Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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ſachen/ Das dreizehend bůch.
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              <pb o="dxxxvij" file="0593" n="593" rhead="ſachen/ Das dreizehend bůch."/>
            ein klein von der ſtraaß irreſt/ můſt du vnder dem bloſſen himmel ligen/ o-
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            der vnder die mörder fallen. </s>
            <s xml:space="preserve">wann ein nagel manglet vnnd dem roß ein ey-
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            ßen abfallet/ hincket es/ vnnd můſt du zů fůß ghen. </s>
            <s xml:space="preserve">deßhalben můſt du eint
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            weders langſam allein in der nacht durch vnbekante orth reißen/ vnnd dei
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            ne geferten verlaßen/ oder etwan in ſchneller eyl reytten/ vnnd müd wer-
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            den/ auff welches gemeinlich ein hitz oder feber volget/ vnd etwan der tod
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            ſelbs. </s>
            <s xml:space="preserve">wann die ſtifel auffghond/ lauffet das waſſer hinein. </s>
            <s xml:space="preserve">dann můſt du
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            in der herberig beleiben/ vñ das gelt verzeeren. </s>
            <s xml:space="preserve">alſo daß deren vnkommlig-
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            keiten kein zaal/ ſo denn reyßenden auff der ſtraaß begegnet/ wann ſie nit
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            gar fleyßig od er überauß gewaltig ſeind.</s>
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            <s xml:space="preserve">Es iſt aber auch der kleinen dingen auffmerckung nit wenig nutz in dem
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            brot oder andere ſpeyßen zů erwellen/ wann du eintweders/ brot/ fleiſch/
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            vnnd anders kauffen/ oder deß gekaufften brauchen wilt. </s>
            <s xml:space="preserve">dann das leicht/
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            wol gebachenn/ vnnd löcherecht brot/ iſt das beſt/ wann es ſüß iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ wañ
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            es nit wol geſeürt/ oder etwz anders darein gemiſchet/ o{der} nit wol gebachẽ/
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            ſo über kommet es ein ſtarckenn vnnd böſen geſchmack. </s>
            <s xml:space="preserve">dann mann můß
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            nit allein das brot/ ſonder auch das wachs ſeüren. </s>
            <s xml:space="preserve">ja auch etwan die metall.
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            <s xml:space="preserve">es ghet eben mit diſen dingen als mit dem glaß zů. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ durch ein lauwe wer
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            me wirt alles durch einander vermiſchet. </s>
            <s xml:space="preserve">in dem brot beſchicht/ daß es alſo
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            wol gebachẽ wirt/ in dem wachs daß es nit zerbreche/ alſo auch in dem glaß
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            vnnd metallen. </s>
            <s xml:space="preserve">doch iſt aber hie ein andere rechnung. </s>
            <s xml:space="preserve">dann man ſeüret das
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            brot ehe mã es bachet/ aber das wachs/ glaß vnd metall noch dem ſie weich
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            worden ſeind. </s>
            <s xml:space="preserve">es iſt aber diſes alſo notwendig/ wann du es vnderlaßeſt/ daß
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            die wechſen kertzen allethalben ſpalt bekommen. </s>
            <s xml:space="preserve">es kommet auch die weyße
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            nit von diſem/ ſonder von ſeiner natur. </s>
            <s xml:space="preserve">dann das wachs von orient/ iſt vyl
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            weyßer/ weil die feüchte auß welcher das harkommet reiner iſt/ auch bas ge
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            leütert/ vnnd an der Sonnen getrücknet wirt. </s>
            <s xml:space="preserve">man machet auch mitt di-
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            ſem das ander wachs als weyß/ wie ein leinen tůch iſt. </s>
            <s xml:space="preserve">wie wol ettliche diſes
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            mit dem kalch vnrecht alſo bereitten. </s>
            <s xml:space="preserve">Ich will aber wider zů der ſpeyßen vn
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            derſcheid kommen.</s>
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            ſen.</note>
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            <s xml:space="preserve">Das rot fleiſch iſt friſch/ wann es ein weyße feyſte hat/ iſt es von einẽ ge-
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            ſunden thier. </s>
            <s xml:space="preserve">das kranck fleiſch iſt der mertheil blauw oder gäl. </s>
            <s xml:space="preserve">wann die le-
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            ber geſund/ iſt das thier allethalben gůt/ darumb hatt man die etwan zů
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            dem opffer gebraucht. </s>
            <s xml:space="preserve">Die eyer erkennet man an den weyßen vnd glantzen-
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            den ſchalen/ vnnd wann die ſonnen nit dardurch ſcheinet/ ſo man ſie mitt
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            der hand dargegen hebt. </s>
            <s xml:space="preserve">Der beſt käß iſt welcher feiſt/ ſchwer/ vnnd ein we
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            nig gäl iſt/ darzů gůt am geſchmack/ lieplich am geruch/ vñ wol geſeübert
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            worden. </s>
            <s xml:space="preserve">Es ſagend ettlich/ vnd reden nitt on vrſach/ man möge die käß wol
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            vnder dem ſchlangenkraut behalten/ dann weil diſes ſcharpff vnnd etwas
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            bitter/ laßet es kein feüle noch würm darzů kommẽ. </s>
            <s xml:space="preserve">Ob wol der knoblauch
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            vnnd zwibel faulet/ werden doch kein würm darinnen/ ſonder verſchwei-
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            nen ehe. </s>
            <s xml:space="preserve">An den geſaltzenẽ fiſchen iſt diſes ein gewüße rechnung/ daß ſie gůt
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            wann ſie nit in ſaltzwaſſer/ ſonder trocken ſaltz eingebeyßet worden. </s>
            <s xml:space="preserve">liß die
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            weyße auß/ vnnd die ſich zůſammen krümmet haben. </s>
            <s xml:space="preserve">dann diſe ſeind alle
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            gůt/ vnnd welche gůt die ſeind auch gekrimbt/ wann ſie auch nitt von na-
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            tur einet anderen farb/ ſo ſeind ſie alſo weyß. </s>
            <s xml:space="preserve">dann wann das ſaltz den fiſch
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            erhalten/ alſo daß der nit ſchimmlet worden/ bleibt er weyß.</s>
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            <s xml:space="preserve">Es iſt auch die vrſach der krüm̃e gnůgſam bekant. </s>
            <s xml:space="preserve">dañ wañ mã in ſaltzet/</s>
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