Cardano, Geronimo
,
Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen
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1.0RC
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de
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">
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"
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1
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57
">
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>
<
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">
<
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ccccxxxviij
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0494
"
n
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494
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Von mancherlei wunderbaren
"/>
ſo diſes nit wüſſen/ daß man es für ein wunder zeichen halten/ vnnd ſich die
<
lb
/>
leüt darab verwunderẽ/ vermeinende es ſeye das feüwr von himmel gefal-
<
lb
/>
len. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14142
"
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="
preserve
">deßhalben wir wol mögen glauben daß von der Cloſter frauwen vnnd
<
lb
/>
noñen das feüwr an der alten mauren angangẽ/ ob ſie wol kein feüwr/ ſon-
<
lb
/>
der allein heiße äſchen gehabt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14143
"
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="
preserve
">es mehret auch die ſchnelle bewegung/ vnnd
<
lb
/>
deß feüwrs zůnemmung/ bey den vn wüßenden/ die verwunderung. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14144
"
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="
preserve
">Man
<
lb
/>
mag auch ein feüwr bekommen auß dem Attagen holtz (iſt ein art des eb-
<
lb
/>
heüw) vnd einem ſpitzigen holtz von lorbaumen wie ein borer/ wann man
<
lb
/>
es in ſchneller eil vmbtreibt/ vnnd ſchwebel darzů thůt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14145
"
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="
preserve
">doch habend wir
<
lb
/>
von diſem zů anderen zeyten geredt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14146
"
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="
preserve
">Man ſoll auch diſes acht nemmen/ wie
<
lb
/>
vyl waſſer das feüwr erſtecket/ die narung verderbt vnnd gar außleſchet/
<
lb
/>
alſo zündet wenig waſſer daſſelbig vmb zweyer vrſach willen erſt an/ dann
<
lb
/>
es machet ein blaſt/ vnnd bringet ein bewegung/ darzů zeücht ſich die wer-
<
lb
/>
me zůſammen/ alſo daß auch das außgeloſchen/ oder ſo nit recht angangen
<
lb
/>
an hebt zů brennn. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14147
"
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="
preserve
">deßhalben nit genůgſam bekant/ wann vnnd wie man
<
lb
/>
das waſſer brauchen ſoll.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14148
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14149
"
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="
preserve
">Es zeigt Olaus an man möge groß felßen nit ehe zerſpalten/ dann wann
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
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="
note-0494-01
"
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="
note-0494-01a
"
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="
preserve
">Felſen zů ſp@l
<
lb
/>
ten.</
note
>
man ſpäck dariñen brẽnet. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14150
"
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="
preserve
">welches wol gleüblich/ die weil ein feißte feüchtig
<
lb
/>
keit vnnd ſaltz beyeinanderen vermiſchet iſt/ darũb beleibt das feüwr lang/
<
lb
/>
vnnd iſt gar ſtreng.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14151
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
</
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>
<
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58
">
<
head
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echoid-head74
"
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="
preserve
">Von diſtillierung vnd kochung/
<
lb
/>
das l Capitel.</
head
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14152
"
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="
preserve
">ES hatt das diſtillierenn ſo große vnnd manigfaltige nutzbar-
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
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="
note-0494-02
"
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="
note-0494-02a
"
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="
preserve
">Diſtillierung
<
lb
/>
autzbarkeit.</
note
>
keit/ daß vnder allen menſchlichen dingẽ/ ſchier nicht beſſers in
<
lb
/>
der welt erfunden wirt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14153
"
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="
preserve
">dann es theilet die vngeleiche ding von
<
lb
/>
einanderen/ vnnd lediget daß beſſer von allem dem das im hin
<
lb
/>
dernuß bringt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14154
"
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="
preserve
">was aber vnuollkom̃en/ machet es ſubteyl vnnd
<
lb
/>
vollkommen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14155
"
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="
preserve
">widerumb was zertheilet/ füget es zůſam̃en in krefften vnnd
<
lb
/>
würckungen auch in vnuermiſcheten ſachen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14156
"
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="
preserve
">Es machet die menſchen den
<
lb
/>
götteren geleich/ vnd die arbeitſeligen land den aller glückhafftigeſtẽ. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14157
"
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="
preserve
">Ich
<
lb
/>
weiß noch wol als ich in Schottland geweſen/ daß ich ein Hiberniſch bier
<
lb
/>
vnnd tranck geſehen/ ſo ſtercker dann brenten wein geweſen. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14158
"
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="
preserve
">Man machet
<
lb
/>
es auß gemeinem bier/ thůt gewürtz dazů/ vñ deſtilliert es harnoch. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14159
"
xml:space
="
preserve
">Man
<
lb
/>
mag an allen orthẽ mit Imber/ oder weintrůßen/ oder waſſer pfeffer/ oder
<
lb
/>
reckholter beer/ oder Meyeran/ oder quendel/ mit haberen ein tranck mach
<
lb
/>
en/ daß dem brenten wein vergleichen mag/ vnd Elizyr genennet wirt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14160
"
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="
preserve
">die
<
lb
/>
weil diſes Hiberniſch ein kleinẽ vnderſcheid von dẽ hat/ ab welchẽ daſſelbig
<
lb
/>
volck ein großẽ luſt entpfacht/ wañ der wein faſt theür iſt. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14161
"
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="
preserve
">Auff wie vyl weg
<
lb
/>
aber die diſtillierung beſchehen mag/ hab ich an anderen orthen angezeigt.
<
lb
/>
</
s
>
<
s
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="
echoid-s14162
"
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="
preserve
">Doch will ich zů mehrer vnderrichtung alles fleyßiger erwegen/ vnd an tag
<
lb
/>
thůn. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14163
"
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="
preserve
">Doch will ich zů erſt von dem reden/ wie man von drucknen dingen/
<
lb
/>
den geſchmack/ geruch/ vnd krafft mag zů waßer bringen.</
s
>
<
s
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="
echoid-s14164
"
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="
preserve
"/>
</
p
>
<
p
>
<
s
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="
echoid-s14165
"
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="
preserve
">Zü erſten vnnd ohn alle werme beſchicht es mit zerſtoßung/ als wañ mã
<
lb
/>
<
note
position
="
left
"
xlink:label
="
note-0494-03
"
xlink:href
="
note-0494-03a
"
xml:space
="
preserve
">On werme di
<
lb
/>
ſtillieren.</
note
>
den Cimmat oder Imber/ oder ſonſt ein ander wol reichend ding zerſtoſt/
<
lb
/>
vnnd in wein durch einander miſchet/ ſo nim̃et er in einẽ tag den geſchmack
<
lb
/>
vnd geruch an ſich. </
s
>
<
s
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="
echoid-s14166
"
xml:space
="
preserve
">Wannn du aber diſes ſchon wol zerſtoßeſt (dañ man ſoll
<
lb
/>
</
s
>
</
p
>
</
div
>
</
text
>
</
echo
>