Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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          <pb o="ccccxlvij" file="0503" n="503" rhead="ſachen/ Das zehendt bůch."/>
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            <s xml:id="echoid-s14430" xml:space="preserve">Man ſagt es mache der eſſig die trübe ding lautter/ wann man ſchon deſ
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              <note position="right" xlink:label="note-0503-01" xlink:href="note-0503-01a" xml:space="preserve">Saur ding ma
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              chet lautter</note>
            ſen gar wenig nim̃et/ alſo daß ein tropff zů einem pfund genůg ſeye. </s>
            <s xml:id="echoid-s14431" xml:space="preserve">dann er
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            hat faſt in allen weichen dingen große krafft/ wiewol nitt/ wann deren gar
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            zů vyl iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14432" xml:space="preserve">ſonſt möchte er das geſaltzen waſſer ſ@ß machen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14433" xml:space="preserve">darumb iſt kein
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            zweyffel es ſeye nit allein ein ſcharpffe oder räſſe krafft/ ſonder auch ein ſau
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            re darbey. </s>
            <s xml:id="echoid-s14434" xml:space="preserve">dann was ſaur iſt/ theilet auch durch ſein ſubt
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            yle von einander/
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            vnd machet daß das abgeſünderet zů boden fallet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14435" xml:space="preserve">dann was trüb iſt/ faret
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            darumb entpor/ ob es wol ſchwerer/ daß es anhanget vnd iſt kleberecht. </s>
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            aber eſſechtig oder ſaur iſt/ daß löſet die zäche auff/ vnd macht daß alle trü@
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            be zů boden fallet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14437" xml:space="preserve">darumb iſt ein yedes ſo trüb auch zäch/ wie man dañ bey
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            dem namen erkennen mag. </s>
            <s xml:id="echoid-s14438" xml:space="preserve">es theilet auch ein yedes ſo ſaur iſt/ von einande
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            ren. </s>
            <s xml:id="echoid-s14439" xml:space="preserve">Es iſt auch ein yeder eſſig/ der faſt ſcharpff/ lautter. </s>
            <s xml:id="echoid-s14440" xml:space="preserve">darumb theilend
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            diſe ding die ſafft von den trůßen. </s>
            <s xml:id="echoid-s14441" xml:space="preserve">Man mag auch widerũb ein halbe di-
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            ſtillierung zů handen nemmẽ/ wañ man zů mal ein brenten wein vnd auch
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            deß ding krafft harauß zeücht/ als in dem ſo Elyſir genennet/ vnd in {der} Me
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            liſſen gemeldet worden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14442" xml:space="preserve">Mit den wurtzlẽ nim̃et es mehr arbeit. </s>
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            einẽ exempel/ wañ einer mit gantzẽ fleyß etwas will von einanderen ſünde-
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            ren vnd ſubteyl machen/ nem̃e er Gentianem darzů. </s>
            <s xml:id="echoid-s14444" xml:space="preserve">dann ſie iſt faſt bitter/
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            vnd hitzig/ darũb verdirbt ſie auch in keinem wein/ vnd laſſet auch dẽ wein
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            nit verderben. </s>
            <s xml:id="echoid-s14445" xml:space="preserve">Deßhalben dörr die wurtzel in einẽ gleßenen geſchirr/ alſo dz
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            gar kein feißte feüchte daruon kom̃e/ vnd deßhalben nit an {der} Sonnen/ vñ
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            thůn darnach ſtarcken roten/ o{der} auch gälen wein darüber/ vnd vergrab di-
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            ſes in roß miſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14446" xml:space="preserve">dẽnach über viertzig tag diſtillier es/ ſo wirſt du brentẽ wein
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            vnd alle krafft von der Gentiana haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s14447" xml:space="preserve">Wölche aber weich vñ minder tro
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            cken vnd hitzig/ darzů etwas raner/ die erforderen ein andere zeyt/ dañ (wie
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            geſagt) ſollen ſie nit faul werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14448" xml:space="preserve">Man diſtilliert auch etwan drockene oder
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            dürre ding/ wañ ſie jren geruch behaltẽ/ als roſen vnd chamillen. </s>
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            legt die zů erſt in waſſer/ oder beſprengt ſie allein/ damit ſie diſes an ſich zie-
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            hen/ wie man auch bey den Aethioperen oder Mören dem wein thůt/ ſo auß
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            roſeinlin gemachet. </s>
            <s xml:id="echoid-s14450" xml:space="preserve">Etliche legen ſie zů ſom̃ers zeyttẽ/ wañ esſchön wätter/
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            zů nacht an dẽ tauw/ wañ ſie dañ naß wordẽ/ vñ vyl tauw an ſich gezogẽ/ ſo
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            diſtilliert man ſie. </s>
            <s xml:id="echoid-s14451" xml:space="preserve">Die kreüter werden wol von dẽ tauw krefftiger/ von dem
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            waſſer aber/ wann man ſie damit beſprengt/ reiner. </s>
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            ſich ſelbs diſtilliert/ hat er große krafft/ vnd ſeind mancherley theil daran/
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            alſo das etlich über die gemeinen ſtuck/ namlich waſſer/ rot vñ ſchwartz öl/
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            die fünffte eſſentz/ vermeinen man möge auch ſaltz darauß bringen. </s>
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            waſſer hat ein großen vnderſcheid von der fünfften eſſentz/ dieweil das waſ
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            ſer ſchleymerig/ vnd in den kreüteren der mehrtheil eyttel ſchleym iſt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s14455" xml:space="preserve">Daß aber etlich gar ſtarck werden/ beſchicht etwan võ deß feüwrs gſtalt/
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              durch welche
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              gediſtillierete
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              ding übertref
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            als das vitriol öl. </s>
            <s xml:id="echoid-s14456" xml:space="preserve">oder von ſubteyler ſubſtantz wegen/ als brenter wein. </s>
            <s xml:id="echoid-s14457" xml:space="preserve">oder
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            von der ſubſtantz dicke vnd herte/ als das waſſer von arſenic oder eyſen. </s>
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            vm̃ der ſcherpffe willen/ als der gediſtilliert eſſig. </s>
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            baren eigenſchafft/ aẽls das zertheilet waſſer. </s>
            <s xml:id="echoid-s14460" xml:space="preserve">oder von {der} reinigkeit wegen/
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            als die fünffte eſſentz/ oder auß eigenſchafft der natur/ als waſſer von men
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            ſchen blůt. </s>
            <s xml:id="echoid-s14461" xml:space="preserve">Deßhalben iſt offenbar/ dz auß diſen auch vyl zůſamen geſetzete
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            weyſen ſeind/ vnd widerum̃ von den zůſamen geſetzeten/ mögen andere zů-
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            ſamen geordnet werden. </s>
            <s xml:id="echoid-s14462" xml:space="preserve">etwan kom̃et auch zwo in eine/ als das gold waſſer
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            von wegen ſeiner eigenſchafft/ vnd dicken ſubſtantz. </s>
            <s xml:id="echoid-s14463" xml:space="preserve">etlich aber nit/ als </s>
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