Cardano, Geronimo, Offenbarung der Natur und natürlicher dingen auch mancherley subtiler würckungen

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            gemachet. </s>
            <s xml:id="echoid-s28649" xml:space="preserve">Es mag auch der moſt behalten werdenn/ wann man weiſſen
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            ſenff darzů thůt.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28651" xml:space="preserve">Wann die wein trüeb werden/ ehe dann ſie gar verderben/ ſo thůn jm al-
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              <note position="left" xlink:label="note-0962-01" xlink:href="note-0962-01a" xml:space="preserve">Trüebe wein
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              zů leüteren.</note>
            ſo. </s>
            <s xml:id="echoid-s28652" xml:space="preserve">So der wein rot iſt/ nimb zwey oder mehr eyer dotter/ wann er aber weiß
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            iſt/ ſo nimb dz klar allein/ darzů nimb auch bach ſtein gebülfferet den drit-
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            ten theil/ gůt rein ſaltz zwen theil/ laß es alſo drey tag mit einander vermi-
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            ſchet bleiben/ rür es alle tag fünff oder ſechs mal/ man můß aber zůuor den
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            wein inn ein ander ſauber faß laſſen/ das wirt ihm wider helffen/ wo er an-
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            dereſt noch wider zů bringen iſt. </s>
            <s xml:id="echoid-s28653" xml:space="preserve">Es wirt beſſer wañ man ſo vyl honigs/ als
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            ſaltz darzů thůt. </s>
            <s xml:id="echoid-s28654" xml:space="preserve">dann diſe drey ding/ honig/ eyer vnnd ſaltz/ reinigen alle
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            ſafft/ der ſtein aber hilffet jm niderſich ziehen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28656" xml:space="preserve">Wann du zweyerley ſchoß zweyeſt oder einſetzeſt die in der mitten vonn
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              zweygen.</note>
            einander geſchnitten ſeyen/ alſo daß das marck beleibe/ vnd ſie dann zůſam
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            men fügeſt/ ſo wirſt du auß einem baum/ vnd auß einem aſt/ zweyerley far
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            ben frücht haben. </s>
            <s xml:id="echoid-s28657" xml:space="preserve">das geſchicht aller meiſt inn den treüblen/ alſo das rot/
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            weiß/ vnd grün an einem ſtammen wachſen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28659" xml:space="preserve">Es werden auch die frücht der beümen/ nit allein von dem einſetzen ver-
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            enderet/ ſonder wann der ſtammen abgeſchnitten/ vnnd darauff andere
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            zweyg geſetzet werden/ wirt der baum vyl andere frucht dann vor bringen.
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            <s xml:id="echoid-s28660" xml:space="preserve">dann vonn demm pflantzen vnnd zweygen wirt ein jeder baum zam vnnd
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            weich gemachet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28662" xml:space="preserve">Warumb habend aber die roſen dörn? </s>
            <s xml:id="echoid-s28663" xml:space="preserve">Darumb daß ſie wol vnnd ſtarck
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            ſchmecken ſollend/ vnnd darbey nit hitzig/ aber lieblich ſein. </s>
            <s xml:id="echoid-s28664" xml:space="preserve">Die kalten ge-
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            rüch erquickend auch daß gemüt vnnd leblichen geiſter baß/ dann das hirn
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            wirt durch vyl hitz/ von wegen ſeiner beweglich heit überladen. </s>
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            hat die roſen ein jrrdiſche ſubſtantz ſo hitzig vnnd dünn iſt/ ſonſt were ſie nit
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            wolgeſchmackt. </s>
            <s xml:id="echoid-s28666" xml:space="preserve">Damit aber die matery vnd geruch niergent zerſtröuwt vñ
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            außhin keme/ hat ſie ein dicke dornechtige rinden überkommen.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28668" xml:space="preserve">Wie ghet es aber zů/ daß etliche beüm/ die allezeytt grüen ſeind/ durch
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            das gantz jar blüend/ als die nägelin/ daßgleichen findet man an den frucht
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            baren die frucht? </s>
            <s xml:id="echoid-s28669" xml:space="preserve">Den blůſt mag man haben wann die beüm in einem war-
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            men orth verwachſend/ alſo daß ſie fein grůnend/ vnnd zů herpſt zeytten
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            ſehend als wann ſie erſt wüchſend. </s>
            <s xml:id="echoid-s28670" xml:space="preserve">Dann ein jedes erdgewechs blüet in ſei-
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            nem grůnenden alter/ ob es geleich den winter antrifft.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28672" xml:space="preserve">Die rüeben wachſend inn Italia mechtig groß/ alſo daß etlich auff die
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            hundert pfund gewegen. </s>
            <s xml:id="echoid-s28673" xml:space="preserve">Sie haben aber der feißten feüchtigkeit vyl/ dann
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            auß ihrem ſaamen/ wie anderſtwo geſagt/ zeücht man vyl öl/ vnnd fürnem
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            lich auß den langen rüeben.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28675" xml:space="preserve">Die feüchteren frücht/ als da ſeind die granatöpffel/ byren/ treübel/ mö
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            gend ſich halten wann ſie an einer ſchönen vnnd luſtigen zeyt abgeſchnitten
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            werdend/ vnnd die faulen beer hinweg gerupffet/ ſo es treübel ſeind. </s>
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            ſtil aber ſoll man inn heiſſem bäch oder wein dörren/ darnoch zwen tag an
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            die Sonnen gehencket/ vnnd alſo inn die ſpreüwer oder ſtrauwe geleget/
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            daß keiner den anderen anrüere. </s>
            <s xml:id="echoid-s28677" xml:space="preserve">dann dieweil alle feülung vonn der weſ-
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            ſerigen feüchtigkeit kommet/ vnnd diſe alſo verzeeret wirt/ ſo könnend ſie
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            nitt faulen. </s>
            <s xml:id="echoid-s28678" xml:space="preserve">Sie wirt aber aller meiſt inn dem ſtil verzeeret/ durch wölchen
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            ſie auch hinein kommet.</s>
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            <s xml:id="echoid-s28680" xml:space="preserve">Wölche frücht mã alſo gãtz einmacht/ die nim̃et mã ab ehe ſie gar zeytigẽ/
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