl/ warm vnd trocken werden. </s>
            <s xml:space="preserve">Die feülung aber/ wañ
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            die ding ſo man zůſammen thůt/ nit recht mögen faul/ ſonder mehr vermi-
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            ſchet werden/ als die gewürtz vnd gummen. </s>
            <s xml:space="preserve">Wann aber die ſubſtantz zwi
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            fach oder dreyfach iſt/ vnder wölchen wir eine verderben wöllẽ/ vnd die an
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            dere behalten/ vnd man diſe nit mag von einanderen ſünderen/ vñ aber es
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            feüchte/ dann wir begeren züzerſtörẽ/ ſollen wir die artzney vmb ſo vyl ver
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            graben/ biß das theil verdirbt. </s>
            <s xml:space="preserve">Es wirt aber auch alſo kein lautere artzney
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            ſein/ mir thüend dañ das verdorben theil hinweg. </s>
            <s xml:space="preserve">dann man můß von einer
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            yeder gefauleten artzney/ alles das ſo ſcharpff/ der menſchlichen natur zů
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            wider/ feißt/ vnnd etwas anderſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dann diſes ſo gefaulet/ diſtillieren vnd
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            abſünderẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">doch machet diſe enderung der ſubſtantz/ daß etwan das waſſer
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            ein anderen geruch vnnd geſchmack bekommet/ dann diſes ſo gediſtilliert
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            wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">Der wermůt iſt gar bitter/ vnnd iſt doch das waſſer ſo darauß gezogẽ
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            etwas ſüß/ vnnd hatt deß wermůth geruch nit. </s>
            <s xml:space="preserve">dann die dickere ſubſtantz
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            ſo bey der bitterkeit iſt/ ſteigt von der ſchwere nit hinauff/ was aber in dem
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            marck o{der} ſonſt iſt/ dz iſt feüchter/ ſüßer vñ leichter/ darũb ſteigt es hinauff.
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            <s xml:space="preserve">dañ die rund iſt bitter/ dz aber vn{der} der rindẽ im ſtengel oder äſtlinen/ dz iſt
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            ſüß. </s>
            <s xml:space="preserve">doch nit von des willẽ/ ſon{der} weil es feüchter vnd ſubtyler iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">Dañ wañ
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            ein theil des kraut hinauff füre/ darzů allein nach dẽ orth vnderſcheiden/
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            wurde es ettlicher geſtalt dz waſſer faſt bitter machẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Es iſt aber an keinem
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            orth bitter/ vnd wirt diſe bitterkeit nit gar võ der ſtatt abgeſündert/ darũb
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            můß diſes von der ſubſtantz enderung wegẽ zůghen. </s>
            <s xml:space="preserve">Alſo werdẽ vnd müßen
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            die reinen von den reinen vnnd beſten harkommen.</s>
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            <s xml:space="preserve">Deßhalbẽ mögẽ wir faſt gůtẽ brentẽ wein durch ein diſtillierung machẽ.
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